Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Λευκός Οίκος κήρυξε πόλεμο στο Elon Musk – H εξαγορά του twitter και ο χρησμός για τον πληθωρισμό

Γιατί ο Λευκός Οίκος κήρυξε πόλεμο στο Elon Musk – H εξαγορά του twitter και ο χρησμός για τον πληθωρισμό
Η Ουάσιγκτον φοβάται τη διεθνή επιρροή του αφεντικού της Tesla και χρηματοδοτεί τους ανταγωνιστές του
Σχετικά Άρθρα

Παρόλο που πλήθος πολιτείες στις ΗΠΑ αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν χορηγήσει αφειδώς δισεκατομμύρια στις τεχνολογικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες του Elon Musk και έχουν προσφέρει στον δισεκατομμυριούχο επικερδείς και αποκλειστικές κρατικές συμβάσεις τα τελευταία 20 χρόνια, κάτι φαίνεται να αλλάζει στις σχέσεις του με τον Λευκό Οίκο Joe Biden όπως επισημάνεται σε δημοσίευμα του Business Insider την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022
Αξιωματούχοι προσκείμενοι στο Λευκό Οίκο ανησυχούν τώρα ότι ο Musk ασκεί υπερβολική επιρροή στις εξωτερικές υποθέσεις και προσπαθούν να την περιορίσουν στην Ουάσιγκτον χρηματοδοτώντας τους ανταγωνιστές του στον χώρο των επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
«Elon, ο πανταχού παρών», ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Πιστεύει ότι αποτελεί ένα τέτοιο δώρο για την ανθρωπότητα που δεν χρειάζεται κανένα όριο, θεωρεί ότι είναι αυτός που ξέρει τα πάντα καλύτερα».

H ρήξη με τον Biden

Ενώ ο Musk έχει έρθει σε δημόσια ρήξη με τον πρόεδρο Joe Biden τον τελευταίο χρόνο, διατηρεί επαφές με πολλούς ξένους πρωθυπουργούς και προέδρους καθώς η αποδοκιμασία του για την Ουάσιγκτον γίνεται πιο δημόσια, όπως αναφέρουν πηγές στην Post
Μάλιστα, ο Musk φέρεται να έχει συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro και άλλους ξένους ηγέτες, δημιουργώντας ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.
Ο πρόεδρος του Ομίλου Eurasia Ian Bremmer ισχυρίστηκε ότι ο Musk συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin,– κάτι που ο ίδιος ο Musk αρνείται – άρχισε να προωθεί την ιδέα ότι η Ουκρανία έπρεπε να παραχωρήσει την Κριμαία στη Ρωσία.
Ο Musk αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Washington Post.
H εφημερίδα ωστόσο επικαλούμενη πηγές αναφέρει ότι εκδηλώνονται ανησυχίες για ζητήματα εθνικής ασφάλειας που συνδέονται με τις πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες και επαφές του Musk.

Η εξαγορά του Twitter και οι ξένοι επενδυτές

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Biden ψάχνει τρόπους για να διερευνήσει τη συμφωνία του Musk ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του Twitter ως αποτέλεσμα των πολλών ξένων επιχειρηματικών σχημάτων που έχουν επενδύσει στη συμφωνία.
Στους επενδυτές περιλαμβάνονται ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, της Σαουδικής Αραβίας, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και η Binance Holdings, που ιδρύθηκε από τον Κινέζο επιχειρηματία Changpeng Zhao.

To δίκτυο Starlink και η χρηματοδοτηση ανταγωνιστών

Υπό έρευνα επίσης ενδέχεται να τεθεί και το δορυφορικό δίκτυο Starlink επίσης για λόγους εθνικής ασφάλειας αφού το σχέδιο του Musk για ειρήνευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκαλεί προβληματισμό σε Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ουάσιγκτον έχει στραφεί στην χρηματοδότηση ανταγωνιστών του Musk, όπως Starliner της Boeing, καθώς και κατασκευαστές άλλων ηλεκτροκίνητων οχημάτων ανταγωνιστικών της Tesla, ενώ παράλληλα αναζητά δίκτυο για την αντικατάσταση του Starlink στην Ουκρανία.
Όπως χαρακτηριστικά καταλήγει μέλος του Κογκρέσου, «ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο Musk πιστεύει ότι τα ξέρει όλα και θα κάνει αυτό που θέλει – αυτό είναι και καλό αλλά και κακό».

Ύφεση μεχρι την άνοιξη του 2024

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση μπορεί να διαρκέσει ακόμη ενάμιση χρόνο, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2024.
Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter ο Musk είπε ότι η ύφεση θα μπορούσε να συνεχιστεί «μέχρι την άνοιξη του ’24».
Οι δηλώσεις ήρθαν ως απάντηση σε ένα tweet από τον Shibetoshi Nakamoto, το διαδικτυακό όνομα του συνδημιουργού του Dogecoin, Billy Markus, ο οποίος σημείωσε ότι οι τρέχοντες αριθμοί του κορωνοϊού «είναι στην πραγματικότητα αρκετά χαμηλοί.
Υποθέτω ότι το μόνο για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε τώρα είναι η επικείμενη παγκόσμια ύφεση και η πυρηνική αποκάλυψη».
«Σίγουρα θα ήταν ωραίο να έχουμε έναν χρόνο χωρίς να συμβεί ένα φρικτό παγκόσμιο γεγονός», απάντησε ο Musk.
Το Tesla Owners Silicon Valley, ένας λογαριασμός στο Twitter με σχεδόν 600.000 οπαδούς, ρώτησε στη συνέχεια τον Musk πόσο καιρό πίστευε ότι θα διαρκούσε η ύφεση, και εκείνος απάντησε: «Απλά μαντεύω, αλλά πιθανώς μέχρι την άνοιξη του ’24».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-10-23_171049.png
Οι προβλέψεις για την επιβράδυνση

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6% το 2021, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί σε 3,2% φέτος και 2,7% το 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό θα σήμαινε τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης από το 2021 εκτός της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και τη σύντομη βουτιά στις πρώτες ημέρες της πανδημίας του Covid.
Η Federal Reserve προβλέπει ότι το ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα αυξηθεί μόλις 0,2% φέτος και 1,2% το 2023.
Ο Musk γίνεται ο τελευταίος επιχειρηματίας που εκφράζει επιφυλάξεις για την οικονομία.
Σε ένα tweet την Τετάρτη 19/10, ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, είπε ότι είναι καιρός να «χτυπήσουμε τις καταπακτές» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα δύσκολα οικονομικά νερά.
Αυτό το tweet συνόδευε ένα βίντεο του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, David Solomon, ο οποίος είπε σε συνέντευξη στο CNBC ότι πιστεύει ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» ύφεσης στις ΗΠΑ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, έχει επίσης προειδοποιήσει για οικονομική αναταραχή στο μέλλον.
Το σχόλιο του Musk ήρθε επίσης εν μέσω μιας δύσκολης εβδομάδας για την Tesla καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία έχασε τις εκτιμήσεις εσόδων και προειδοποίησε για ενδεχόμενο έλλειμμα παράδοσης φέτος.

Kριτική στη Fed

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με αναλυτές, εξέφρασε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομία των ΗΠΑ από άλλα μέρη του κόσμου.
Σημείωσε τον αντίκτυπο που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στην οικονομία.
«Οι ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα μέσα, η Βόρεια Αμερική είναι σε αρκετά καλή υγεία», είπε.
«Λίγο από αυτό αυξάνει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, αλλά νομίζω ότι τελικά θα το συνειδητοποιήσουν και θα μειώσουν ξανά, νομίζω».
Ωστόσο, είπε ότι η Κίνα βρίσκεται σε «μια έξαρση υφεσιακών φαινομένων» η οποία καθοδηγείται από την αγορά ακινήτων, ενώ η Ευρώπη «έχει μια ύφεση που οφείλεται στην ενέργεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης