Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην «αντεπίθεση» Η Ρωσία – Έρχονται αντίποινα για τους περιορισμούς της ΕΕ στις βίζες Ρώσων πολιτών

Στην «αντεπίθεση» Η Ρωσία – Έρχονται αντίποινα για τους περιορισμούς της ΕΕ στις βίζες Ρώσων πολιτών

Το χρονικό της απαγόρευσης των Ρώσων στην ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα
Στην «αντεπίθεση» το Κρεμλίνο, καθώς σήμερα Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dimitri Petkov είπε, ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσει το απλουστευμένο καθεστώς βίζα για τους Ρώσους τουρίστες ήταν «γελοία» και άσχημα νέα για τους Ρώσους πολίτες, ενώ τόνισε πως η Ρωσία μελετά επιλογές για το πώς να απαντήσει.

Λίγες ώρες πριν, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να καταργήσουν μια συμφωνία που επιτρέπει στους Ρώσους να υποβάλλουν αίτηση για βίζα στη Ζώνη Σένγκεν των 26 μελών, εξαιτίας της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένα μέλη της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας πίεζαν για πλήρη απαγόρευση των τουριστικών βίζας για Ρώσους πολίτες

«Αυτό είναι κακό για τους Ρώσους, γιατί θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και θα είναι πιο δύσκολο να λάβουν βίζα», είπε ο Πεσκόφ την Πέμπτη. «Αυτή είναι άλλη μια γελοία απόφαση σε μια συνεχιζόμενη σειρά παραλογισμών».
Ο Πεσκόφ άφησε να εννοηθεί, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποκριθεί με το είδος της, λέγοντας, ότι η απόφαση της ΕΕ «θα κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και για τους Ευρωπαίους» και ότι η Μόσχα θα απαντήσει με τρόπο που «ταιριάζει καλύτερα στα συμφέροντά της».

Το χρονικό της απαγόρευσης των Ρώσων στην ΕΕ

Τα τρία κράτη της Βαλτικής αναμένουν ότι η απαγόρευση εισόδου θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού λάβει επίσημη έγκριση από τις εθνικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Edgars Rinkēvičs.
Οι χώρες θα επιστρέψουν όλους τους Ρώσους πολίτες με βίζα για να εισέλθουν στην ανοιχτή συνοριακή ζώνη Σένγκεν της ΕΕ. Εξαιρέσεις θα γίνουν για ανθρωπιστικούς και οικογενειακούς λόγους, οδηγούς φορτηγών, διπλωμάτες.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μήνες, η διέλευση των συνόρων από Ρώσους πολίτες που κατέχουν βίζα Σένγκεν έχει αυξηθεί δραματικά. Αυτό γίνεται ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα ηθικής και πολιτικής φύσης", είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Λιθουανία.

Πρώτη φορά εφαρμόζεται τέτοιο πρόγραμμα

Αυτο το πρόγραμμα θα είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Εσθονία έχει εφαρμόσει μια πιο ήπια απαγόρευση από τις 18 Αυγούστου, απαγορεύοντας την είσοδο μόνο σε Ρώσους που διαθέτουν βίζα Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από τις εσθονικές αρχές.

Η Φινλανδία και η απομόνωση της Ρωσίας

Η Φινλανδία, η οποία συνορεύει επίσης με τη Ρωσία, δεν εντάσσεται στην απαγόρευση λόγω νομικής αβεβαιότητας σχετικά με το αν μπορεί να αρνηθεί τους Ρώσους υπηκόους με βίζα Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από άλλα ευρωπαϊκά έθνη, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.
Οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ ακυρώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αφήνοντας λίγες επιλογές στους Ρώσους να ταξιδέψουν στην Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης