Τελευταία Νέα
Διεθνή

Valdai Club: Η αναδυόμενη Τάξη Πραγμάτων θα φέρει κοσμοϊστορικές αλλαγές – Δεν θα υπάρχουν ηγεμόνες και…ΟΗΕ

Valdai Club: Η αναδυόμενη Τάξη Πραγμάτων θα φέρει κοσμοϊστορικές αλλαγές – Δεν θα υπάρχουν ηγεμόνες και…ΟΗΕ
«Το πιο σημαντικό είναι ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ένα ισοδύναμο της Συμφωνίας της Γιάλτας» τονίζει ο Διευθυντής Έρευνας του Valdai Club
Σχετικά Άρθρα
Οι τοπικές συμφωνίες θα αντικαταστήσουν τις παγκόσμιες στην αναδυόμενη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, πιστεύει ο Διευθυντής Ερευνών του Ιδρύματος Ανάπτυξης και Υποστήριξης του Valdai Club, Fyodor Lukyanov.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ένα ισοδύναμο της Συμφωνίας της Γιάλτας.
Δεν θα υπάρξει κανένα.
Ο κύκλος ζωής του δικαίου των συμβάσεων - ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν μάλλον μακρύς - έχει λήξει», τόνισε.
Συγκεκριμένα συμφέροντα μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα δεδομένο τόπο, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και σε μια δεδομένη διαμόρφωση, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό», είπε ο Lukyanov σε μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στο Tass αφιερωμένη στην έκθεση του The Valdai Club «Ένας κόσμος χωρίς υπερδυνάμεις» όπως αντικατοπτρίζεται στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και τις συνόδους κορυφής ASEAN, G20, APEC.

Χωρίς ηγεμόνες


Ο Lukyanov τόνισε ότι στην αναδυόμενη παγκόσμια τάξη δεν θα υπάρχουν ηγεμόνες ικανοί να επιβλέπουν την εφαρμογή παγκόσμιων συμφωνιών.
Όπως επεσήμανε ο εμπειρογνώμονας, υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να βασιζόμαστε στους παλιούς θεσμούς.

Το παράδειγμα του ΟΗΕ

«Είναι αλήθεια ότι ο ΟΗΕ μπορεί να μείνει όπως είναι και όπου είναι, αλλά δεν μπορεί να παρακάμψει το δύσκολο γεγονός ότι ο ρόλος του είναι καταδικασμένος να αλλάξει και, πιθανώς, να μειωθεί», σημειώνει.
Κατά τη γνώμη του, θα συναφθούν περισσότερες συμφωνίες, αλλά θα είναι τοπικές και πολύ συγκεκριμένες.
Ως παράδειγμα, ο Lukyanov έφερε τον ΟΠΕΚ+ και την πλατφόρμα διαπραγματεύσεων της Αστάνα ως παράδειγμα τέτοιων συμφωνιών.
«Ο ΟΠΕΚ+ είναι ένα τυπικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να επιλυθεί ένα ζήτημα. Είναι όμως για πάντα; Όχι, φυσικά.
Σε δύο χρόνια η άποψη και τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας, ή της Ρωσίας ή κάποιου άλλου θα αλλάξουν.
Για την Αστάνα η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα στη Συρία, αλλά παρόλα αυτά λειτουργεί», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης