Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φιάσκο με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά των Ρώσων ολιγαρχών - Καταπέφτουν νομικά, παράνομες οι κατασχέσεις

Το φιάσκο με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά των Ρώσων ολιγαρχών - Καταπέφτουν νομικά, παράνομες οι κατασχέσεις
Η παράκαμψη των κυρώσεων για τους ολιγάρχες: Πάγωμα, ήττα στο δικαστήριο και παράνομες κατασχέσεις
Πείτε το κυρώσεις...
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε Ρώσους ολιγάρχες, τους οποίους κατηγορούν ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο του Vladimir Putin στην Ουκρανία.
Οι ολιγάρχες συχνά προσφεύγουν - και κερδίζουν- στα δικαστήρια.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν σύντομα πίσω τα χρήματά τους, τις συλλογές έργων τέχνης ή τα γιοτ τους, καθώς οι δυτικές αρχές κρατούν παράνομα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στο τελευταίο νομικό πισωγύρισμα, η βρετανική αστυνομία παραδέχθηκε ότι οι έρευνες σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με τον μεγιστάνα Roman Abramovich ήταν παράνομες.

Νομικές προκλήσεις

Σύμφωνα με νομικό έγγραφο που επικαλείται το Poltiico, η αστυνομία του Jersey συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση στον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Premier League, Chelsea, Roman Abramovich, καθώς τα εντάλματα έρευνας "αποκτήθηκαν παράνομα".
Η αστυνομία "συμφωνεί ότι ο αιτών θα λάβει μια ιδιωτική συγγνώμη για τα παράνομα εντάλματα", αναφέρει το έγγραφο, το οποίο αναφέρθηκε από το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει επίσης ένα σωρό νομικές προκλήσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι πλουσιότεροι της Ρωσίας θέλουν πίσω τα χρήματά τους - και προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά της ΕΕ για να αντιδράσουν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στην απαγόρευση έκδοσης βίζας.
Το Δικαστήριο της ΕΕ λέει ότι έχει καταχωρίσει 54 υποθέσεις που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες, όπως ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Russia Today, και άτομα που έχουν καταθέσει πολλαπλές υποθέσεις, αν και η συντριπτική πλειονότητα έχει ασκηθεί από ιδιώτες.

Αποσύρουν αθόρυβα ονόματα

Σε απάντηση, η ΕΕ αρχίζει να αποσύρει αθόρυβα ορισμένους από τους κυρωθέντες από τον κατάλογο των "θυμάτων" του, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής του γεννημένου στο Ουζμπεκιστάν μεγιστάνα μετάλλων Alisher Usmanov, η οποία μήνυσε την ΕΕ μετά την επιβολή κυρώσεων τον Απρίλιο επειδή φέρεται να διατηρούσε τα χρήματά του σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της.
Η πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Mikhail Fridman, Olga Ayziman, διαγράφηκε επίσης από τον κατάλογο κυρώσεων.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Daniel Ferrie δήλωσε ότι τέτοιες διαγραφές από τον κατάλογο αποτελούν συνήθη διαδικασία.
"Δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι προοδευτικές, ανάλογα με το αν οι ενέργειες/συμπεριφορά των προσώπων που στοχοποιούνται επιμένουν ή αλλάζουν, είναι φυσικό μέρος του καθεστώτος κυρώσεων όχι μόνο να καταχωρούνται στον κατάλογο αλλά και να διαγράφονται από αυτόν πρόσωπα, εάν υπάρχουν λόγοι γι' αυτό", δήλωσε ο Ferrie, χωρίς να διευκρινίσει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Είτε είναι τυπικό είτε όχι, η ΕΕ αγωνίζεται να κλείσει τα κενά και να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις, όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, είναι ρεαλιστικές.
Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, τα υφιστάμενα μέτρα της ΕΕ κάθε άλλο παρά είναι.
Στο τέλος της ημέρας, ακόμη και αν η ΕΕ χάσει στο δικαστήριο, η πορεία των ολιγαρχών προς την αποκατάσταση μπορεί να παρεμποδιστεί από τις ιδιοτροπίες του δικαστικού συστήματος.

Πώς λειτουργεί το παιχνίδι:

1) Μην δώσετε (αρκετά) αποδεικτικά στοιχεία

Αν θέλετε να κάνετε έναν ολιγάρχη δυσαρεστημένο, φροντίστε να μην διευκρινίσετε γιατί συγκεκριμένα έχει πληγεί και κρατήστε όσο το δυνατόν πιο ασαφείς τις εξηγήσεις γιατί πιστεύετε ότι είναι φίλοι του Putin - ή πώς βοηθούν τον πόλεμο.
Αυτό θα δώσει μια ωραία δικαιολογία σε εκείνους που πραγματικά υποστηρίζουν τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία για να σας σύρουν στο δικαστήριο, ενώ δεν θα δώσει την ευκαιρία σε εκείνους που υποτίθεται ότι δεν υποστηρίζουν τον Putin να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
"Υπάρχει ένα ζήτημα με το καθεστώς κυρώσεων, επειδή είναι συχνά αρκετά υποκειμενικό με την έννοια ότι κατά κάποιον τρόπο προσδιορίζεις τη σχέση ενός προσώπου με τη ρωσική κυβέρνηση.
Και φυσικά, ανοίγει χώρο για συζήτηση", δήλωσε η Maíra Martini, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Διαφάνειας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.
"Νομίζω ότι είναι επίσης δίκαιο οι άνθρωποι να μπορούν να αμφισβητήσουν αν το όνομά τους έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο".
Καθώς "υπάρχει μια βιασύνη να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τις κυρώσεις και να ασκήσουμε πίεση σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα", είπε η Martini, έρχονται πολλές καταγγελίες - ειδικά επειδή, όπως είπε, ορισμένα μέρη του καθεστώτος κυρώσεων δεν ήταν "τόσο διαφανή όσο θα έπρεπε".

2) Κάντε τις κυρώσεις για κάτι που έχουν κάνει στο παρελθόν

Αυτό μπορεί να είναι αντιφατικό, αλλά οι κυρώσεις υποτίθεται ότι δεν έχουν να κάνουν με το τι έχει κάνει κάποιος στο παρελθόν.
Αντιθέτως, ο δικηγόρος Viktor Winkler, ο οποίος ειδικεύεται στις κυρώσεις, δήλωσε ότι υποτίθεται ότι πρέπει να σταματήσουν ή τουλάχιστον να εμποδίσουν κάποιον να συνεχίσει να κάνει το κακό που λέει η ΕΕ ότι κάνει - στην προκειμένη περίπτωση, να συμβάλει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τιμωρήσετε κάποιον για κάτι που έκανε προηγουμένως, δήλωσε ο Winkler.
Μια ματιά στον κατάλογο των κυρώσεων δείχνει ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο η ΕΕ φαίνεται να παλεύει. 
Για πολλά από τα άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, οι λόγοι αναφέρουν απλώς τη θέση του ατόμου, προσθέτοντας στη συνέχεια μια πανομοιότυπη φράση ότι το άτομο "είναι συνεπώς υπεύθυνο για την υποστήριξη ενεργειών και πολιτικών που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας".
Αυτό είναι ήδη ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο, με τις καταχωρίσεις από το 2014 ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία να επικεντρώνονται συχνά σε πράξεις του παρελθόντος αντί να εξηγούν πώς τα πρόσωπα συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη κατοχή.
Θα μπορέσει αυτό να σταθεί στο δικαστήριο; Θα το δούμε.

3) Μην τους δίνετε διέξοδο διαφυγής

Για να είστε σίγουροι ότι θα σας σύρουν στο δικαστήριο, είναι σημαντικό να μην βάλετε καμία ρήτρα για το πώς το άτομο μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματά του ή να αποκαταστήσει τα δικαιώματα βίζας.
Απλά μην καθορίσετε τι θα πρέπει να κάνει για να βγει από τον κατάλογο των κυρώσεων - ας πούμε, να δωρίσει τα μισά από τα δεσμευμένα περιουσιακά του στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας - και θα είστε σίγουροι ότι θα φάτε ένα δικαστικό χαστούκι, με τους δικηγόρους να υποστηρίζουν ότι αυτό είναι δυσανάλογο. 
Νόμιζες ότι κανείς δεν θα το πρόσεχε;
Η αναλογικότητα είναι ένας από τους κορυφαίους λόγους που αναφέρονται στις καταθέσεις των ολιγαρχών. 
Η Martini της Διεθνούς Διαφάνειας δήλωσε ότι το καθεστώς κυρώσεων θα ήταν ισχυρότερο εάν η ΕΕ προσδιόριζε εκ των προτέρων τα κριτήρια που θα προκαλούσαν έναν χαρακτηρισμό (και τα δημοσίευε) και στη συνέχεια έδινε στους ολιγάρχες μια οδό διαφυγής.
"Πρέπει να είστε πολύ σαφείς, επίσης, σχετικά με το πώς το άτομο θα μπορούσε να βγει από τον κατάλογο.
Δηλαδή: ποιες ενέργειες αναμένονται από το συγκεκριμένο άτομο αν θέλει να δει το όνομά του να διαγράφεται από έναν κατάλογο κυρώσεων.
Και στη συνέχεια πρέπει να έχετε μια διαδικασία για να μπορεί το άτομο να το αμφισβητήσει.
Και πρέπει να είστε διαφανείς σχετικά με όλα αυτά τα μέτρα", δήλωσε.

4) Κάντε τους να αυτοενοχοποιηθούν

Τώρα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ είναι πώς θα βρει στην πραγματικότητα όλες τις επαύλεις, τα κότερα και τα χρήματα που έχουν στην Ευρώπη οι ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις - δεν είναι ότι θα παραδώσουν ευχαρίστως τις περιουσίες τους. 
Για να διευκολύνει τα πράγματα, η ΕΕ θέλει να περάσει έναν νόμο που θα υποχρεώνει τους ολιγάρχες να αποκαλύπτουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στο μπλοκ.
Αλλά αυτό θα ισοδυναμούσε με παραβίαση θεμελιωδών αρχών του δικαίου, δήλωσε ο Winkler, χαρακτηρίζοντας την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ "σε μεγάλο βαθμό ερασιτεχνική". 
"Ο νεότερος κανονισμός περιέχει μια κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος κατά της αυτοενοχοποίησης", δήλωσε ο Winkler.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχεδιαζόμενοι κανόνες θα αναγκάσουν όσους περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων "να αποκαλύψουν τις ίδιες πληροφορίες που είναι επιρρεπείς να τους ενοχοποιήσουν, δεδομένου ότι η παραβίαση των κυρώσεων αποτελεί έγκλημα".
"Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να αποκαλύψει πληροφορίες με τις οποίες θα παραδεχόταν μια ποινική κατηγορία", είπε, προσθέτοντας ότι ο προτεινόμενος νόμος θα παραβίαζε τη νομοθεσία της ΕΕ και θα καθιστούσε το μπλοκ ευάλωτο σε μηνύσεις: "Είναι καιρός η ΕΕ να γίνει πιο επαγγελματική στα μέτρα κυρώσεων που λαμβάνει".  

5) Κρατήστε τους ούτως ή άλλως

Αλλά για να τους εκνευρίσετε πραγματικά, απλά κρατήστε τους στις λίστες.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ολιγάρχες είναι να αμφισβητήσουν τις υπάρχουσες αποφάσεις στα δικαστήρια, και δεδομένου ότι αυτές οι υποθέσεις διαρκούν χρόνια, θα υπάρχει άφθονος χρόνος για να τους κρατήσουν στη λίστα βάσει μιας τεχνικά νέας απόφασης - ακόμη και αν το δικαστήριο διαπιστώσει ότι έχουν κερδίσει μια συγκεκριμένη υπόθεση.
Ένας ατελείωτος τροχός. 
"Βέβαια, πάντα αναγράφεται στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου ότι κάποιος "κέρδισε την υπόθεση", αλλά στην πραγματικότητα δεν κερδίζει.
Είναι απλώς κάτι στα χαρτιά, αλλά στην πραγματικότητα το άτομο δεν έχει κερδίσει τίποτα", δήλωσε η δικηγόρος Helen over de Linden, η οποία επικεντρώνεται σε υποθέσεις του Δικαστηρίου κατά των κυρώσεων. 

Γιατί λοιπόν οι ολιγάρχες συνεχίζουν να μηνύουν την ΕΕ;

"Πάντα εκπλήσσομαι γι' αυτό", δήλωσε η ίδια.
"Έχουν πάντα την ελπίδα ότι τώρα θα κερδίσουν τις υποθέσεις τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης