Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία θα αναπτύξει δεσμούς στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα, αγνοώντας τις αντιρρήσεις της Δύσης - Γεωπολιτική στροφή

Η Σαουδική Αραβία θα αναπτύξει δεσμούς στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα, αγνοώντας τις αντιρρήσεις της Δύσης - Γεωπολιτική στροφή
Ως κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η διμερής σχέση της Σαουδικής Αραβίας με τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο εδράζεται στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να αναπτύξει δεσμούς συνεργασίας και όχι να ανταγωνισθεί την Κίνα, δήλωσε την Κυριακή 11 Ιουνίου ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου, επισημαίνοντας ότι «αγνοεί» τις εντάσεις της Δύσης για τους αυξανόμενους δεσμούς των δύο κρατών σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ως κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η διμερής σχέση της Σαουδικής Αραβίας με τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο εδράζεται στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Ωστόσο, οι δεσμοί μεταξύ του Ριάντ και του Πεκίνου έχει επίσης εμβαθύνει στον τομέα της ασφάλειας και της τεχνολογίας εν μέσω αναθέρμανσης των πολιτικών δεσμών που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα 
Όλα τα παραπάνω βεβαία έχουν εγείρει τις ενστάσεις και τις ανησυχίες εκ μέρους των ΗΠΑ

Όπου υπάρχει ευκαιρία

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική της διμερούς σχέσης κατά τη διάρκεια μιας αραβο-κινεζικής επιχειρηματικής διάσκεψης, ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman επισήμανε δηκτικά: «Πραγματικά την αγνοώ γιατί… ως επιχειρηματίας… πηγαίνω όπου υπάρχει ευκαιρία!».
«Δεν χρειάζεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με καμία επιλογή που έχει να κάνει με δίλημμα: είτε με εμάς είτε με τους άλλους».
Κινέζοι επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν συγκεντρωθεί στο Ριάντ για το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken.
Τον Μάρτιο, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco ανακοίνωσε δύο μεγάλες συμφωνίες για να αυξήσει την επένδυσή του πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα και να ενισχύσει την θέση της ως ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας.
Ήταν οι μεγαλύτερες που ανακοινώθηκαν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, όπου ζήτησε το εμπόριο πετρελαίου να διαξάγεται σε γιουάν, μια κίνηση που θα αποδυνάμωσε την κυριαρχία του δολαρίου.
«Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα εξακολουθεί να αυξάνεται, οπότε φυσικά πρέπει να καλύψουμε μέρος αυτής της ζήτησης», δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz.
«Αντί να ανταγωνίζεστε την Κίνα, συνεργαστείτε με την Κίνα».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-06-11_182616.png
Συμφωνίες για τα κράτη του Περσικού Κόλπου

Η δυναμική στις σχέσεις των δύο κρατών έχει επίσης δημιουργήσει προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κίνας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου που κυριαρχείται από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2004.
Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al Falih επισήμανε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προστατεύει τις αναδυόμενες βιομηχανίες του Κόλπου καθώς η περιοχή αρχίζει να διαφοροποιείται προς τους μη πετρελαϊκούς οικονομικούς τομείς.
«Πρέπει να επιτρέψουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες μας να εξάγουν, οπότε ελπίζουμε όλες οι χώρες που διαπραγματεύονται μαζί μας για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου να γνωρίζουν ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις νέες, αναδυόμενες βιομηχανίες μας», επισήμανε ο Falih, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία.

Aναπτύσσονται οι σχέσεις με την ομάδα των BRICS

Την ίδια ώρα, πάνω από 160 δισεκατομμύρια δολάρια εκτινάχθηκε το διμερές εμπόριο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών της μάδας των BRICS το 2022, καθιστώντας το Ριάντ τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Μέσης Ανατολής του μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al Saud, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών από την ομάδα Φίλων των BRICS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
«Η Αυτού Υψηλότητα δήλωσε ότι το βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των BRICS στη Μέση Ανατολή και ότι το εμπόριο με τις χώρες BRICS, το οποίο παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη, αντανακλά την ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες αυτής της ομάδας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Χρηματοδότηση για τις αναδυόμενες οικονομίες

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πολυμερές εμπόριο με τις χώρες BRICS αυξήθηκε από 81 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 128 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και ξεπέρασε τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Η υπουργική συνάντηση των φίλων των BRICS πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS. Στη συνάντηση συμμετείχαν υπουργεία Εξωτερικών από τις χώρες BRICS και 12 χώρες του Παγκόσμιου Νότου που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο μπλοκ.
Υπενθυμίζεται ότι η New Development Bank, με έδρα τη Σαγκάη, πιο γνωστός ως «Brics bank», βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για την αποδοχή της χώρας ως το ένατο μέλος της, μια κίνηση που θα ενίσχυε τις επιλογές χρηματοδότησής της, καθώς ο ιδρυτικός μέτοχός της η Ρωσία βρίσκεται υπό την πίεση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αλλά και τις απειλές των κυρώσεων.
Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας θα ενίσχυε τους δεσμούς μεταξύ της τράπεζας, η οποία ιδρύθηκε ως «απάντηση» έναντι των δυτικών θεσμών του Bretton Woods, και του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.
«Στη Μέση Ανατολή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και επί του παρόντος συμμετέχουμε σε έναν κατάλληλο διάλογο μαζί τους», αναφέρει η New Development Bank σε δήλωσή της προς τους Financial Times.
Russia steals oil market share in Asia from energy allies | AJOT.COM
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης