Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωρολογιακή βόμβα τα 66 δισ. χρέη του Βερολίνου - Ζηλεύουν... απαντά η δήμαρχος

Ωρολογιακή βόμβα τα 66 δισ. χρέη του Βερολίνου - Ζηλεύουν... απαντά η δήμαρχος
Η δήμαρχος του Βερολίνου, Franziska Giffey, απάντησε στις αιτιάσεις άλλων πόλεων λέγοντας ότι απλώς "ζηλεύουν" τα γενναιόδωρα προγράμματα του Βερολίνου
Το Βερολίνο είναι γνωστό για μερικά από τα πιο γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα σε ολόκληρη τη χώρα και πολλοί θεωρούν τη γερμανική πρωτεύουσα ως παράδειγμα προοδευτικών πολιτικών που θα έπρεπε να εφαρμοστούν και αλλού.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σημαντικές παγίδες.
Πρώτον, το Βερολίνο επωφελείται από πλουσιότερες περιοχές της Γερμανίας, με τα χρήματα των φορολογουμένων να διοχετεύονται στο Βερολίνο εις βάρος κρατιδίων όπως η Έσση ή η Βαυαρία.
Στην πραγματικότητα, μόνο η Βαυαρία πληρώνει έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύστημα κρατικής φορολογικής εξισορρόπησης, ενώ το Βερολίνο εισπράττει 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι πληρωμές αυτές σχετίζονται εν μέρει με την οικονομική επιβράδυνση του Βερολίνου και άλλων ανατολικογερμανικών κρατιδίων μετά το τέλος του κομμουνισμού, το οποίο λειτούργησε ως μεγάλο οικονομικό σοκ για την ανατολική Γερμανία εκείνη την εποχή.
Τα χρήματα αυτά, εν μέρει, βοηθούν το Βερολίνο να αντέξει οικονομικά δωρεάν παιδικούς σταθμούς και σχολεία μαζί με δωρεάν σχολικά γεύματα.
Ο όρος "να αντέξει" χρησιμοποιείται όμως χαλαρά, καθώς η πόλη κάθεται σήμερα πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα χρέους ύψους 66 δισεκατομμυρίων ευρώ, με λίγα σημάδια επιβράδυνσης αυτού του χρέους.
Από το 2019 έως το 2021, το συνολικό επίπεδο χρέους αυξήθηκε κατά 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κινούμενο κατά 13%.

Σφοδρές οι επικρίσεις

Οι επικριτές του Βερολίνου επισημαίνουν ότι οι "πολυτέλειες" που απολαμβάνει η πόλη, όπως ο δωρεάν παιδικός σταθμός, μπορούν να ονειρευτούν μόνο σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας, ακόμη και αν οι κάτοικοι αυτών των κρατιδίων πληρώνουν για το "δωρεάν γεύμα" του Βερολίνου.
Το εισιτήριο των μέσων μαζικής μεταφοράς του Βερολίνου είναι επίσης το πιο γενναιόδωρο επιδοτούμενο εισιτήριο μεταφοράς στη Γερμανία.
Εξακολουθεί να κοστίζει μόνο 9 ευρώ για τους φτωχούς και 29 ευρώ το μήνα για όλους τους άλλους.
Το κόστος θα επιδοτηθεί από ένα πακέτο ανακούφισης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το πακέτο να προσφέρει επίσης προστασία από την έξωση των ενοικιαστών και ένα επιπλέον ενεργειακό επίδομα.
"Το Βερολίνο ήταν το πρώτο ομόσπονδο κρατίδιο που αποφάσισε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ανακούφισης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει: εισιτήριο 29 ευρώ για όλους, εισιτήριο 9 ευρώ για τους φτωχούς, πάγωμα ενοικίων για τους δημοτικούς ενοικιαστές, περαιτέρω ενεργειακή βοήθεια και προστασία από τους πιστωτές για τις επιχειρήσεις", έγραψε ο Julius Betschka, ο οποίος εργάζεται για τη γερμανική Tagesspiegel.
Ωστόσο, η απάντηση από τον Δρ Peter Tauber, πρώην κοινοβουλευτικό υφυπουργό και μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ανέφερε ειρωνικά ότι "οι Εσσαίοι θα πληρώσουν ευχαρίστως...".

Ζηλεύουν...

Η δήμαρχος του Βερολίνου, Franziska Giffey, απάντησε στις αιτιάσεις άλλων πόλεων λέγοντας ότι απλώς "ζηλεύουν" τα γενναιόδωρα προγράμματα του Βερολίνου.
"Ακούγεται σαν να (ζηλεύουν) το Βερολίνο!
Η Έσση θα μπορούσε να έχει δρομολογήσει ένα τέτοιο πακέτο ανακούφισης", απάντησε η Giffey.
Υποστηρίζει ότι η πόλη της αναπτύσσεται ταχύτερα από τη Βαυαρία και ότι τα μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα λόγω του πληθωρισμού σημαίνουν ότι η πόλη επιστρέφει στους κατοίκους της τα έσοδα.
Σε κατά κεφαλήν βάση, το Βερολίνο είναι το πιο υπερχρεωμένο κρατίδιο σε όλη τη Γερμανία, καθώς το χρέος ανέρχεται σε 17.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ η υπόλοιπη Γερμανία έχει μόνο 7.700 ευρώ κατά μέσο όρο.
Το Βερολίνο είχε σημειώσει κάποια πρόοδο στην αποπληρωμή των χρεών του- για παράδειγμα, το 2018, το χρέος του έπεσε κάτω από τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αλλά η πανδημία του Covid-19 και ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησαν μόνο σε μαζική αύξηση του χρέους από τότε.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το επιχείρημα του Βερολίνου ότι το γεγονός ότι είναι μια ανατολική πόλη είναι η βάση για τα τεράστια επίπεδα χρέους του, δεν αντέχει πλήρως στον έλεγχο.
Η Δρέσδη, για παράδειγμα, που βρίσκεται στη Σαξονία, παρουσίαζε τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους από κάθε άλλη γερμανική πόλη σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο ανατολικά όσο και δυτικά, σε μόλις 1.478 ευρώ ανά άτομο.

Προς υπεράσπιση του Βερολίνου

Όσοι υπερασπίζονται τα προγράμματα του Βερολίνου επισημαίνουν το ευρέως διαδεδομένο κοινωνικό τους όφελος.
Σε αντίθεση με τις δαπάνες για τον στρατό, την όπερα ή τα κινηματογραφικά έργα, η καθιέρωση δωρεάν παιδικών σταθμών και σχολικών γευμάτων ωφελεί ευρέως ολόκληρο τον πληθυσμό, ενθαρρύνει τη δημιουργία οικογένειας και δίνει στους κατοίκους συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι φόροι τους αξιοποιούνται, ακόμη και αν οι φόροι αυτοί αποτελούν εν μέρει μεταφορά πλούτου από άλλα, πλουσιότερα γερμανικά κρατίδια.
Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα χρέους του Βερολίνου δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, και καθώς αυξάνονται οι εντάσεις λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας, τα γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα της πόλης ενδέχεται να προσελκύσουν περισσότερη κριτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης