Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα, ισχυρή σεισμική ακολουθία ως 6,4 Ρίχτερ στο Χατάι της Τουρκίας - Καταρρέει ό,τι απέμεινε - Τρεις νεκροί, 214 τραυματίες

Νέα, ισχυρή σεισμική ακολουθία ως 6,4 Ρίχτερ στο Χατάι της Τουρκίας - Καταρρέει ό,τι απέμεινε - Τρεις νεκροί, 214 τραυματίες
Τρεις νέοι ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή όπου έγινε ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου που με βάση τον μέχρι στιγμής απολογισμό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 47.000 ανθρώπους σε Τουρκία, Συρία
Σχετικά Άρθρα
Τρεις νέες, ισχυρές σεισμικές δονήσεις συντάραξαν τη γειτονική Τουρκία,  κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου...
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 19.04 ώρα Ελλάδας και 20.04 ώρα Τουρκίας της Δευτέρας 20/2/23, στην νότια επαρχία Χατάι, που επλήγη από το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, εντός της Συρίας, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD και σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκειας στη Συρία.
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 2 χλμ.
Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ, στην παρακείμενη περιοχή του Σαμαντάγκ και μετά από δυο ώρες ακολούθησε και τρίτος σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Κατάρρευση κτιρίων

Δύο δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν για τον πρώτο σεισμό ότι οι δονήσεις ήταν ισχυρές και διαρκείς, ότι προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές στα ήδη πληγέντα από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου κτίρια και ότι σήκωσαν μεγάλη σκόνη στον νυχτερινό αέρα στην κεντρική πόλη της Αντάκειας.
Αργότερα από τα βίντεο που άρχισαν να κυκλοφορούν στα social media, φάνηκε ότι η αιτία για τα κύματα σκόνης που ακολούθησαν το νέο σεισμό ήταν η κατάρρευση διάφορων ετοιμόρροπων κτιρίων της πόλης Αντάκια.


Ακολούθησαν περιπολίες της αστυνομίας στην Αντάκια ενώ ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό κοντά στο κέντρο της πόλης.
Δύο άνθρωποι λιποθύμησαν, ενώ άλλοι γέμισαν τους δρόμους γύρω από το κεντρικό πάρκο κάνοντας κλήσεις έκτακτης ανάγκης σε κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τη νέα σεισμική ακολουθία υπάρχουν ήδη μία νεκρή και οκτώ τραυματίες. 
Η Muna Al Omar, κάτοικος της πόλης, είπε ότι βρισκόταν σε μια σκηνή σε ένα πάρκο στο κέντρο της Αντάκια όταν έγινε ο σεισμός.
«Νόμιζα ότι η γη θα άνοιγε κάτω από τα πόδια μου», είπε κλαίγοντας καθώς κρατούσε τον 7χρονο γιο της στην αγκαλιά της.

Δύο νεκροί, οκτώ τραυματίες

Τις επόμενες ώρες, τουρκικές ομάδες διάσωσης άρχισαν να ερευνούν αν υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια. 
Όσο περνούν οι ώρες, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση, μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις νεκροί, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα που έχασε τη ζωή της, όταν έπεσε στο κεφάλι της πέτρα κι ένας άντρας που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια αναζητώντας μέλη της οικογένειάς του.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Suleiman Soylu ανακοίνωσε ότι στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 213 τραυματίες.
Ο ίδιος μετέβη στο Χατάι με ελικόπτερο.
Στη Ντεφνέ, άγνωστος αριθμός ατόμων έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια. 
Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD κάλεσε τους κατοίκους της επαρχίας Χατάι να μην πλησιάζουν στις ακτές, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να ανέβει η στάθμη της θάλασσας, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Fuat Oktay υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη στάθμη της θάλασσας.

Oktay: Αποφεύγετε τα κατεστραμμένα κτίρια


Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ο δήμαρχος του Χατάι Lutfu Savas δήλωσε: «Μερικά κτίρια έπεσαν, υπάρχουν πολίτες εγκλωβισμένοι μέσα σε συντρίμμια».
«Λαμβάνουμε αναφορές ότι υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια αυτών των κτιρίων», είπε ο Savas στο τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk, προσθέτοντας ότι αρκετοί μεταφορείς εργάζονταν σε αυτά τα κτήρια που κατέρρευσαν την ώρα των σεισμών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Fuat Oktay προειδοποίησε τους πολίτες να αποφεύγουν τα κτίρια που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.
«Οι έρευνές μας σχετικά με τους σεισμούς στο Χατάι συνεχίζονται. Ζητάμε από τους πολίτες μας στην περιοχή να μείνουν μακριά από κατεστραμμένα κτίρια και να ακολουθούν με ευαισθησία τις προειδοποιήσεις των ομάδων μας».
Νωρίτερα, την ίδια προειδοποίηση είχε εκδώσει και η Τουρκική Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).
«Μην εισέρχεστε στις κατεστραμμένες κατασκευές στην περιοχή. Μη μένετε γύρω από επικίνδυνα κτίρια. Ενημερωθείτε από επίσημες πηγές για ακριβείς πληροφορίες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Διαφωνίες σεισμολόγων - Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι σεισμοί θα συνεχιστούν

Ο σεισμολόγος Okan Tuisiuz δήλωσε για τον σεισμό στο Χατάι:
«Πρόκειται για νέο σεισμό, όχι για μετασεισμό. Διότι το ρήγμα που ξεκινά από το Καχραμάνμαράς, το οποίο ονομάζουμε ρήγμα Άμανος, είχε σπάσει μέχρι να φτάσει στην Αντιόχεια.
Τώρα υπάρχει μια σεισμική προσδοκία από την Αντιόχεια μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα».
Αντιθετα, ο επίσης σεισμολόγος καθηγητής Ovgun Ahmet Ertzan υποστήριξε ότι και οι τρεις νέοι  μεγάλοι σεισμοί θεωρούνται μετασεισμοί των δίδυμων σεισμών που συγκλόνισαν την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες.
Ο ίδιος τόνισε ότι το Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το Ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας συγκρούστηκαν.
«Όλοι πρέπει να κοιμούνται σε σπίτια κοντέινερ, στα αυτοκίνητά τους, σε σκηνές. Τέτοιοι μετασεισμοί δυστυχώς θα συνεχίσουν να συμβαίνουν», είπε.


Αισθητοί οι σεισμοί σε Συρία, Κύπρο, Αίγυπτο - Πανικός στο Λίβανο

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο, την Κύπρο και τον Λίβανο, όπου οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.

 

 


Πανικός και στο Χαλέπι - Κατέρρευσαν τοίχοι


Aνταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι οι σεισμοί έγιναν επίσης αισθητοί στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, όπου πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους στον δρόμο.
Ένας φωτορεπόρτερ είπε ότι είδε να πέφτουν τοίχοι κτιρίων τα οποία είχαν υποστεί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Μετασεισμοί και απολογισμός


Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας, από τις 6 Φεβρουαρίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 6.200 μετασεισμοί.
Οι τρεις 
σεισμοί που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα 20/2/23 ήταν ωστόσο οι ισχυρότεροι από τους 6.200 μετασεισμούς που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί στην Τουρκία από τον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου  ανέρχονται σε τουλάχιστον 41.000 ενώ στη Συρία οι αρχές σταμάτησαν την καταμέτρηση, κάνοντας λόγο για περίπου 6.000 νεκρούς.
Αλλά ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν από μέρες σταματήσει και το έργο εστιάζει πλέον στην απομάκρυνση των μπαζών, η εκτίμηση είναι ότι  μέσα στα ερείπια έχουν μείνει παγιδευμένοι  τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι.
Στις πληγείσες περιοχές έχουν στηθεί 216.000 σκηνές και 6.000 κοντέινερ, ενώ εκτιμάται πως περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες επαρχίες.
Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι φιλοξενούνται στους προσωρινούς καταυλισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης