Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοί κολοσσοί της καπνοβιομηχανίας και της βιομηχανίας τροφίμων έβγαλαν δισ. στη Ρωσία ακόμα και μετά τον πόλεμο

Ποιοί κολοσσοί της καπνοβιομηχανίας και της βιομηχανίας τροφίμων έβγαλαν δισ. στη Ρωσία ακόμα και μετά τον πόλεμο
Πολυεθνικές εταιρείες είχαν έσοδα 214 δισ. δολαρίων ενώ πλήρωσαν στη Ρωσία 3,5 δισ. σε φόρους, σύμφωνα με Ουκρανικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Πολυεθνικοί κολοσσοί της καπνοβιομηχανίας και της βιομηχανίας τροφίμων που παρέμειναν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία - συμπεριλαμβανομένων των Philip Morris και Danone - είχαν έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα πέρυσι, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.
Το Business of Staying, μια κοινή έκθεση της ομάδας πολιτών B4Ukraine και της Σχολής Οικονομικών του Κιέβου, διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες εταιρείες άντλησαν έσοδα 214 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 μόνο μέσω των ρωσικών βραχιόνων τους – πληρώνοντας 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια φόρους στα κέρδη τους.
Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου και πιθανώς μια σημαντική υποεκτίμηση του συνολικού φορολογικού λογαριασμού», σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φόροι που καταβάλλονται στους μισθούς των εργαζομένων ή με τη μορφή ΦΠΑ δεν υπολογίζονται καν στα σχετικά στοιχεία.
Γίνεται αντιληπτό ότι τα 11 πακέτα κυρώσεων που προώθησε το προηγούμενο διάστημα η Κομισιόν δεν κατάφεραν επ' ουδενί να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχας σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ρωσικής οικονομίας προήλθε πράγματι από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, οι εταιρείες με έδρα την ΕΕ εξακολουθούσαν να κερδίζουν περίπου 75,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, πληρώνοντας στη ρωσική κυβέρνηση σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, σύμφωνα με την σχετική έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης