Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Κατά 0,4% μειώθηκε το ΑΕΠ το δ' 3μηνο του 2022

Γερμανία: Κατά 0,4% μειώθηκε το ΑΕΠ το δ' 3μηνο του 2022
Για το σύνολο του 2022, η Destatis επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη έφτασε στο 1,8%
Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η πτώση του γερμανικού ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2022, κατά 0,4%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών και η ενεργειακή κρίση τράβηξαν την οικονομία προς τα κάτω μετά από τρία προηγούμενα τρίμηνα μικρής ανάπτυξης, αναφέρει η έκθεση.
Η ετήσια μεταβολή προσαρμοσμένη σε τιμές διαμορφώθηκε στο 0,3%, ενώ η μέτρηση διαμορφώθηκε στο 0,9% προσαρμοσμένη σε τιμές και ημερολογιακά.
Για το σύνολο του 2022, η Destatis επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη έφτασε στο 1,8%, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών σημείωσαν μέτρια αύξηση εν μέσω του κρύου καιρού και των μακροχρόνιων επιπτώσεων της πανδημίας.
Η Destatis σημείωσε επίσης ότι ο τομέας των υπηρεσιών της χώρας βελτιώθηκε πέρυσι, με την απασχόληση να φτάνει σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Η αισιοδοξία επιστρέφει

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να διαμορφωθεί στο -30,5 τον Μάρτιο, αυξημένη κατά 3,3 μονάδες από το αναθεωρημένο επίπεδο του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το κέντρο έρευνας αγοράς GfK SE.
Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αυξήθηκε κατά 6,6 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 6,0.
Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος αυξήθηκε κατά 4,9 μονάδες και διαμορφώθηκε σε -27,3 μονάδες.
Οι δύο πρώτοι δείκτες κατέγραψαν έτσι την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση και ο δεύτερος την πέμπτη.
Επιπλέον, ο δείκτης της τάσης για αγορά επέστρεψε επίσης σε αύξηση, κερδίζοντας 1,4 μονάδες για να σκαρφαλώσει στις αρνητικές 17,3 μονάδες.
Σύμφωνα με τον Rolf Buerkl, η καταναλωτική εμπιστοσύνη "παραμένει σταθερά σε πορεία ανάκαμψης, ακόμη και αν το επίπεδο παραμένει χαμηλό...
Οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας και οι αναφορές ότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια ύφεση στη Γερμανία φέτος μπορεί πλέον να αποφευχθεί σημαίνουν ότι η αισιοδοξία επιστρέφει σιγά-σιγά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης