Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μειώνεται η προθυμία για οικονομική στήριξη της Ουκρανίας το 2023 – «Αέρας κoπανιστός» είναι το νέο σχέδιο Marshall

Μειώνεται η προθυμία για οικονομική στήριξη της Ουκρανίας το 2023 – «Αέρας κoπανιστός» είναι το νέο σχέδιο Marshall
Ποιο είναι το αποτέλεσμα της τελευταίας ανάλυσης δεδομένων του Ukraine Support Tracker
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερη κόπωση καταγράφεται στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της Ουκρανίας καθώς μόνο η Ιαπωνία και οι σκανδιναβικές χώρες,, έχουν υποσχεθεί περαιτέρω μεγάλη στήριξη στην Ουκρανία στις αρχές του 2023.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τελευταίας ανάλυσης δεδομένων του Ukraine Support Tracker, η οποία καλύπτει πλέον και το σύνολο των πρώτων δώδεκα μηνών από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.
Συνολικά, οι νέες αναλήψεις υποχρεώσεων στην αρχή του έτους ήταν συγκριτικά χαμηλές.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, έχουν αναληφθεί συγκριτικά λίγες αναλήψεις υποχρεώσεων έναντι της Ουκρανίας κατά την πρόσθετη περίοδο που καλύπτεται τώρα δηλαδή μεταξύ 16 Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου 2023 (12,96 δισ. ευρώ, αύξηση 9%).
Είναι εντυπωσιακό ότι λαμβάνοντας υπόψην τη Νορβηγία (1,11 δισ. ευρώ, αύξηση 90%), τη Σουηδία (0,33 δισ. ευρώ, +41%), τη Δανία (0,24 δισ. ευρώ, +33%) και τη Φινλανδία (0,56 δισ. ευρώ, +165%) οι σκανδιναβικές χώρες ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρες. Επιπλέον, η Ιαπωνία ανέλαβε σημαντικές νέες δεσμεύσεις για περαιτέρω δάνεια ύψους 5,1 δισ. ευρώ, όπως και οι Κάτω Χώρες για 2,5 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων για ένα νέο πυραυλικό σύστημα Patriot για την Ουκρανία.
Μια νέα τάση είναι οι μεγαλύτεροι χρονικοί ορίζοντες σχεδιασμού της βοήθειας προς την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, οι δεσμεύσεις βοήθειας ήταν βραχυπρόθεσμες και δύσκολα προβλέψιμες.
Μόνο οι ΗΠΑ ανέλαβαν δεσμεύσεις για ένα ολόκληρο οικονομικό έτος.
Τώρα άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι Κάτω Χώρες, ακολουθούν αυτό το μοντέλο και υπόσχονται να παράσχουν το 2023 τόση βοήθεια όση και το 2022.
Η Νορβηγία ανακοίνωσε μάλιστα πολυετές πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
"Η εξέλιξη προς μονοετή ή πολυετή σχέδια στην Ουκρανία είναι πολύ θετική.
Μέχρι στιγμής, υπάρχει ένα κουβάρι από μεμονωμένες εθνικές δεσμεύσεις.
Αυτό έκανε τον προϋπολογισμό και τον στρατιωτικό σχεδιασμό στην Ουκρανία πολύ πιο δύσκολο.
Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις προχωρούν τώρα και αναλαμβάνουν μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις", λέει ο Christoph Trebesch, επικεφαλής της ομάδας παραγωγής του Ukraine Support Tracker και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του IfW Kiel διατυπώνοντας την ανησυχία του για το πώς θα αντιμετωπισθεί το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης.
Ukraine Support Tracker: Fewer new pledges overall, with notable exceptions  | Kiel Institute
Ukraine Support Tracker: Fewer new pledges overall, with notable exceptions  | Kiel Institute
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης