Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα λάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας

Ποια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα λάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας
Στη Γαλλία, τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ θα σβήνουν στις 23:45 αντί για τη 1:00 π.μ και στη Γερμανία τα φώτα των μνημείων δεν θα ανάψουν καθόλου αυτό το χειμώνα
Σχετικά Άρθρα

Χτες 15/9, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατά 10% σε όλα τα κράτη μέλη ταυτόχρονα έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Και καθώς πλησιάζει ο δύσκολος χειμώνας για τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, που έχει υψηλές ανάγκες θέρμανσης αλλά για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κινδυνεύει να μην μπορεί να την εξασφαλίσει, λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, κόβοντας δημόσιο φωτισμό, επίπεδα και ώρες θέρμανσης, αλλά και δίνοντας στους πληθυσμούς τους συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας.

Κόβουν νυχτερινό φωτισμό

Στη Γαλλία, για παράδειγμα ο δήμος του Παρισιού αποφάσισε να σβήνει τα διακοσμητικά φώτα στον Πύργο του Άιφελ στις 23:45 αντί για τη 01:00 π.μ.
Ο όμιλος εταιρειών Louis Vuitton Moet Hennessy θα αρχίσει να σβήνει τα φώτα στις μπουτίκ του από τον Οκτώβριο, πρώτα στη Γαλλία και μετά στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο χρόνος τρεμοπαίγματος των λαμπτήρων, που εμφανίζεται κάθε ώρα, έχει ήδη μειωθεί από 10 σε 5 λεπτά.
Οι γαλλικές αρχές θα επιδώξουν επίσης να υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να σβήσουν το φωτισμό των διαφημιστικών πανό τη νύχτα.
Επιπλέον, από τις 23 Σεπτεμβρίου θα σβήσει μια ώρα νωρίτερα ο φωτισμός κτιρίων μουσείων και δημαρχείων στο Παρίσι, ενώ στη Λιλ αποφάσισαν να ανατρέψουν την περίοδο της Χριστουγεννιάτικης φωταγώγησης.
Η Γερμανία αποφάσισε να μην φωτίσει κτίρια, μνημεία και διαφημιστικά αντικείμενα από τις 22:00 μ.μ. έως τις 06:00 π.μ. κατά τη χειμερινή περίοδο.
Στη Δρέσδη και το Βερολίνο, τα δημοφιλή τουριστικά σημεία δεν θα στολιστούν με γιρλάντες τα Χριστούγεννα.
Στην Ισπανία, ο οπίσθιος φωτισμός των βιτρινών και ο φωτισμός των δημόσιων κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται μετά τις 22:00 θα πρέπει να απενεργοποιείται.
Οι ιταλικές πόλεις θα περιορίσουν το νυχτερινό φωτισμό δρόμων και δημόσιων κτιρίων καθώς και μνημείων, και η Serie A Football League αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί φωτισμό στα γήπεδα σε πλήρη ισχύ για περισσότερες από τέσσερις ώρες έναντι 6 ωρών τώρα.
Στην Πολωνία, ορισμένες περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να σβήνουν τα φώτα του δρόμου τη νύχτα.
Η Ελλάδα και η Δανία σκοπεύουν επίσης να περιορίσουν τον φωτισμό δρόμων και διακόσμησης


Κατεβάζουν τους θερμοστάτες
.
Ωστόσο, αυτά δεν είναι αυτά τα μόνα μέτρα στο οποίο ετοιμάζονται να καταφύγουν οι Ευρωπαίοι για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές ελλείψεις ενέργειας.
Σε πολλές χώρες, οι αρχές αποφάσισαν να κατεβάσουν τους θερμοστάτες στους 19 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα.
Η Ισπανία έχει θέσει ανώτατο όριο θερμοκρασίας για θέρμανση τους 19 βαθμούς στα δημόσια κτίρια, τα εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα, τις υποδομές συγκοινωνιών και τα ξενοδοχεία.
Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για κοινωνικές εγκαταστάσεις, κομμωτήρια, πλυντήρια, γυμναστήρια και οχήματα.
Από το φθινόπωρο, οι θερμοστάτες θα πρέπει να ρυθμιστούν χαμηλότερα στα δημόσια κτίρια στη Γερμανία, στην Ελλάδα και τη Δανία
Παρομοίως και στην Ουγγαρία, οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να μειώσουν τη θερμοκρασία του αέρα στους 18 βαθμούς Κελσίου.
Στη Λιθουανία και τη Γαλλία, οι αρχές εκεί μέχρι στιγμής συνιστούν στον κόσμο να ρυθμίσει χαμηλότερα τους θερμοστάτες του.
Ο Δήμος του Παρισιού αποφάσισε  να χαμηλώσει τους θερμοστάτες στους 18 βαθμούς σε όλα τα δημόσια ιδρύματα και τα σχολεία και το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα στους 12 βαθμούς. Τα νηπιαγωγεία θα αποτελέσουν τη μόνη εξαίρεση.
Η Ιταλία έχει τρία σενάρια ανάλογα με τον όγκο των προμηθειών φυσικού αερίου που θα λαμβάνει  το χειμώνα από τη Ρωσία.
Οι αρχές θέλουν να καθυστερήσουν κατά μία εβδομάδα την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και να την ολοκληρώσουν μία εβδομάδα νωρίτερα. 
Θέλουν επίσης να μειώσουν τη θερμοκρασία θέρμανσης των κατοικιών και δημόσιων κτιρίων κατά ένα βαθμό (απο τους 20 στους 19 βαθμούς) και κατά μία ώρα την ημέρα.
Από τους περιορισμούς στη θέρμανση θα εξαιρεθούν τα νοσοκομεία και γηροκομεία.

Ασυνήθιστα μέτρα και συμβουλές

Στη Γερμανία, άρχισαν να βγάζουν εκτός λειτουργίας τις κυλιόμενες σκάλες στα εμπορικά κέντρα.
Έκλεισαν οι σάουνες στις δημοτικές πισίνες του Μονάχου, ενώ στο Αννόβερο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να κλείσουν το ζεστό νερό στα ντους των γυμναστηρίων και στις πισίνες της πόλης.
Ο πρωθυπουργός του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Winfried Kretschmann (Πράσινο Κόμμα), συμβούλεψε τους πολίτες να μειώσουν τον χρόνο που περνούν στο ντους και είπε ότι αντί για ζεστό νερό να καθαρίζονται χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί.
Στη Φινλανδία, οι κάτοικοι καλούνται να κάνουν ντους πιο γρήγορα όπως και στην Ιταλία. Στην Ισπανία, να εγκαταλείψουν τη χρήση γραβάτας το καλοκαίρι.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκετοί διευθυντές σχολείων εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τη θερμοκρασία στις τάξεις και να αγοράσουν πουλόβερ για τους μαθητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, ώστε να μπορούν να περάσουν κανονικά τα μαθήματα το χειμώνα.
Η γαλλική κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των δρομολογητών Wi-Fi σε περίπτωση παρατεταμένης απουσίας από το σπίτι και να σβήσουν τα φώτα αφού φύγουν από ένα δωμάτιο.
Στην Ισπανία, οι αρχές προέτρεψαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χρήση γραβάτας το καλοκαίρια για να μην ιδρώνουν και χρειάζονται ντους.

Πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχική Δημοκρατία θα περιορίσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα βάλει πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2024.
Όταν χρησιμοποιούν περισσότερες από 2.900 κιλοβατώρες, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν την τιμή της αγοράς.
Η Τσεχική Δημοκρατία θα βάλει πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά, βιοτέχνες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς από την 1η Νοεμβρίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει επίσης να παγώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου για δύο χρόνια.
Τα απλά νοικοκυριά δεν θα πληρώνουν περισσότερες από 2.500 λίρες ετησίως.
Η Λιθουανία και η Πολωνία εξετάζουν επίσης το πάγωμα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος η  Ουγγαρία θα περιορίσει την τιμή των καυσόξυλων: οι κάτοικοι της υπαίθρου θα μπορούν να τα αγοράζουν απευθείας από εταιρείες υλοτομίας στην τιμή χονδρικής.

www.bankingnews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης