Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 57% οι αιτήσεις για άσυλο το 2022 - Σύριοι οι πρώτοι στη λίστα αιτήσεων

Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 57% οι αιτήσεις για άσυλο το 2022 - Σύριοι οι πρώτοι στη λίστα αιτήσεων
Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία φέτος προέρχονταν από τη Συρία (27%), ακολουθούμενοι από το Αφγανιστάν (17%), την Τουρκία (10%), το Ιράκ (6,9%) και τη Γεωργία (4%).
Διαρροή εμπιστευτικής έκθεσης στη Γερμανία αποκαλύπτει πως ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 57%, σύμφωνα με τη Welt.
Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά 190.000 έκαναν αίτηση το 2022.
Πολλοί από αυτούς ήρθαν στη Γερμανία παράνομα - κυρίως μέσω δύο οδών.
Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αιτήσεις ασύλου.
Σύμφωνα με μια εμπιστευτική "έκθεση κατάστασης" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης στις 14 Δεκεμβρίου, την οποία εξασφάλισε η Welt, 190.749 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία από την αρχή του έτους - αύξηση 57% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ακολουθούν η Γαλλία (115.820), η Ισπανία (111.220), η Αυστρία (106.554) και η Ιταλία (78.897).
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης σαφώς ότι η αύξηση σε σχέση με το 2021 ήταν μακράν η μεγαλύτερη στην Ιρλανδία.
Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 439% σε 12.804.
Η Εσθονία κατέγραψε αύξηση 365% με 2.716 αιτήσεις, ακολουθούμενη από την Αυστρία με 202%.
Η Ουγγαρία (43), η Σλοβακία (382) και η Λετονία (548) κατέγραψαν τις λιγότερες αιτήσεις ασύλου.
Οι Ουκρανοί δεν περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στις στατιστικές επειδή δεν χρειάστηκε να υποβάλουν αίτηση ασύλου από τον Μάρτιο λόγω του πολέμου και ενός ειδικού κανονισμού.

Οι αιτούντες άσυλο προέρχονται κυρίως από τη Συρία

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία φέτος προέρχονταν από τη Συρία (27%), ακολουθούμενοι από το Αφγανιστάν (17%), την Τουρκία (10%), το Ιράκ (6,9%) και τη Γεωργία (4%).
Οι λόγοι για τις σημαντικές διαφορές στον αριθμό των αιτήσεων σε σχέση με τα επιμέρους κράτη της ΕΕ είναι πολλαπλοί: Εκτός από τη γεωγραφική θέση, όπως στην περίπτωση της Λετονίας, ευθύνονται επίσης ορισμένοι διοικητικοί κανονισμοί σε χώρες όπως η Ουγγαρία.
Οι ουγγρικές αρχές, για παράδειγμα, δεν ενδιαφέρονται να καταγράψουν τους μετανάστες ή ακόμη και να τους δεχτούν - απλά περνούν τους αιτούντες προστασία.
Με τον τρόπο αυτό, η Βουδαπέστη παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασύλου - όπως, εν μέρει, και άλλα κράτη, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού Frontex της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων, η σημαντικότερη οδός παράνομης μετανάστευσης φέτος ήταν τα Δυτικά Βαλκάνια.

Μέχρι τον Νοέμβριο εντοπίστηκαν συνολικά 308.000 παράτυπες εισόδους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το 45% των οποίων πραγματοποιήθηκε μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.
Η δεύτερη σημαντικότερη μεταναστευτική οδός ήταν η κεντρική Μεσόγειος.
Σύμφωνα με τον Frontex, έγιναν σχεδόν 94.000 συλλήψεις εκεί.
Η τρίτη σημαντικότερη οδός παράνομης μετανάστευσης το 2022 ήταν η Ανατολική Μεσόγειος με τις χώρες Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα κατά των εγκληματιών λαθρεμπόρων: Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να συντρίψουν μια συμμορία διακινητών, τα μέλη της οποίας θεωρούνται ύποπτα για τη συστηματική μεταφορά μεταναστών από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 18 ύποπτα μέλη της συμμορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης