Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για μέτρα μετά την κατάρρευση της Credit Suisse - Ανησυχία για UBS

Έκκληση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για μέτρα μετά την κατάρρευση της Credit Suisse - Ανησυχία για UBS
Πολιτικοί και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για το κατά πόσον η Ελβετία μπορεί να εποπτεύσει αποτελεσματικά μια τράπεζα που έχει πλέον ισολογισμό 1,6 τρισ.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προειδοποίησε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αντληθούν διδάγματα από την κρίση της Credit Suisse που οδήγησε στην κατάρρευση της τράπεζας και στην αναγκαστική διάσωσή της από την ανταγωνίστρια UBS και να εξεταστούν μέτρα που θα αποτρέψουν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.
"Τα μέτρα αυτά πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια εμπιστοσύνης, όπου είναι δυνατόν, και να διασφαλίσουν ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικών επιλογών για τη σταθεροποίηση, ανάκαμψη ή εκκαθάριση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας σε περίπτωση κρίσης", ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του 2023.
Μεταξύ των μέτρων, η SNB ζήτησε να απαιτηθεί από τις τράπεζες στο μέλλον να προετοιμάζουν ένα ελάχιστο ποσό περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να ενεχυριαστούν για τις κεντρικές τράπεζες, ένα βήμα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης εάν οι ανήσυχοι πελάτες αποσύρουν γρήγορα μετρητά.

Ανησυχία για τη UBS

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας μεγάλωσε πρόσφατα ακόμη περισσότερο, μετά τη διάσωση της προβληματικής Credit Suisse σε μια εξαγορά που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές τον Μάρτιο και επισημοποιήθηκε από την UBS στις 12 Ιουνίου.
Πολιτικοί και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για το κατά πόσον η Ελβετία μπορεί να εποπτεύσει αποτελεσματικά μια τράπεζα που έχει πλέον ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 120.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, καθώς και για τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό.
Η SNB δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να κρίνει πόσο ανθεκτική θα είναι η νέα συγχωνευμένη τράπεζα.
"Τα επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της συνδυασμένης τράπεζας σε μια τέτοια μελλοντική ανάλυση", ανέφερε η έκθεση.
Παρόλα αυτά, έπρεπε να αντληθούν διδάγματα "ενόψει της υψηλότερης συστημικής σημασίας της συνδυασμένης τράπεζας και των συναφών κινδύνων για την Ελβετία", ανέφερε η SNB.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχουν τρεις βασικές παρατηρήσεις που πρέπει να εξαχθούν από την κρίση, μεταξύ των οποίων ότι η συμμόρφωση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι απαραίτητη αλλά δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη σε μια τράπεζα.
Τα κεφαλαιακά μέσα που έχουν σχεδιαστεί για την απορρόφηση πρώιμων ζημιών δεν ήταν αποτελεσματικά, δήλωσε η SNB.
"Τα κεφαλαιακά μέσα AT1 απορρόφησαν ζημίες μόνο όταν το σημείο μη βιωσιμότητας ήταν επικείμενο και η κρατική παρέμβαση κατέστη αναγκαία", ανέφερε η έκθεση.
Η SNB ανέφερε επίσης ότι η κλίμακα και ο ρυθμός εκροής καταθέσεων στην Credit Suisse που προέκυψε από την απώλεια εμπιστοσύνης ήταν πρωτοφανείς και πιο σοβαρές από ό,τι υποτίθεται βάσει των κανονισμών ρευστότητας.
Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε την ημέρα που έκλεισε επίσημα η μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η ελβετική ρυθμιστική αρχή, FINMA, δήλωσε ότι ένας από τους πιο πιεστικούς στόχους για τη νέα συγχωνευμένη τράπεζα ήταν να μειώσει γρήγορα τον κίνδυνο της πρώην επενδυτικής τράπεζας Credit Suisse, αλλά ήταν βέβαιη ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης