Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και ξαφνικά το Ισραήλ αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο στην ιστορία του – Τι γίνεται με τα CDS

Και ξαφνικά το Ισραήλ αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο στην ιστορία του – Τι γίνεται με τα CDS
Από που πηγάζει ο επενδυτικός κίνδυνος με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπο το Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Τον μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο στην ιστορία του αντιμετωπίζει ξαφνικά το Ισραήλ, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της JPMorgan.
Ο κίνδυνος αυτό πηγάζει από τις πρόσφατες εξελίξεις, που σχετίζονται με τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και με την άνοδο της κυβέρνησης του Benjamin Netanyahu.
«Οι τοπικές αγορές του Ισραήλ διαβλέπουν έναν ιδιότυπο κίνδυνο, καθώς οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις προστέθηκαν στις ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη», ανέφερε η JPMorgan σε ένα σημείωμα που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ισραηλινό κανάλι Channel 12.
Η σε βάθος αρνητική ανάλυση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Netanyahu ισχυριζόταν πως JPMorgan και Goldman Sachs δεν ανησυχούν για την επίδραση των μεταρρυθμίσεων.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου

«Οι αγορές πρέπει πιθανώς να εξετάσουν τον κίνδυνο για πιο αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), δεδομένης της ''μικρότερης κεντρώας κλίσης'' της παρούσας κυβέρνησης», εκτιμά το γραφείο Έρευνας Αναδυόμενων Αγορών Ευρώπης της JPMorgan.
Η αναφορά περί «μικρότερης κεντρώας κλίσης» είναι πολύ μετριοπαθής καθώς θεωρείται ευρέως ως η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, με κρίσιμες θέσεις να ελέγχονται από μέλη υπερεθνικιστικών και υπερθρησκευτικών κομμάτων που είναι επιρρεπή σε εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις.
Στην προφανή δική της παρόμοια προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε εσωτερικά την Πέμπτη (2/2/2023) και στη συνέχεια κυκλοφόρησε στο Twitter, η Barclays ήταν πιο αποκαλυπτική και χαρακτήρισε την ισραηλινή κυβέρνηση «πολύ δεξιό συνασπισμό».
Η Goldman Sachs έχει εκφράσει τη δική της «εντεινόμενη ανησυχία για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις».
Η κυβέρνηση του Netanyahu πρότεινε ένα πακέτο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που αποδυναμώνει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Μια μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στην Κνεσέτ - το νομοθετικό σώμα του Ισραήλ - να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία.

Αρνητικός αντίκτυπος

Επίσης στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται διατάξεις, που αφαιρούν από το Ανώτατο Δικαστήριο τη δυνατότητα να αξιολογεί και να τοποθετείται επί πεδίων άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής.
«Οι προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές διαμαρτυρίες σε διάφορα επίπεδα, με ανησυχίες για τη θεσμική ισχύ στη χώρα και τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στις επενδυτικές ροές και την ανάπτυξη», γράφει η JPMorgan.

Κινδυνεύει η επενδυτική βαθμίδα;

Αναζητώντας ένα παράδειγμα των πιθανών επιπτώσεων από τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, οι συγγραφείς της JPMorgan επισημαίνουν το παράδειγμα της Πολωνία.
«Μετά τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία, η S&P Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα στις 16 Ιανουαρίου σε BBB+ (από Α-).»
Σημειώνοντας ότι η πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ «βρίσκεται άνετα στην επενδυτική βαθμίδα»,
το σημείωμα αναφέρει ότι η αντίδραση σε μια ισραηλινή θέσπιση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι «μέτρια».
Υπογραμμίζει επίσης τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο για τις επενδυτικές ροές προς το Ισραήλ: «Πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι ορισμένες ξένες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να μετακινούν κεφάλαια από το Ισραήλ λόγω ανησυχιών σχετικά με τα σχέδια δικαστικής μεταρρύθμισης. Ο τεχνολογικός τομέας είναι σχετικά πιο έντονος εκφράζοντας την αντίθεσή του .
Οι κίνδυνοι δεν συνδέονται μόνο με το νομικό σύστημα του Ισραήλ.
Η JPMorgan αναφέρει επίσης αύξηση των «γεωπολιτικών εντάσεων».

Γεωπολιτική αστάθεια

Το σημείωμα της Barclays επεξεργάζεται αυτό το θέμα: «Η στρατηγική του Ισραήλ να αντιταχθεί ανοιχτά σε οποιεσδήποτε απόπειρες της Τεχεράνης να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα, και οι πρόσφατες υποτιθέμενες επιθέσεις της
με drones στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν αλλά και οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για κοινές προσπάθειες κατά της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν αυξάνουν την γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.
Τη γεωπολιτική αστάθεια αυξάνει και η πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων Ισραήλ - Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της δεξιάς κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη».
Στη Γαλλία, ο Netanyahu ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε με 60 Γάλλους επιχειρηματίες που του είπαν επί λέξη: «Αυτό που λένε για τη φυγή των επενδυτών είναι ανοησίες. Θέλουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στο Ισραήλ».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης