Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος πλήττει και τα... κοτόπουλα - Βαριές απώλειες στη ρωσική βιομηχανία πουλερικών από τις κυρώσεις

Ο πόλεμος πλήττει και τα... κοτόπουλα - Βαριές απώλειες στη ρωσική βιομηχανία πουλερικών από τις κυρώσεις
Από την πλευρά της κατανάλωσης, η μειωμένη αγοραστική δύναμη και ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι πιθανό να μειώσουν την κατανάλωση πρωτεΐνης

Η ρωσική βιομηχανία πουλερικών θα πληγεί σκληρά από τις κυρώσεις για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές πηγές αντί των εισαγόμενων πρόσθετων ζωοτροφών, εξοπλισμού εκκόλαψης αυγών, συσκευασιών και ετικετών, σύμφωνα με την ανάλυση αγοράς του Poultry World που βλέπει την τρέχουσα κρίση ως τη «Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει οι Ρώσοι πτηνοτρόφοι από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης».
Όπως μεταδίδει το bne IntelliNews, αρχικά η μετασοβιετική Ρωσία ήταν καθαρά εισαγωγέας πουλερικών, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει μια βιώσιμη εγχώρια βιομηχανία πουλερικών και να επεκταθεί σε αναξιοποίητα τμήματα όπως η γαλοπούλα αλλά και το κρέας πάπιας.
Το 2018, η χώρα έχει γίνει πλήρως αυτάρκης σε βασικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των αυγών, υπενθυμίζει η έκθεση. Το 2019, η ρωσική αγορά πουλερικών υποβλήθηκε σε ταχεία ενοποίηση ενόψει του επικερδούς ανοίγματος της εξαγωγικής αγοράς προς την Κίνα.
Ωστόσο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, «Οι Ρώσοι πτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα με την προμήθεια αυγών επώασης, καθώς η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σε αυτό το τμήμα», δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής του πρακτορείου Russian Feedlot, Lyubov Savkina, σύμφωνα με το Poultry World.
«Η περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει στο τμήμα της γαλοπούλας, καθώς η έλλειψη αυγών γαλοπούλας για επώαση εκτιμάται ότι είναι κοντά στα 50 εκατομμύρια αυγά ετησίως», εκτίμησε ο Savkina.
Η Ρωσία παράγει 4,2 δισεκατομμύρια αυγά επώασης και εισάγει περίπου 300 εκατομμύρια, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Πουλερικών Βλαντιμίρ Φισίνιν. Αλλά μια άλλη σημαντική ευπάθεια είναι το απόθεμα αναπαραγωγής, με την ανάγκη να ανακατευθυνθούν τα logistics στην Κίνα, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βραζιλία.
Έως το 2023, οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα νέο κέντρο αναπαραγωγής, επικεντρωμένο στη διασταύρωση Smena-9, που θα λειτουργήσει στην περιοχή της Μόσχας σε μια προσπάθεια να μετριάσουν εν μέρει την εξάρτηση της βιομηχανίας πουλερικών από εισαγόμενα γενετικά, σύμφωνα με την έκθεση.
«Οι εταιρείες εργάζονται σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Κρέατος Σεργκέι Γιουσίν, όπως αναφέρει το Poultry World.
Οι Ρώσοι πτηνοτρόφοι θα πρέπει επίσης να ξεπεράσουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενο εξοπλισμό, με έως και το 80% του εγκατεστημένου εξοπλισμού στις ρωσικές πτηνοτροφικές μονάδες να υπολογίζεται ότι εισάγεται. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει εγκατασταθεί τα τελευταία πέντε έως έξι χρόνια, επομένως η επίδραση αυτού θα καθυστερήσει.
Από την πλευρά της κατανάλωσης, η μειωμένη αγοραστική δύναμη και ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι πιθανό να μειώσουν την κατανάλωση πρωτεΐνης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης