Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την Ουκρανία – Αποκλείουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και περιορίζονται στο…«μοντέλο Ισραήλ»

Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την Ουκρανία – Αποκλείουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και περιορίζονται στο…«μοντέλο Ισραήλ»
Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ένα… «ισραηλινό μοντέλο» για την Ουκρανία αντί ένταξης στο ΝΑΤΟ
Μία ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη βλέπει το φως της δημοσιότητας και αφορά στα σχέδια των ΗΠΑ για την Ουκρανία, η πλήρης ένταξη της οποίας στο ΝΑΤΟ έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από τη διοίκηση του προέδρου Joe Biden.
Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ένα… «ισραηλινό μοντέλο» για την Ουκρανία αντί ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Αυτή η συμφωνία θα συνιστά μια περιορισμένη δέσμευση απέναντι στην Ουκρανία και δεν θα περιλαμβάνει την εγγύηση της συλλογικής άμυνας, δηλαδή την ενεργοποίηση του άρθρου 5, που πρακτικά σημαίνει ότι μία ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κράτους - μέλους ισοδυναμεί με επιθετική ενέργεια εναντίον ολόκληρου του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου αναφέρουν πως ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί να παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αντεπίθεσής της, η οποία προφανώς αποτυγχάνει, όπως εξηγεί ο γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel.

Τα αγκάθια της Βαλτικής και της Πολωνίας

Σύμφωνα με τους New York Times, «πολλοί από τους συμμάχους, ειδικά οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, θέλουν να παράσχουν στην Ουκρανία μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για ένταξη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας», συμπεριλαμβανομένου ενός χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένων στόχων προς επίτευξη.
Σε μια διάσκεψη στρατηγικής στη Ρίγα στις 14 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins είπε χαρακτηριστικά: «Μοναδική ευκαιρία για την εμπέδωση της ειρήνης στην Ευρώπη είναι η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Βυθισμένα στην πλάνη ότι το ΝΑΤΟ είναι ο προάγγελος της ειρήνης στην Ευρώπη τα κράτη της Βαλτικής αλλά και η Πολωνία δεν θα πάρουν ποτέ αυτό που θέλουν, καθώς η κυβέρνηση Biden παραμένει προσηλωμένη στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.
Αντίθετα, σύμφωνα με τους New York Times, «οι συνεργάτες του Biden λένε στα μέλη του Κογκρέσου ότι θέλουν να προχωρήσουν σε κάτι παρόμοιο με αυτό που αποκαλούν «μοντέλο του Ισραήλ», το οποίο έχει χρονική διάρκεια 10 ετών.
Η συμφωνία θα είναι πιθανότατα για μικρότερη περίοδο από την 10ετή δέσμευση ενίσχυσης του Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, οι συνεργάτες του Biden πιστεύουν ότι θα καταργήσει τις ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το πόση βοήθεια θα πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία.

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ και το τελεσίγραφο Zelensky


Ο αμερικανικός σχεδιασμός βέβαια προσκρούει στην Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, που υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ενδιαφέρονται για την εγγύηση συλλογικής άμυνας (άρθρο 5) για τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο.
Ωστόσο, οι αντίπαλοι της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι θα επιδεινώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα δικαιώσει τις δικαιολογίες της Ρωσίας για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση - τη συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky φέρεται να απείλησε να μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα εάν δεν του δοθεί ένας οδικός χάρτης για την Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία ως πλήρες μέλος.
Τις προηγούμενες μέρες, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg φέρεται να πρότεινε μια «συμβιβαστική» πρόταση όταν μίλησε με τον Biden.
Μέρος αυτής της δέσμευσης ορίζει μια υπόσχεση να συνεχίσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα, ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένη είναι η αντεπίθεσή του.
Η συμφωνία θα αναβαθμίσει επίσης την Ουκρανία στο επίπεδο του συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ένα καθεστώς που διατηρούσε η Ρωσία μέχρι το 2014, όταν η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κατέρρευσε επειδή η τελευταία υποστήριξε ενεργά το καθεστώς της Ουκρανίας.
Έχει αναφερθεί ότι, μέχρι στιγμής, μόνο η Γερμανία έχει ταχθεί στο πλευρό του Biden στο σχέδιό του για την Ουκρανία.

Οι ενστάσεις της Ουγγαρίας

Πολλά άλλα μέλη θέτουν ενστάσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η Ουγγαρία έχει προβάλει τις πιο σοβαρές ενστάσεις σε ένα γενικότερο πλαίσιο αντιρρήσεων για την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.
Για αυτόν τον λόγο, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Jim Risch, δήλωσε στην Washington Post στις 14 Ιουνίου ότι η Ουγγαρία πρέπει να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν θέλει το πακέτο όπλων αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Εδώ και αρκετό καιρό, έχω εκφράσει άμεσα τις ανησυχίες μου στην ουγγρική κυβέρνηση σχετικά με την άρνησή της να προωθήσει την ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.
«Το γεγονός ότι είναι τώρα Ιούνιος και δεν έχει γίνει ακόμα, θα παγώσει και η πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Ουγγαρία
», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Λόγω του ειδικού μηχανισμού του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, όλες οι μεγάλες πωλήσεις όπλων απαιτούν από τον Πρόεδρο και τα ανώτερα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής να δώσουν εξουσιοδότηση και έγκριση πριν το υπουργείο Άμυνας κοινοποιήσει δημόσια την πώληση.
Ως εκ τούτου, η ένσταση του Risch εμποδίζει το State Department να επισημοποιήσει τη διαδικασία πώλησης.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, David Pressman,
δήλωσε: «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα για στενότερη συνεργασία με τον σύμμαχό μας.
Ωστόσο, έχουμε πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που λαμβάνει η Ουγγαρία — και αυτές οι ανησυχίες είναι κοινές σε γενικές γραμμές».

Το εσωτερικό μέτωπο στις ΗΠΑ

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δούμε την Ουγγαρία να αντιμετωπίζεται σκληρά επειδή δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ, την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Αυτό χρησιμεύει επίσης ως προειδοποίηση για οποιαδήποτε άλλη χώρα που δεν εγκρίνει την ιδέα ενός «μοντέλου του Ισραήλ» για την Ουκρανία.
Στο εσωτερικό μέτωπο, το σχέδιο του Biden θα είναι να δεσμευτεί στην Ουκρανία για μεγαλύτερες περιόδους,
περιορίζοντας έτσι τη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με την παροχή βοήθειας στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.
Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, ειδικά από τη στιγμή που επιλύθηκε προσωρινά η κρίση ανώτατου ορίου χρέους νωρίτερα αυτόν τον μήνα, θέτουν φορτικά ερωτήματα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από την Ουάσινγκτον.
Με την επιβολή του «μοντέλου του Ισραήλ» για την Ουκρανία,
αυτές οι ερωτήσεις και οι επικρίσεις θα μειωθούν δραστικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ότι μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης