Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (FED): Προανήγγειλε «μία η δύο» αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023

Powell (FED): Προανήγγειλε «μία η δύο» αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023
Επιστροφή του πληθωρισμού πίσω στο 2% σε σταθερή βάση, ο στόχος που έθεσε ο Πρόεδρος της FED

Η επιστροφή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εντός του στόχου του 2% είναι κομβικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη υγεία της οικονομίας της χώρας, ανέφερε ο Πρόεδρος της FED Jerome Powell επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστούν και περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά από τη Fed.
Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι "θα ήταν ορθό να προχωρήσουν και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος, μία ή και δύο φορές", εάν η οικονομία κινηθεί εντός των προβλέψεων, μολονότι και με τις μέχρι τώρα κινήσεις τα επιτόκια έχουν φθάσει σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο, σημείωσε ο κ. Powell ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, την Πέμπτη.
Ο πρόεδρος της Fed ότι είναι ακριβώς οι οικογένειες των εργαζομένων που υποφέρουν πιο άμεσα από τον υψηλό πληθωρισμό.
"Είναι προς όφελος αυτών των ανθρώπων να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό πίσω στο 2% σε σταθερή βάση σε αυτή τη χώρα", σημείωσε. "Είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον να θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και μια ισχυρή πλειοψηφία στην επιτροπή θεωρεί ότι πλησιάζουμε σε αυτό τον στόχο, αλλά ταυτόχρονα ότι πρέπει να πάμε λίγο παραπέρα με τις αυξήσεις επιτοκίων".
Ο κ. Powell βρίσκεται στο Κογκρέσο για δεύτερη ημέρα, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση της Fed για τη νομισματική πολιτική σε βουλευτές και γερουσιαστές. Ενώπιον της Γερουσίας μοιράστηκε το ίδιο μήνυμα το οποίο απηύθυνε ενώπιον των βουλευτών την Τετάρτη, δηλαδή ότι η κεντρική τράπεζα είναι προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμού, παρά τις επιφυλάξεις Δημοκρατικών αντιπροσώπων στο Κογκρέσο, που ανησυχούν για πιθανή αύξηση της ανεργίας λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια αμετάβλητα μετά από 10 συναπτές αυξήσεις, δίνοντας στον εαυτό τους περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσουν πώς ανταποκρίνεται η οικονομία στις πρόσφατες δυσκολίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στα ήδη υψηλότερα κόστη δανεισμού.
Το βασικό επιτόκιο της Fed παρέμεινε έτσι στο εύρος του 5% έως 5,25%. Η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών, ωστόσο, τοποθετεί πλέον την κορύφωση των επιτοκίων 50 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο εύρος 5,5% έως 5,75% έως το τέλος του έτους.
Η Michelle Bowman, μέλος του Δ.Σ. της Fed, έδωσε περαιτέρω ώθηση στα hawkish σχόλια του Powell’ νωρίτερα την Πέμπτη, αναφέροντας σε εκδήλωση της Fed στο Cleveland ότι "επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων θα είναι απαραίτητες" για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει "απαράδεκτα ψηλά". 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης