Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο ρήγμα Δύσης - Κίνας - Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί το Πεκίνο ο ΟΗΕ

Νέο ρήγμα Δύσης - Κίνας - Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί το Πεκίνο ο ΟΗΕ
Υπάρχουν αξιόπιστα τεκμήρια για βασανιστήρια και σεξουαλική βία κατά των Ουιγούρων αναφέρει ο ΟΗΕ
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως «η αυθαίρετη και μεροληπτική κράτηση» των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων στην επαρχία Xinjiang από την Κίνα μπορεί να σημαίνει πως διαπράχθηκαν διεθνή εγκλήματα, και ιδίως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διατυπώνει στην πολυαναμενόμενη έκθεση του ο ΟΗΕ, ευρήματα και διαπιστώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και οργή του Πεκίνου.
Πρόκειται για ένα ακόμα ρήγμα στην παγκόσμια σταθερότητα, καθώς η Κίνα κατηγορεί τη Δύση, και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, πως βρίσκονται πίσω από αυτήν την έκθεση με απώτερο στόχο, όπως υποστηρίζει το Πεκινο, να υποσκάψουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Κίνας.
Στην έκθεση αυτή ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι υπάρχουν αξιόπιστα τεκμήρια για βασανιστήρια και σεξουαλική βία κατά μελών της μουσουλμανικής κοινότητας και στο πλαίσιο αυτό καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επείγουσα δράση.
Αν και στην 48 σελίδων έκθεση του ΟΗΕ δεν αναφέρεται κάτι καινούριο από αυτά που έχουν ήδη αποκαλυφθεί κατά καιρούς για τη δράση της Κίνας κατά των Ουιγούρων, και μόνο το γεγονός ότι οι κατηγορίες αυτές φέρουν πλέον τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί σαφώς μια σημαντική εξέλιξη.
Την έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα η απερχόμενη επίτροπος του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα, Michelle Bachelet, η οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική για το ότι κράτησε μια ιδιαίτερα ήπια στάση απέναντι στην Κίνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι αναφέρει η έκθεση

Βάσει της έκθεσης αυτής, η Κίνα στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του «εξτρεμισμού», διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην επαρχία Xinjiang.
«Οι καταγγελίες για επανειλημμένες πρακτικές βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης, ειδικά εξαναγκαστικές ιατρικές θεραπείες, όπως και οι καταγγελίες για σεξουαλική βία και βία λόγω του φύλου, μοιάζουν αξιόπιστες», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει επειγόντως.
Στο πλαίσιο αυτό ζητείται από την Κίνα να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι όσοι κρατούνται σε εκπαιδευτικά κέντρα, φυλακές ή άλλες εγκαταστάσεις κράτησης.

Δεν γίνεται λόγος για γενοκτονία

Πάντως, στην έκθεση του ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για γενοκτονία, όρο που έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ, κατηγορώντας την Κίνα για τις ενέργειες της κατά των Ουιγούρων.
Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο για τις πολιτικές καταστολής κατά των περίπου 10 εκατομμυρίων Ουιγούρων, όπως για παράδειγμα για τη μαζική χρήση της καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οργή από την Κίνα

Η έκθεση αυτή προκάλεσε την οργή της Κίνας.
Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ Zhang Jun υποστήριξε ότι η έκθεση αυτή βασίζεται σε «παραπληροφόρηση και ψεύδη κατασκευασμένα από αντικινεζικές δυνάμεις» με σκοπό να «δυσφημήσει» το Πεκίνο και να διευκολύνει «την ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», προκειμένου να υποσκάψει τη σταθερότητα της Κίνας και να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της.
«Δεν πιστεύουμε ότι η έκθεση αυτή θα προκαλέσει κάτι θετικό σε κάποιον.
Απλά υποσκάπτει τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και ενός κράτους μέλους» είπε ο Zhang Jun.
Η Xinjiang και άλλες επαρχίες της Κίνας βίωσαν τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά την περίοδο από το 2009 ως το 2014, επιθέσεις αποδιδόμενες σε ισλαμιστές ή Ουιγούρους αυτονομιστές.
Εδώ και χρόνια, η περιοχή τελεί υπό αυστηρή παρακολούθηση: οι κάμερες είναι παντού, στα κτίρια υπάρχουν συστήματα ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ ορατές, επιβάλλονται περιορισμοί στις εκδόσεις διαβατηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης