Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Constancio αμφισβητεί τη Lagarde: Αμφιλεγόμενες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

O Constancio αμφισβητεί τη Lagarde: Αμφιλεγόμενες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι αμφιλεγόμενες
Σχετικά Άρθρα
Σε ευθεία αμφισβήτηση της ΕΚΤ και της επικεφαλής της Christine Lagarde προχώρησε ο πρώην αντιπρόεδρος της ευρωτράπεζας, Vitor Constancio, την στιγμή μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την νομισματική πολιτική.
Με διαδοχικές αναρτήσεις του στο twitter, ο Constancio ασκεί σκληρή κριτική στην ΕΚΤ και τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.
«Κακά νέα για τις προοπτικές της Ευρωζώνης.
Οι αποφάσεις, η γλώσσα και οι προβλέψεις της ΕΚΤ υποδηλώνουν μια υπερβολικά σκληρή πολιτική που θα επιδεινώσει άσκοπα την επερχόμενη ύφεση. Η έκφραση "τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά" βασίζεται σε αμφιλεγόμενες προβλέψεις για τον πληθωρισμό» υπογραμμίζει ο Constancio και συνεχίζει «όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου (και του Ιουνίου) συντονίζονται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα τρίμηνα το κάνει το προσωπικό της ΕΚΤ. Έτσι, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2023 εκτοξεύεται από 2,3% τον Σεπτέμβριο σε ένα επιβλητικό 3,4% στις σημερινές προβλέψεις, σπρώχνοντας το 2,3% στο 2025!».
Σύμφωνα με τον ίδιο «για το 2023, η πρόβλεψη είναι τώρα 6,3%. Πρόκειται για μέσους όρους που σημαίνει ότι από το σημερινό 10%, για να έχουμε μέσο όρο 6,3%, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα πρέπει να είναι στο 3,x% (κάτω από 4%). Σε αυτή την περίπτωση τι μπορεί να εξηγήσει έναν πληθωρισμό 3,4% για το 2024 με σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας;
Οι προοπτικές που προέρχονται από μια τόσο "hawkish" γλώσσα και προβλέψεις, αν υλοποιηθούν σε συμβατές μελλοντικές αποφάσεις, είναι πιο σημαντικές από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. σήμερα (μετά την Fed) και την αναμενόμενη έναρξη της νομισματικής σύσφιξης τον Μάρτιο κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης