Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περίεργες εξελίξεις στο Ισραήλ: Αποπέμφθηκε ξαφνικά υπουργός – Καιροφυλακτεί η Hezbollah για το …τέλος Netanyahu

Περίεργες εξελίξεις στο Ισραήλ: Αποπέμφθηκε ξαφνικά υπουργός – Καιροφυλακτεί η Hezbollah για το …τέλος Netanyahu
Εκτός κυβέρνησης ο δεύτερος στην ιεραρχία του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου - Η Hezbollah υπενθυμίζει την παρουσία της στον Netanyahu
Σχετικά Άρθρα
Επιεικώς ως μη συμβατικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξελίξεις στο Ισραήλ με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν, πως βρίσκεται σε κίνδυνο η δημοκρατία του 1948 στο εβραϊκό κράτος.
Την ίδια ώρα η φιλοιρανική οργάνωση Hezbollah στηλιτεύει την κυβέρνηση Netanyahu ως ένα μείγμα διεφθαρμένων και τρελών εξτρεμιστών, προειδοποιώντας πως πλησιάζει το τέλος του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απάλλαξε στις 22/1/2023 από τα καθήκοντά του τον υπουργό Εσωτερικών και Υγείας και δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης Aryeh Deri, έπειτα από απόφαση της δικαιοσύνης.

Απόφαση της Δικαιοσύνης

Την Τετάρτη (18/1/2023), το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το διορισμό του Deri ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για φορολογική απάτη.
«Με βαριά καρδιά και πολύ πόνο είμαστε υποχρεωμένοι να σας απαλλάξουμε από τη θέση σας στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Netanyahu κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Deri.
Ο Netanyahu πρόσθεσε πως η απόφαση του δικαστηρίου «αγνοεί τη βούληση του λαού» και πως θα προσπαθήσει να βρει οποιοδήποτε νόμιμο μέσο ώστε ο Deri να μπορέσει «να συνεισφέρει στην υπηρεσία του Κράτους του Ισραήλ».
Αρχηγός του υπερορθόδοξου κόμματος Σας, ο Deri είχε διοριστεί υπουργός Υγείας και Εσωτερικών στο πλαίσιο μιας περίπλοκης συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία συνήφθη το Δεκέμβριο, μετά τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.
Η αποπομπή του από την κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε βάσει της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Το εν λόγω δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως αποφάσισε με πλειοψηφία 10 δικαστών στους ένδεκα «πως ο διορισμός του βουλευτή Deri στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και Υγείας δεν μπορεί να επικυρωθεί».

Νόμος για έναν υπουργό

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να τον παύσει», πρόσθεσε το δικαστήριο υπενθυμίζοντας πως ο Deri είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2022 πως αποσύρεται από την πολιτική ζωή μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη. Αυτή η αποχώρησή του από την πολιτική ήταν μάλιστα μια προϋπόθεση που είχε τεθεί από τη δικαιοσύνη ώστε ο Deri να αποφύγει τη φυλακή.
Όμως εξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και στη συνέχεια διορίστηκε στην κυβέρνηση που συγκροτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από τον Netanyahu μαζί με τους υπερορθόδοξους και τους ακροδεξιούς συμμάχους του.
Στα τέλη Δεκεμβρίου οι βουλευτές ψήφισαν επίσης κατεπειγόντως ένα νομοσχέδιο, που αποκλήθηκε από τον Τύπο «νόμος Deri» και επέτρεπε σε ένα πρόσωπο που έχει κριθεί ένοχο για ένα αδίκημα, αλλά δεν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση χωρίς αναστολή, να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
Ο στόχος του νομοσχεδίου αυτού ήταν να επιτραπεί στον Deri να γίνει μέλος της κυβέρνησης.
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου επέκριναν τον «νόμο Deri», χωρίς ωστόσο να τον ακυρώσουν, και έκριναν πως ο διορισμός του στην κυβέρνηση «έρχεται σε σοβαρή αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».
Το υπερορθόδοξο σεφαρδίτικο κόμμα Σας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σχηματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο Deri είχε διατελέσει υπουργός σε πολυάριθμες κυβερνήσεις.
Το 1993, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ήδη ζητήσει την αποπομπή του από τη θέση τότε του υπουργού Εσωτερικών, μετά την απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για διαφθορά.
Το 2000 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών και είχε αποφυλακιστεί αφού είχε εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του.

Nasrallah: Πλησιάζει το τέλος του Ισραήλ

Πολεμικό μήνυμα στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu έστειλε ο επικεφαλής της φιλοιρανικής οργάνωσης Hezbollah, Sayed Hassan Nasrallah.
Μιλώντας κατά τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία των διοικητών Qassem Soleimani και Abu Mahdi al-Muhandis τόνισε: «Θέλω να ολοκληρώσω σε δύο σημεία. Το πρώτο σημείο θα είναι η αποστολή μηνύματος στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση. Πρώτα από όλα, αυτή η νέα κυβέρνηση… Φυσικά, έχουμε ήδη πολλά χρόνια εμπειρίας με τον Netanyahu.
Αν κάποιος θέλει να μας τρομάξει με τον Netanyahu με τον νέο Ισραηλινό υπουργό Πολέμου (Yoav Galant) ή με οποιονδήποτε άλλον, χάνει το χρόνο του γιατί έχουμε ήδη ασχοληθεί μαζί τους τα προηγούμενα χρόνια.

Μείγμα διεφθαρμένων και τρελών εξτρεμιστών

Ναι, υπάρχει κάτι νέο, δηλαδή ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ένα μείγμα διεφθαρμένων ανθρώπων –μερικοί από τους οποίους έχουν δικαστεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση για κατηγορίες διαφθοράς– και τρελών και εξτρεμιστών, κάτι που είναι νέο. Αυτό το επίπεδο διαφάνειας στη διαφθορά και στον φανατισμό είναι κάτι νέο.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν μια κυβέρνηση διεφθαρμένων, εγκληματιών και εξτρεμιστών φανατικών. Φυσικά, μια τέτοια κυβέρνηση δεν μας τρομάζει και ποτέ τέτοιες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να μας τρομάξουν με κανέναν τρόπο.
Και περισσότερο από αυτό, μπορούμε να είμαστε ακόμη και αισιόδοξοι για αυτό, σε αντίθεση με αυτό που λένε οι περισσότεροι αναλυτές.
Όταν μια νέα κυβέρνηση αποτελείται από διεφθαρμένους και τρελούς, με τη χάρη του Θεού, μόνο θα επιταχύνει το τέλος αυτής της προσωρινής οντότητας .
Όπως γνωρίζετε, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τους εσωτερικούς κινδύνους μέσα στους Ισραηλινούς (τους ίδιους), τις έντονες διαιρέσεις (της κοινωνίας και των ελίτ τους), την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ακόμη και στις θρησκευτικές αρχές, αυξανόμενη διαφθορά κ.λπ., μέχρι την επικρατούσα ανησυχία στο Ισραήλ για το αν αυτή η οντότητα θα ξεπεράσει τα 80 χρόνια ύπαρξης ή όχι (ποτέ στην ιστορία ένα εβραϊκό κράτος δεν ξεπέρασε τα 80 χρόνια), με τη χάρη του Θεού του Υψίστου και Εξυψωμένου, και με τη χάρη αυτής της νέας κυβέρνησης που αποτελείται από τρελούς, θα επιταχύνει το τέλος αυτής της οντότητας, μέσω λαθών και ανόητων πράξεων που θα μπορούσαν να τους παρασύρουν στον πάτο της αβύσσου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης