Τελευταία Νέα
Διεθνή

BP, Eni: Οι Ευρωπαίοι δίνουν το 50% του εισοδήματος τους για να ζεσταθούν... σύντομα θα επαναστατήσουν

BP, Eni: Οι Ευρωπαίοι δίνουν το 50% του εισοδήματος τους για να ζεσταθούν... σύντομα θα επαναστατήσουν
Στην πραγματικότητα ο χειμώνας του 2023 είναι αυτός για τον οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι άνθρωποι, προειδοποίησαν μεγάλα στελέχη του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου
Οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για πιθανές εμφύλιες ταραχές, καθώς πολλές χώρες παλεύουν με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό.
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη "επίθεση" - έναν πόλεμο στην Ουκρανία και ελλείψεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τρόφιμα, καθώς και υψηλό πληθωρισμό - που η καθεμία επιδεινώνει την επόμενη.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στον επερχόμενο χειμώνα, ιδίως για την Ευρώπη.
Ο κρύος καιρός, σε συνδυασμό με την έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου που τροφοδοτείται από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, απειλεί να ανατρέψει ζωές και επιχειρήσεις.
Όμως, όσο μεγάλη ανησυχία και αν υπάρχει ενόψει του φετινού χειμώνα, στην πραγματικότητα ο χειμώνας του 2023 είναι αυτός για τον οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι άνθρωποι, προειδοποίησαν μεγάλα στελέχη του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μεγάλο μέρος τους εισοδήματος ξοδεύεται για ενέργεια

Οι τιμές της ενέργειας "πλησιάζουν στο... απλησίαστο", με ορισμένους ανθρώπους να "ξοδεύουν ήδη το 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για ενέργεια ή και περισσότερο", ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bernard Looney, στο συνέδριο Adipec στο Άμπου Ντάμπι.
Αλλά μέσω ενός συνδυασμού υψηλών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου και πακέτων κυβερνητικών δαπανών για την επιδότηση των λογαριασμών των ανθρώπων, η Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστεί την κρίση φέτος.
"Νομίζω ότι έχει αντιμετωπιστεί για τον φετινό χειμώνα", δήλωσε ο Looney.
"Ο επόμενος χειμώνας είναι που νομίζω ότι πολλοί από εμάς ανησυχούν, στην Ευρώπη, ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολος".
Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni εξέφρασε την ίδια ανησυχία.
Για τον φετινό χειμώνα, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι κατά 90% περίπου γεμάτες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, παρέχοντας κάποια διασφάλιση έναντι μιας μεγάλης έλλειψης.
Όμως, ένα μεγάλο μέρος από αυτό αποτελείται από ρωσικό αέριο που εισήχθη τους προηγούμενους μήνες, καθώς και αέριο από άλλες πηγές, το οποίο ήταν ευκολότερο από ό,τι συνήθως να αγοραστεί, δεδομένου ότι ο μεγάλος εισαγωγέας, η Κίνα, αγόραζε λιγότερο λόγω της βραδύτερης οικονομικής της δραστηριότητας.
"Είμαστε σε καλή κατάσταση για τον φετινό χειμώνα", δήλωσε ο επικεφαλής της Eni, Claudio Descalzi, κατά τη διάρκεια του ίδιου πάνελ.
"Αλλά όπως είπαμε, το ζήτημα δεν είναι αυτός ο χειμώνας.
Θα είναι ο επόμενος, επειδή δεν θα έχουμε ρωσικό αέριο - 98% λιγότερο του χρόνου, ίσως και τίποτα".

Οι διαμαρτυρίες έχουν ήδη αρχίσει

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές - ήδη, μικρές έως μεσαίου μεγέθους διαμαρτυρίες έχουν εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη.
Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Γερμανία και την Αυστρία τον Σεπτέμβριο και στην Τσεχία την περασμένη εβδομάδα -στην τελευταία από τις οποίες οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών δεκαπλασιάστηκαν- μπορεί να είναι μια μικρή γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Ορισμένα στελέχη της ενέργειας συμφώνησαν.
"Είδαμε ότι τυχόν κλονισμοί στην τιμή στην αντλία, ή κάτι τόσο απλό όσο το υγραέριο [υγροποιημένο αέριο πετρελαίου] για το μαγείρεμα, μπορεί να προκαλέσει αναταραχές", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μαλαισιανής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Petronas, Datuk Tengku Muhammad Taufik.
Περιέγραψε πώς η ενίσχυση του δολαρίου και η αύξηση των τιμών των καυσίμων αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για πολλές ασιατικές οικονομίες - μαζικούς πληθυσμούς που είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Και αυτό συμβαίνει ενώ υπάρχουν ήδη επιδοτήσεις που συμβάλλουν στην ελάφρυνση των τιμών για τους πολίτες.
Πολλές ασιατικές οικονομίες ήδη υποφέρουν από την πανδημία, η οποία προκάλεσε "τεράστια προβλήματα [μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων] στην Ασία που απλώς κατέρρευσαν", δήλωσε ο Taufik.
"Έτσι, ναι, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι κυβερνήσεις χωρίς σταθερό χέρι στη διαμόρφωση πολιτικής στην Ασία να αντιμετωπίσουν αναταραχές", πρόσθεσε.

Οργή για τα τεράστια κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών

Μεγάλο μέρος της οργής των διαδηλωτών στρέφεται επίσης κατά των ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες έχουν σημειώσει κέρδη ρεκόρ, καθώς οι λογαριασμοί γίνονται όλο και υψηλότεροι.
Απαντώντας σε αυτό, πολλοί από τους διευθύνοντες συμβούλους που μίλησαν είπαν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης στην αγορά και ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που θα ευνοούν περισσότερο τις ενεργειακές επενδύσεις.
Οι επενδύσεις αυτές, τόνισαν, έχουν δεχθεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χώρες πιέζουν για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει "τις πρακτικές και τις πραγματικότητες του σήμερα και του αύριο", δήλωσε ο Looney της BP, τονίζοντας την ανάγκη "να επενδύσουμε στους υδρογονάνθρακες σήμερα, επειδή το σημερινό ενεργειακό σύστημα είναι ένα σύστημα υδρογονανθράκων".
Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και θεσμοί εξακολουθούν να αποδοκιμάζουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, προειδοποιώντας ότι η πολύ μεγαλύτερη κρίση είναι αυτή της κλιματικής αλλαγής.
Τον Ιούνιο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guteres ζήτησε να εγκαταλειφθεί η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων και χαρακτήρισε "παραληρηματική" οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση για την εξερεύνηση.

Μη ρεαλιστική η ενεργειακή μετάβαση

Τα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών υποστήριξαν ότι αυτή η προσέγγιση απλώς δεν είναι ρεαλιστική, ούτε αποτελεί επιλογή εάν οι χώρες επιθυμούν οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
Ταυτόχρονα, όμως, παραδέχθηκαν ότι η ίδια η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται μεγαλύτερη εστίαση και επενδύσεις προκειμένου να αποτραπεί μια μεγαλύτερη κρίση το επόμενο έτος και μετέπειτα, όταν δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο σε αποθήκες και οι άλλες επιλογές θα είναι όλο και πιο ακριβές.
"Στην Ευρώπη, πληρώνουμε τουλάχιστον έξι, επτά φορές έως και 15 φορές το ενεργειακό κόστος σε σχέση με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Descalzi της ENI.
"Έτσι, αυτό που κάναμε στην Ευρώπη, κάθε χώρα, έδωσε επιδοτήσεις κινήτρων για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το κόστος για τη βιομηχανία και τους πολίτες.
Πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό;" διερωτήθηκε.
"Δεν ξέρω, αλλά είναι αδύνατον να μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.
Όλες αυτές οι χώρες έχουν πολύ υψηλό χρέος", είπε.
"Πρέπει λοιπόν να βρουν έναν διαρθρωτικό τρόπο για να λύσουν αυτό το ζήτημα.
Και ο διαρθρωτικός τρόπος είναι αυτό που λέγαμε μέχρι τώρα - πρέπει να αυξήσουμε και να είμαστε ταχύτεροι στη μετάβαση.
Αυτό είναι αλήθεια".
"Αλλά", πρόσθεσε, "πρέπει να καταλάβουμε, από τεχνική άποψη, τι είναι προσιτό και τι όχι".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης