Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 40 ετών η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ, δείχνει μοντέλο της Fed - Στο κόκκινο ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Σε υψηλά 40 ετών η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ, δείχνει μοντέλο της Fed - Στο κόκκινο ο κίνδυνος  χρεοκοπίας
Πληθαίνουν οι προβλέψεις οικονομολόγων και ανθρώπων της αγοράς για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Σε υψηλό 40 ετών βρίσκεται ο κίνδυνος να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με ένα μοντέλο πιθανοτήτων που χρησιμοποιεί η Fed της Νέας Υόρκης.
Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες οι ΗΠΑ να εισέλθει σε ύφεση εντός του επόμενου έτους έχουν αυξηθεί σε 68,2%, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης, κι αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος δείκτης της Fed βρίσκεται τώρα σε υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2007, λίγο πριν από την κρίση των subprime, όταν βρισκόταν στο 40%.
Οι προβλέψεις του συγκεκριμένου μοντέλου της Fed βασίζονται στη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των τρίμηνων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και των 10ετών ομολόγων.
Εδώ και μήνες το μοντέλο δείχνει επιβράδυνση για την αμερικανική οικονομία και χαλάρωση της αγοράς εργασίας.
bfm7B09.jpg


Με το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, οι οικονομολόγοι της Fed προέβλεψαν μια ρηχή ύφεση.
«Δεδομένης της εκτίμησής τους για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα, η πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed το Μάρτιο περιελάμβανε την έναρξη μιας ήπιας ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 με ανάκαμψη στα επόμενα δύο χρόνια», ανέφεραν τα πρακτικά της συνεδρίασης Μαρτίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
Παράλληλα πολλλαπλασιάζονται οι προβλέψεις οικομνομολόγων και ανθρώπων της αγοράς για υψηλές πιθανότητες ύφεσης.

Τι προβλέπουν Larry Summers, Capital Ecnomics, ING

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers δίνει πιθανότητες ύφεσης 70%.
«Συνδιάζοντας τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής, τους κινδύνους διεύρυνσης μιας πιστωτικής κρίσης, την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική σύσφιξης προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και τους γεωπολιτικούς και αλλους κινδύνους που επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων, το 70% θα ήταν το εύρος στο οποίο θα βρισκόμουν», δήλωσε ο Summers σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Foreign Policy.
Οι οικονομολόγοι της Capital Economics δημοσίευσαν την τελευταία τους τριμηνιαία έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η «οξεία τραπεζική κρίση» θα οδηγήσει σε «περαιτέρω αυστηροποίηση» των προτύπων δανεισμού, οδηγώντας τελικά σε ύφεση.
Αλλά και οι οικονομολόγοι της ING είναι «πιο πεπεισμένοι από ποτέ» με την πρόβλεψή τους για ύφεση, επικαλούμενοι σε σημείωμά τους ως αιτίες της την τραπεζική κρίση και την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ακόμη και σε επίπεδο κοινού, οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η χώρα οδεύει προς ύφεση — ή ότι έχει ήδη περάσει σε ύφεση.
Η απαισιοδοξία για την οικονομία έφτασε σε ιστορικό υψηλό εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού τιμών, αύξησης των επιτοκίων και αυξανόμενων ανησυχιών για την ύφεση, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έρευνα του CNBC All-America Economic Survey.
Η έρευνα έδειξε ότι το 69% των Αμερικανών πολιτών έχουν αρνητικές απόψεις για το τρέχον οικονομικό τοπίο, κι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα πριν από 17 χρόνια.
Κι ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι η ενίσχυση του κινδύνων για ύφεση έρχεται εν μέσω μιας γενικότερης πολιτικο-οικονομικής αστάθειας στην Ουάσιγτκον, με αφορμή τον κίνδυνο της χρεκοποπίας του αμερικανικού Δημοσίου - επειδή θα έχει εξαντληθεί το ανώτατο όριο του χρέους.

Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει πολύ συγκεκριμένα προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να χρεοκοπήσουν από την 1η Ιουνίου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια ανάλυση που αναφέρει ότι ακόμη και μια χρεοκοπία σύντομης διάρκειας μπορεί να εξαφανίσει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας και ότι μια «παρατεταμένη» χρεοκοπία θα μπορούσε να κοστίσει έως και 8,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Σήμερα το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ βρίσκεται στα 31,4 τρισ δολάρια κι όταν η κυβέρνηση το έπιασε τον περασμένο Ιανουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να καταφεύγει σε «έκτακτα μέτρα» για να συνεχίσει να πληρώνει τις εκκρεμείς υποχρεώσεις του ομοσπονδιακού χρέους και να αποτρέψει την στάση πληρωμών.
Κάποια στιγμή, ωστόσο, τα περιθώρια για λογιστικούς ελιγμούς θα εξαντληθούν και η κυβέρνηση θα χάσει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται οικονομικές της υποχρεώσεις - αυτή η στιγμή είναι γνωστή ως X-date και είναι πολύ κοντά.
Όταν έρθει η ημερομηνία X και δεν έχει υπάρξει συμφωνία στο Κογκρέσο για άρση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί να εκδώσει άλλα γραμμάτια ή ομόλογα και θα μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές μόνο για τις υποχρεώσεις του χρέους της κυβέρνησης από τα εισερχόμενα φορολογικά έσοδα.
Μετά από παύση τριών μηνών, οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους ξεκίνησαν ξανά στις 9 Μαΐου μεταξύ του προέδρου Joe Biden και του προέδρου της Βουλής Kevin McCarthy, αλλά τελείωσαν χωρίς αποτέλεσμα.
Το αδιέξοδο προέκυψε επειδή ο Biden επέμεινε σε ένα νομοσχέδιο που θα άυξανε το όριο δανεισμού των ΗΠΑ και μόνο, ενώ ο McCarthy και οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν μια πρόταση που θα συνδύαζε την άρση του ανώτατου ορίου κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια με περικοπές δαπανών κατά 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία.
Ωστόσο ο Biden απέρριψε την πρόταση των Ρεπουμπλικανών και  υποσχέθηκε να ασκήσει βέτο εάν φτάσει στο γραφείο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης