Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX +0,9% - Ώθηση από Ασία, Wall

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX +0,9% - Ώθηση από Ασία, Wall
Ώθηση από Ασία και Wall Street
Σχετικά Άρθρα
Θετικό είναι το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες λαμβάνουν ώθηση από Ασία και Wall Street, με τη μεταποίηση να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,9% στις 15.470 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 7.972 μονάδες.
Στις 7.328 μονάδες με κέρδη 0,6% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 1,1% στις 27.706 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,9% στις 9.411 μονάδες.
Πτώση 0,6% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια ενισχύεται 0,6% στις 2.266 μονάδες.
Το φυσικό αέριο παραμένει στάσιμο στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στα 48 ευρώ στο +2%.
Ήπιες απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,3% στα 84,48 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,4% στα 77,89 δολ. το βαρέλι.

S&P Global: Ανέκαμψε τον Φεβρουάριο 2023 η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανέκαμψε τον Φεβρουάριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης άρχισε να βγαίνει από την ενεργειακή κρίση που είχε απειλήσει να την καταβάλει πέρυσι.
Σύμφωνα με την S&P Global, η flash εκτίμηση του σύνθετου δείκτη διευθυντών αγορών για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 52,0 από 50,3 τον Ιανουάριο.
Αν και ο δείκτης αυτός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από την πρόβλεψη για 52,3, υποδηλώνει ωστόσο ότι η περιοχή έχει ξεφύγει από την ύφεση που είχε προβλεφθεί ευρέως πριν από ένα χρόνο, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλε τις τιμές της ενέργειας εκτός ελέγχου.
Οι ανακοινώσεις νωρίτερα την Παρασκευή είχαν δείξει ότι η δραστηριότητα στη Γαλλία επεκτάθηκε για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, απόλαυσε τον πρώτο μήνα επέκτασης από τον Ιούλιο. 
Τα γαλλικά στοιχεία ήταν υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ τα γερμανικά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα.
"Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, ενισχυμένη από τις λιγότερες ανησυχίες για την αγορά ενέργειας, καθώς και ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν μειωθεί", δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global Chris Williamson σε ανακοίνωση που έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες  αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες τον Φεβρουάριο.
Ενώ τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα παραγγελιών συνέχισαν να μειώνονται, το έκαναν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τους τελευταίους μήνες, ανέφερε η S&P Global.

Ώθηση από Κίνα, Wall Street

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Φεβρουάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ισχυρή ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτή τη σημαντική εξαγωγική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Caixin/S&P Global για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στο 55,0 τον Φεβρουάριο από 52,9 τον Ιανουάριο, καθώς ο τομέας επεκτάθηκε τους δύο μήνες μετά τον τερματισμό από την κυβέρνηση των αυστηρών περιορισμών στην κινητικότητα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID.
Στο θετικό κλίμα στην Ευρώπη συνέβαλε και το θετικό κλείσιμο της Wall Street αργά το βράδυ της Πέμπτης, με φόντο τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα Raphael Bostic.
Ο Bostic δήλωσε ότι προκρίνει την "αργή και σταθερή" ως την κατάλληλη πορεία δράσης για τη Fed, υποστηρίζοντας μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα, αντί της αύξησης κατά μισή μονάδα που είχαν προτείνει ορισμένοι συνάδελφοί του.
Πίσω στην Ευρώπη, οι αγορές έχουν αποτιμήσει πλήρως μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δύο εβδομάδες.
Η Morgan Stanley δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4% πριν σταματήσει, από το σημερινό 3%.
Στον εταιρικό τομέα, η Lufthansa ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη για το σύνολο του έτους, ανατρέποντας τη ζημία του προηγούμενου έτους, με την ισχυρή αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης να έχει ως αποτέλεσμα η γερμανική αεροπορική εταιρεία να καταγράψει "σαφώς θετικό αποτέλεσμα" το 2022, παρά τον υψηλό πληθωρισμό κόστους και τις τιμές των καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης