Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Αναδιαπραγμάτευση του δανειακού προγράμματος 44 δισ. δολ. της Αργεντινής λόγω ξηρασίας – Vertigo στο χρέος, μέτρα για το έλλειμμα

ΔΝΤ: Αναδιαπραγμάτευση του δανειακού προγράμματος 44 δισ. δολ. της Αργεντινής λόγω ξηρασίας – Vertigo στο χρέος, μέτρα για το έλλειμμα
Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. προβλέπουν πληθωρισμό 130% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους γι την Αργεντινή
Σχετικά Άρθρα
Η Αργεντινή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιήσουν αλλαγές στο πρόγραμμα ύψους 44 δισ. δολαρίων προς τη χώρα, καθώς η ακραία ξηρασία αναμένεται να την ωθήσει την οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε ύφεση, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει τις επερχόμενες αλλαγές και τον οποίο επικαλείται το Bloomberg.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι της πέμπτης αναθεώρησης του μεγαλύτερου προγράμματος του ΔΝΤ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο υπουργός Οικονομίας Sergio Massa συναντήθηκε με την πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Gita Gopinath την Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ, όπου συζήτησαν τις οικονομικές επιπτώσεις της χειρότερης ξηρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αργεντινή.

Αναπροσαρμογή των στόχων

Πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα για το πρόγραμμα της Αργεντινής, που έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την αλλαγή ενός βασικού στόχου από το ΔΝΤ για τρίτη φορά από την έναρξη της συμφωνίας πριν από περίπου ένα χρόνο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της αναθεώρησης, το προσωπικό του ΔΝΤ και οι αξιωματούχοι της Αργεντινής μείωσαν το επίπεδο του αποθέματος ρευστότητας που πρέπει να δημιουργηθεί στην κεντρική τράπεζα φέτος σε 2,6 δισ. δολάρια από 4,8 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα - Στη δίνη της ύφεσης 

Από τις 3 Απριλίου, όταν το ΔΝΤ δημοσίευσε την πλήρη έκθεσή του, οι αξιωματούχοι διατήρησαν τον βασικό στόχο του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος για φέτος στο 1,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η επίτευξη αυτού του στόχου «παραμένει ουσιώδης» για το πρόγραμμα, δήλωσε η Gopinath την 1η Απριλίου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Αργεντινής στο 0,2% του ΑΕΠ από 2% προηγουμένως, ενώ Αργεντίνοι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση 4%.
Τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 104% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. προβλέπουν τώρα πληθωρισμό 130% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Argentina IMF News: $44 Billion Aid Deal Headed for Overhaul - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης