Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρώτη αθέτηση πληρωμής 20 δισ. από Πολιτεία στις ΗΠΑ - Σε αδιέξοδο και πάλι η Καλιφόρνια

Η πρώτη αθέτηση πληρωμής 20 δισ. από Πολιτεία στις ΗΠΑ - Σε αδιέξοδο και πάλι η Καλιφόρνια
Οι έρευνες αποκάλυψαν έκτοτε ότι οι παράνομες πληρωμές επιδομάτων ανεργίας καταβλήθηκαν σε καταδικασμένους κακοποιούς
Να μην επιστρέψει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που δανείστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να καλύψει τα επιδόματα ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποφάσισε η πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Και αυτή η απόφαση για θα πέσει στους ώμους των εργοδοτών, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
"Η πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει για τα δάνεια με τα χρήματα του COVID που έλαβε από την κυβέρνηση το 2021", δήλωσε ο Marc Joffe, αναλυτής πολιτικής στο Ινστιτούτο Cato -μια δεξαμενή σκέψης για τη δημόσια πολιτική με έδρα την Ουάσινγκτον.
Στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της πολιτείας για την περίοδο 2023-2024, είχαν διατεθεί 750 εκατομμύρια δολάρια για να αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων, μέχρι που ο κυβερνήτης Gavin Newsom ακύρωσε τη διάταξη, αφήνοντας τις επιχειρήσεις της πολιτείας υπεύθυνες για τα δάνεια, όπως επιβάλλουν οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί - με αποτέλεσμα ο ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής ανεργίας ύψους 0,6% να αυξάνεται κατά 0,3% ετησίως από το 2023 μέχρι να πληρωθεί το δάνειο.
"Η Καλιφόρνια δεν είναι πραγματικά μια πολιτεία φιλική προς τους εργοδότες", δήλωσε ο Joffe.
"Βέβαια αυτό δεν θα είναι η διαφορά μεταξύ του αν μια επιχείρηση θα παραμείνει ανοιχτή ή θα κλείσει, αλλά είναι απλώς άλλο ένα βάρος πάνω στα πολλά βάρη που η πολιτεία επιβάλλει στους εργοδότες".

Τα δάνεια Covid

Συνολικά, 22 πολιτείες δανείστηκαν χρήματα για την ασφάλιση ανεργίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Όλες πλην τεσσάρων, η Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Κονέκτικατ και η Νέα Υόρκη, έχουν αποπληρώσει τα χρέη τους - με την Καλιφόρνια να οφείλει μακράν τα περισσότερα, 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις 2 Μαΐου, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη με 8 δισεκατομμύρια δολάρια, το Κονέκτικατ με 187 εκατομμύρια δολάρια και το Κολοράντο με 77 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Αρχικά, η Καλιφόρνια δανείστηκε από τα αποθεματικά της για να πληρώσει τις παροχές, αλλά αφού εξάντλησε τα ταμεία της δανείστηκε για να καλύψει τα έξοδα, ανέφεραν οι αναλυτές.
Την κατάσταση επιδείνωσαν τα πρωτοφανή επίπεδα απάτης που σημειώθηκαν σε όλη την πολιτεία, λόγω της περιορισμένης εποπτείας και των απαρχαιωμένων συστημάτων πληροφορικής, σύμφωνα με τον Lee Ohanian, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες.
Η εταιρεία αναλύσεων LexisNexis υπολόγισε το συνολικό κόστος της απάτης σε 32,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι έρευνες αποκάλυψαν έκτοτε ότι οι παράνομες πληρωμές επιδομάτων ανεργίας καταβλήθηκαν σε καταδικασμένους κακοποιούς.
Η απάτη αποτελεί ιστορικά ένα επίμονο ζήτημα με το πρόγραμμα και μια ομοσπονδιακή επιχορήγηση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013 αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση του ζητήματος με νέα συστήματα λογισμικού υπολογιστών.
Η αναβάθμιση σταμάτησε με επιτυχία τις περιπτώσεις απάτης, αλλά οι περαιτέρω βελτιώσεις σταμάτησαν με το τέλος της επιχορήγησης το 2016, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της απροθυμίας του οργανισμού να αναλάβει την ετήσια δαπάνη για την υπηρεσία τρίτου μέρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης