Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετική εξέλιξη στις ΗΠΑ - Στο 2,6% η ανάπτυξη το γ' 3μηνο του 2022, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

Θετική εξέλιξη στις ΗΠΑ - Στο 2,6% η ανάπτυξη το γ' 3μηνο του 2022, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις
Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 0,6% το β' τρίμηνο και 1,6% το α' τρίμηνο του 2022

Άνω των εκτιμήσεων κινήθηκε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το γ' τρίμηνο του 2022, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ανακάμπτοντας από δύο διαδοχικές μειώσεις κατά το α' εξάμηνο του έτους, που αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για το εάν οι ΗΠΑ έχουν βυθιστεί σε ύφεση.
Η επίσημη ανάκαμψης της οικονομίας έρχεται λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα καλά νέα μπορεί να μην έχουν διάρκεια: Η πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύει ότι η ύφεση θα έρθει το επόμενο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 0,6% το β' τρίμηνο και 1,6% το α' τρίμηνο του 2022.
Δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ΑΕΠ πληρούν έναν παλιό αλλά ανεπίσημο κανόνα για το πότε μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Ωστόσο, και οι δύο μειώσεις ήταν αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλων μετατοπίσεων στο εμπορικό έλλειμμα και στα αποθέματα των επιχειρήσεων.
Η κύρια ατμομηχανή της οικονομίας, οι καταναλωτικές δαπάνες, παρέμειναν σχετικά σταθερές φέτος. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν το γ' τρίμηνο με ρυθμό 1,4%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο. Όλα τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης