Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 185,34% ο πραγματικός πληθωρισμός στην Τουρκία τον Οκτώβριο - Σταθερά σε έδαφος κρίσης το νόμισμα, στις 18,6 λίρες ανά δολ.

Στο 185,34% ο πραγματικός πληθωρισμός στην Τουρκία τον Οκτώβριο - Σταθερά σε έδαφος κρίσης το νόμισμα, στις 18,6 λίρες ανά δολ.
Εκτός ελέγχου τα μάκρο στην Τουρκία...

Σε υψηλά 24 ετών έχει «σκαρφαλώσει» ο πληθωρισμός στην Τουρκία, επιδεινώνοντας την κρίση ακρίβειας που αντιμετωπίζει η γείτων – αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ χειρότεροι.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) άγγιξε, σε ετήσια βάση, το 85,51% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία στις 3 Νοεμβρίου.
Αυτός είναι ο δέκατος έβδομος συνεχόμενος μήνας που ο πληθωρισμός αυξάνεται στην Τουρκία (αύξηση 3,54% σε μηνιαία βάση).

Ανά κλάδο

Τον χαμηλότερο αντίκτυπο στις τιμές είχαν οι τομείς της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης, οι οποίοι αυξήθηκαν και οι δύο πάνω από 30%.
Ο τομέας των μεταφορών σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, στο 117,15%.
Ακολουθούν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά με ποσοστό 99,05%, τα έπιπλα και οικιακός εξοπλισμός στο 93,63% και η στέγαση στο 85,17%.

Πάντως, σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους από το ερευνητικό ινστιτούτο ENAG της Τουρκίας, ο ΔΤΚ, στην πραγματικότητα, «άγγιξε» το δυσθεώρητο 185,34% τον Οκτώβριο (σε ετήσια βάση) και το +7,18% σε μηνιαία βάση.
Επισημαίνεται πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu επιμένει ότι η τουρκική κυβέρνηση κρύβει τα πραγματικά στοιχεία για τον πληθωρισμό λόγω του μισθού που οφείλει στους δημόσιους υπαλλήλους.
«Γιατί η τουρκική στατιστική υπηρεσία συγκαλύπτει τον πραγματικό αριθμό;» ρώτησε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το RFI.
«Γιατί, όταν δώσει το πραγματικό νούμερο, θα καθοριστούν ανάλογα και οι συντάξεις.
Οι μισθοί των εργαζομένων θα καθοριστούν ανάλογα.
Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα καθοριστούν ανάλογα».

Οι αντιφατικές πολιτικές του Erdogan

Την ίδια στιγμή, στο ναδίρ υποχωρεί η τουρκική λίρα, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αιφνιδιάζει ξανά μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο.
Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, στα 18,6174 ανά δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν τις πολιτικές του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι προκάλεσαν στη χώρα κρίση πληθωρισμού.
Παρότι η παραδοσιακή οικονομική σκέψη υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού, ο Erdogan πιστεύει ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές.
Ως εκ τούτου, ο Τούρκος πρόεδρος πιέζει για μείωση των επιτοκίων.
Τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια στο 10,5%, την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση.

Ο Erdogan έχει επίσης υποδείξει ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει περισσότερες μειώσεις επιτοκίων και να μειώσει τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα.
Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η πολιτική μείωσης των επιτοκίων πλήττει τη λίρα.
Ο Liam Peach, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics με έδρα το Λονδίνο, έγραψε σε σημείωμα ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παραμένει υπό πίεση εάν ο πρόεδρός της ακολουθήσει μια «χαλαρότερη πολιτική», σύμφωνα με το CNBC.
«Αν και η CBRT [Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας] είπε ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της αργότερα αυτό το μήνα, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω χαλάρωσης πέρα από αυτό, προσθέτοντας μεγαλύτερη πτωτική πίεση στη λίρα» αυτός είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης