Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ρωσίας στην Τσεχία - Οργή σε ολόκληρη την Ευρώπη για ακρίβεια και ενέργεια

Τεράστια διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ρωσίας στην Τσεχία -  Οργή σε ολόκληρη την Ευρώπη για ακρίβεια και ενέργεια
Δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Petr Fiala, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και τη διαπραγμάτευση για αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, αυτό της ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος τροφίμων, ενέργειας και στέγασης.
Για μία ακόμα φορά δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Petr Fiala, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και τη διαπραγμάτευση για αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Πρόκειται για μια νέα εθνική αναγέννηση και στόχος της είναι η Τσεχική Δημοκρατία να είναι ανεξάρτητη», δήλωσε ο Ladislav Vrabel εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης.
«Όταν βλέπω μία πόλη γεμάτη διαδηλωτές, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό», πρόσθεσε.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πρωτεύουσα Πράγας όσο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, Μπρνο.
Οργανωμένες υπό το σύνθημα «Πρώτα η Τσεχική Δημοκρατία», οι διαδηλώσεις άντλησαν τη δύναμή τους τόσο από την αριστερή όσο και από τη δεξιά πτέρυγα της τσεχικής πολιτικής.

«Η Ρωσία δεν είναι εχθρός»

«Η Ρωσία δεν είναι εχθρός μας, η κυβέρνηση των πολεμοκάπηλων είναι ο εχθρός», είπε ένας ομιλητής, σύμφωνα με το Associated Press.
Η Τσεχία δώρισε άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα στην Ουκρανία και παρείχε σχεδόν μισό εκατομμύριο βίζες σε Ουκρανούς πρόσφυγες, μαζί με παροχές.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης να μην δοθεί στους πρόσφυγες μόνιμη διαμονή.
Η διαδήλωση ήταν η τρίτη σε μια σειρά που οργανώθηκε από το κίνημα που ζητούσε την αποχώρηση της Τσεχίας από το ΝΑΤΟ και καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.
Η τσεχική κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει την κινητοποίηση, αποκαλώντας τους διαδηλωτές «προπαγανδιστές του Κρεμλίνου».

1_232.jpg

2_277.jpg


Καταιγίδα στην Ευρώπη

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής (28/10/2022) ήταν μέρος ενός αυξανόμενου κύματος δυσαρέσκειας σε όλη την Ευρώπη.
Την Πέμπτη (27/10), χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Γαλλία, απαιτώντας υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής -- ανάμεσά τους απεργοί δάσκαλοι, υγειονομικοί και εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους.
Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν παρόμοιες διαδηλώσεις στη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο.
«Αυτή είναι απλώς η σιωπή πριν από την καταιγίδα - η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη και οι άνθρωποι δεν έχουν καμία αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει μια εύλογη στρατηγική για να κυριαρχήσει στην κρίση», λέει ο Γερμανός δημοσκόπος Manfred Güllner στη Wall Street Journal.

Αρκετές διαδηλώσεις κατά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της σχετικής αντιρωσικής υστερίας στη Δύση πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του RIA Novosti.
Το πρωί, μια ομάδα Ιταλών και Ρώσων μεταναστών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στο Παλέρμο.
Οι διαδηλωτές έφεραν ρωσικές και ιταλικές σημαίες και πανό με το σύνθημα«Η Ιταλία χρειάζεται ειρήνη, εργασία και ελευθερία».
Ως ένδειξη υποστήριξης της Μόσχας, πρόσφεραν ένα μπουκέτο λουλούδια σε έναν υπάλληλο της διπλωματικής αποστολής.
«Διεξάγουμε διαδήλωση για χάρη της ειρήνης.
Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε στενότερη συνεργασία με τον ρωσικό λαό, ο οποίος έπεσε θύματα των μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες", δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Αποχώρηση από το ΝΑΤΟ

Οι συμμετέχοντες σε εκλήλωση στη Βερόνα , στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα, αντιτάχθηκαν στις αντιρωσικές κυρώσεις, απαιτώντας την αποχώρηση της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ .
Διοργανώθηκε παραδοσιακά από τον πολιτιστικό σύλλογο «Βένετο-Ρωσία» και τον αρχηγό του Palmarino Zoccatelli.
Ένα άλλο μέρος υποστήριξης για τη Μόσχα ήταν η μικρή πόλη Pesaro.
Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, όπως δήλωσε ένας από τους διοργανωτές της, ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Οσετίας στην Ιταλία, Maoyro Murgia, απαιτούν αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων στο Ντονμπάς και τερματισμό της απομόνωσης της Ρωσίας.
Επίσης το Σάββατο, μια εκδήλωση κατά της αύξησης του κόστους ζωής και της πολιτικής κυρώσεων της ιταλικής ηγεσίας έλαβε χώρα στο κέντρο της Γένοβας ανέφερε στο Telegram η τοπική δημόσια ένωση Free Square.
Σε μια από τις κεντρικές πλατείες της πόλης, οι διαδηλωτές ζήτησαν την εθνικοποίηση της ιταλικής ενεργειακής βιομηχανίας, το τέλος όλων των κυρώσεων και μέτρα για την αντιμετώπιση του ολοένα αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.
Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους υπό τις σημαίες της Ρωσίας και με πανό κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της «κυριαρχίας των ΗΠΑ».

Καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας

Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία , η Δύση αύξησε την πίεση των κυρώσεων στη Μόσχα , η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και των τροφίμων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εκκλήσεις για άρση των κυρώσεων έχουν γίνει πιο δυνατές παρότι ακόμη οι θεοκρασίες είναι υψηλές για την εποχή.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin είπε ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Μόσχας θα οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ήττα για τη Δύση και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος στόχος των δυτικών χωρών είναι να επιδεινώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης