Τελευταία Νέα
Διεθνή

BNP Paribas: Άλμα 10,3% για τα καθαρά κέρδη γ' τριμήνου 2022, στα 2,76 δισ. ευρώ

BNP Paribas: Άλμα 10,3% για τα καθαρά κέρδη γ' τριμήνου 2022, στα 2,76 δισ. ευρώ
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8% στα 12,3 δισ. ευρώ
Yψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα καθαρά κέρδη της BNP Paribas στο τρίτο τρίμηνο του 2022, με τα έσοδα από τις συναλλαγές να συμβάλλουν στην αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους σε ορισμένες συμφωνίες χρηματοδότησης με μόχλευση.
Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 2,76 δισ. ευρώ, έναντι 2,36 δισ. ευρώ που αναμενόταν σε δημοσκόπηση της Refinitiv μεταξύ αναλυτών.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8% στα 12,3 δισ. ευρώ.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην τόνωση των εσόδων από τις παγκόσμιες αγορές κατά 14,7%, καθώς η μεταβλητότητα της αγοράς ενίσχυσε ιδίως τις συναλλαγές σε παράγωγα εμπορευμάτων, επιτόκια, συνάλλαγμα και αναδυόμενες αγορές.
Οι υπηρεσίες μετοχών και prime, ένας τομέας στον οποίο η BNP έχει επεκταθεί, σημείωσαν επίσης μικρή αύξηση των εσόδων.
Ωστόσο, η BNP δήλωσε ότι τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής είχαν πληγεί από τις απομειώσεις των μη πωλημένων θέσεων στη μόχλευση.
Η αύξηση των επιτοκίων και η αναταραχή της αγοράς ανάγκασαν τις μεγάλες τράπεζες να διατηρήσουν χρέος στα βιβλία τους για περισσότερο χρόνο από ό,τι θα ήθελαν και να υποστούν ζημίες από ορισμένα πακέτα χρηματοδότησης.
Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν επίσης κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης των δαπανών αναδιάρθρωσης και πληροφορικής, ανέφερε η BNP Paribas, ενώ το άλμα 34% στο κόστος κινδύνου οφείλεται σε μια εφάπαξ επιβάρυνση 200 εκατ. ευρώ στην Πολωνία, όπου ένα μορατόριουμ επέτρεψε στους δανειολήπτες να αναστείλουν τις πληρωμές των ενυπόθηκων δανείων.

Ισχυρά αποτελέσματα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της HSBC, της Deutsche Bank και της UniCredit, ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα για το τρίμηνο, βοηθούμενες από την εκτίναξη των εσόδων από συναλλαγές και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια φέτος για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, οι γαλλικές τράπεζες παραδοσιακά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους ηπειρωτικούς ομολόγους τους για να αποκομίσουν τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των γαλλικών ενυπόθηκων δανείων έχουν σταθερά επιτόκια.
Υπό την πίεση της κυβέρνησης, η BNP Paribas και η ανταγωνίστρια Societe Generale έχουν επίσης παγώσει τα τέλη λιανικής τραπεζικής τους για το 2023.
Παρόλα αυτά, η BNP δήλωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους - η διαφορά μεταξύ αυτών που λαμβάνουν οι τράπεζες από τους δανειολήπτες και πληρώνουν στους καταθέτες - αυξήθηκαν κατά 4,7% στη Γαλλία και ότι θα αυξηθούν κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό,τι αρχικά ανέμενε μέχρι το 2025.
Ο γαλλικός δανειστής, ο οποίος έχει χρηματιστηριακή αξία 59 δισ. ευρώ, πούλησε πέρυσι τη μονάδα λιανικής τραπεζικής της Bank of the West στις ΗΠΑ έναντι 16 δισ. δολαρίων, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για εξαγορές στην Ευρώπη.
Η BNP έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να αγοράσει άλλη τράπεζα και ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα μόνο για μικρές αγορές σε τομείς όπου είναι ήδη παρούσα, για τεχνολογικές επενδύσεις και για επαναγορά μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης