Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Πλησιάζουμε τον στόχο μας για όγκο εμπορίου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Καζακστάν

Erdogan: Πλησιάζουμε τον στόχο μας για όγκο εμπορίου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Καζακστάν
Θα αυξήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με το Καζακστάν στους τομείς του εμπορίου, της αμυντικής βιομηχανίας, της ενέργειας, των μεταφορών, κυρίως της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο μέλλον, είπε ο Erdogan

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan και ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kasım Cömert Tokayev παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις τετ-α-τετ συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών και την τελετή υπογραφής των συμφωνιών στο Προεδρικό Μέγαρο Ακόρντα.
Δηλώνοντας ότι είναι στην ευχάριστη θέση να βρίσκεται στην πατρογονική γη του Καζακστάν μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Καζακστάν Τοκάγιεφ, ο Erdogan είπε ότι μαζί με τον Τοκάγιεφ πραγματοποίησαν με επιτυχία την 4η συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου σύμφωνα με το Anadolu.
Ο Πρόεδρος Erdogan, δηλώνοντας ότι αξιολόγησαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των φιλικών και αδελφικών χωρών Τουρκίας και Καζακστάν σε όλες τις πτυχές, είπε:
"Ανταλλάξαμε απόψεις για τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή θέματα.
Όπως γνωρίζετε, κατά την κρατική επίσκεψη του αγαπητού μου αδελφού στην Τουρκία τον Μάιο, αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας σε επίπεδο ανεπτυγμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Αυτό το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας τροφοδοτείται φυσικά από οι κοινοί δεσμοί ιστορίας, γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμού μεταξύ των λαών μας.
Η μεταξύ μας πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, εμπορική και πολιτιστική συνεργασία αυξάνει ακόμη περισσότερο αυτή τη δύναμη».
Τονίζοντας ότι ό,τι έχουν καταφέρει από την ανεξαρτησία του Καζακστάν είναι πηγή υπερηφάνειας για αυτούς, ο Erdogan είπε:
"Πέρασαν τριάντα χρόνια και είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που αναγνωρίσαμε την ανεξαρτησία του Καζακστάν.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη σταθερότητα, την ειρήνη, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του αδελφού Καζακστάν, που έχει βαθύ ιστορικό υπόβαθρο και κρατική εμπειρία. Είμαστε δίπλα πλευρό σήμερα όπως ήμασταν χθες, είμαστε μαζί. Είθε η ενότητα και η αλληλεγγύη μας να είναι πάντα μαζί μας.
Παρακολουθώ με εκτίμηση τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την ηγεσία του Προέδρου Tokayev και τη μεταμόρφωση του Καζακστάν. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι τις Προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο να είναι ευοίωνο».
Τονίζοντας ότι ό,τι έχουν καταφέρει από την ανεξαρτησία του Καζακστάν είναι πηγή υπερηφάνειας για αυτούς, ο Erdogan είπε:
"Πέρασαν τριάντα χρόνια και είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που αναγνωρίσαμε την ανεξαρτησία του Καζακστάν. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη σταθερότητα, την ειρήνη, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του αδελφού Καζακστάν, που έχει βαθύ ιστορικό υπόβαθρο και κρατική εμπειρία.
Είμαστε δίπλα πλευρό σήμερα όπως ήμασταν χθες, είμαστε μαζί.
Είθε η ενότητα και η αλληλεγγύη μας να είναι πάντα μαζί μας.
Παρακολουθώ με εκτίμηση τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την ηγεσία του Προέδρου Tokayev και τη μεταμόρφωση του Καζακστάν. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι τις Προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο να είναι ευοίωνο».

Ανάπτυξη τςη συνεργασίας 

"Θα αυξήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με το Καζακστάν στους τομείς του εμπορίου, της αμυντικής βιομηχανίας, της ενέργειας, των μεταφορών, κυρίως της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο μέλλον.
Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας στους τομείς της εκπαίδευσης, της ασφάλειας και του πολιτισμού.
Έχουμε μόλις ενίσχυσε την υποδομή της συνεργασίας μας παρουσία σας Τον Μάιο υπογράφηκαν 14 συμφωνίες και τώρα έχουμε υπογράψει συν 6 συμφωνίες, συνολικά 20 συμφωνίες.Εύχομαι οι υπογραφείσες συμφωνίες να είναι επωφελείς για τις χώρες μας.

Πέρυσι, ξεπεράσαμε το επίπεδο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν ο πρώτος στόχος που θέσαμε για τον όγκο των συναλλαγών μας. 
Κάνουμε σταθερά βήματα προς τον στόχο μας των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον οποίο έχουμε καθορίσει μεσοπρόθεσμα. 
Το ύψος των επενδύσεων των τουρκικών εταιρειών, που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους επενδυτές στο Καζακστάν, ξεπέρασε τα 4 δισ. δολάρια. 
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις συνδέσεις μας στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, ειδικά στην ανάπτυξη του Μεσαίου Διαδρόμου. 
Συμπεριλαμβάνοντας το αδελφό Αζερμπαϊτζάν, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τον τριμερή μηχανισμό που δημιουργήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης