Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικό υψηλό οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη τον Ιανουάριο 2023 - Όλοι σπεύδουν να δανειστούν, εν όψει της νέας αύξησης επιτοκίων

Σε ιστορικό υψηλό οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη τον Ιανουάριο 2023 - Όλοι σπεύδουν να δανειστούν, εν όψει της νέας αύξησης επιτοκίων
Μόνο μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες από την  Deutsche Bank AG ως την Credit Agricole SA, άντλησαν συνολικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Οι πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη έσπασαν το φράγμα των 239 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ για τον πρώτο μήνα του έτους.
Αν στην καταμέτρηση αυτή, συμπεριληφθούν και οι εκδόσεις ομολόγων που έγιναν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη 24/1/23, το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 244 δισ. ευρώ και θα συνεχίσει να ανεβαίνει ως τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Tο προηγούμενο ιστορικό υψηλό είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2020, με 239 δισ. ευρώ.
«Οι εκδότες συνειδητοποιούν περισσότερο ότι όταν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, πρέπει να βγουν και να δανειστούν αντί να περιμένουν», δήλωσε ο David Zahn, επικεφαλής του ευρωπαϊκής αγοράς τίτλων σταθερού εισοδήματος στη Franklin Templeton.
«Φέτος, η ΕΚΤ αναμένεται να ασκήσει να αυξήσει τα επιτόκιά της, επομένως οι εκδότες σκέφτονται ότι οι εκδόσεις ομολόγων, ειδικά των βραχυπρόθεσμων, θα είναι ακριβότερες σε λίγα καιρό».
Μεταξύ των οντοτήτων που εκδίδουν ομόλογα περιλαμβάνονται κράτη, εταιρείες αλλά και τράπεζες, με τις τελευταίες να είναι ιδιαίτερα δραστήριες καθώς ετοιμάζονται να αποπληρώσουν ένα μεγάλο μέρος των φθηνών δανείων που είχαν λάβει από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θέλουν να καλύψουν τα χρηματοδοτικά τους κενά.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου αποτέλεσε την εβδομάδα με τις περισσότερες εκδόσεις χρέους στην Ευρώπη, καθώς μέσα σε πέντε μόλις μέρες, διάφορες τράπεζες, από την Deutsche Bank AG ως την Credit Agricole SA, άντλησαν συνολικά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ να συγκεντρωθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης