Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής κατακραυγή για τη μεταφορά βομβών διασποράς στην Ουκρανία – Εν εξελίξει έγκλημα πολέμου με θανάτους χιλιάδων αμάχων

Διεθνής κατακραυγή για τη μεταφορά βομβών διασποράς στην Ουκρανία – Εν εξελίξει έγκλημα πολέμου με θανάτους χιλιάδων αμάχων
Τι καταγγέλλει η Ρωσία - Διχασμένη εξ αρχής η Δύση στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα
Διεθνής είναι πλέον η κατακραυγή για την παροχή στην Ουκρανία βομβών διασποράς με απόφαση των ΗΠΑ - όπου εν πολλοίς περιγράφεται ως ένα επιγενόμενο έγκλημα πολέμου.
Η χρήση αυτού του είδους των πυρομαχικών παραβιάζει όχι μόνο τις διεθνείς συνθήκες για τη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και αντίκειται σε αυτό που ομνύει η Δύση – στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Οι θάνατοι αμάχων από τη χρήση αυτού του οπλισμού αναμένεται να είναι χιλιάδες ακόμη και μετά το τέλος των πολεμικών εχθροπραξιών – ακόμη και παιδιών όπως έχει δείξει η χρήση κατά το παρελθόν αυτών των όπλων.
Η απόφαση αυτή για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας επιβεβαιώνει την πάγια θέση των Ρώσων ότι οι ΗΠΑ μάχονται …μέχρι τελευταίου Ουκρανού ενώ δείχνει την απροθυμία της Δύσης να οδηγηθεί η κατάσταση σε ειρηνική επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ρωσία: Παράταση της σύγκρουσης και νέα επιθετικότητα  - Κίνηση απόγνωσης 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεύθυνες για τους θανάτους αμάχων μετά τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, σύμφωνα με το σχόλιο της επίσημης εκπροσώπου του, Maria Zakharova το Σάββατο 8 Ιουλίου.
Η Zakharova χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει αυτά τα πυρομαχικά στο καθεστώς του Κιέβου ως άλλη μια κραυγαλέα εκδήλωση της επιθετικής αντιρωσικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με αυτήν, πρόκειται για μια κυνική προσπάθεια παράτασης της καταστροφής των σημερινών ουκρανικών αρχών, ανεξάρτητα από τις απώλειες αμάχων.
"Η Ουάσιγκτον γνωρίζει καλά ότι οι «υποσχέσεις» των Ουκρανών Νεοναζιστών να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα «προσεκτικά» και «υπεύθυνα» είναι άχρηστες.
Όπως συνέβη κάθε φορά που μεταφέρθηκαν πιο θανατηφόρα οπλικά συστήματα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σκοτώθηκαν πάντοτε άμαχοι.
Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η εμπειρία από τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες συγκρούσεις δείχνει ότι μπορούν να μην εκραγούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται στην πραγματικότητα συνεργός  σε δολοφονίες και θα μοιραστούν πλήρως την ευθύνη για τους θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη ίδια, η προμήθεια πυρομαχικών διασποράς μοιάζει με χειρονομία απόγνωσης και ένδειξη επιχειρησιακής ανικανότητας στο πλαίσιο της αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ukraine's Cluster Bombs Kill Ukrainians, Biden Could Send More
Θάνατοι αμάχων

«Το επόμενο «θαυματουργό όπλο», στο οποίο υπολογίζουν η Ουάσιγκτον και το Κίεβο, χωρίς να σκέφτονται σοβαρές συνέπειες, δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την πορεία μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι στόχοι και οι στόχοι της οποίας θα επιτευχθούν πλήρως», δήλωσε το εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ.
Οι βόμβες διασποράς μπορούν να εκτοξευθούν από αέρος ή από το έδαφος.
Όταν εκρήγνυνται, πετούν μικρότερα πυρομαχικά - από μερικές δεκάδες έως 600 ή περισσότερα.
Κάποια από αυτά δεν λειτουργούν για τεχνικούς λόγους.
Αυτό απειλεί τους αμάχους: οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί γίνονται νάρκες ξηράς που μπορούν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν αμάχους πολύ μετά το τέλος των εχθροπραξιών ενώ ο εντοπισμός και η καταστροφή τους είναι δαπανηρή επιχείρηση.
Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται από μια διεθνή σύμβαση που έχουν επικυρώσει 123 χώρες, αλλά οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δεν είναι μεταξύ τους.
Την προηγούμενη μέρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Σε αυτό συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά βλήματα DPICM 155 mm.
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς για να βομβαρδίσουν το Donbass
Όπως σημείωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov, αυτό δείχνει ότι ο στόχος των ουκρανικών στρατευμάτων είναι να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους.

Veto από 19 γερουσιαστές των ΗΠΑ – Αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα

Δεκαεννέα γερουσιαστές αντιτάχθηκαν στη μεταφορά βομβών διασποράς στο Κίεβο, ανέφεραν μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή τους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανα αφοσιωμένες στην ηγεσία στον πεδίο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να περιλαμβάνει την άρνηση μεταφοράς πυρομαχικών διασποράς, τα οποία από τον ίδιο τους τον σχεδιασμό εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό» ανέφεραν οι βουλευτές στην ανακοίνωσή τους .
Η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν πρέπει να υπονομεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η δήλωση.
«Οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο είναι αντίθετες με τους περιορισμούς του Κογκρέσου για τη μεταφορά αυτών των τύπων οπλισμού  και υπονομεύουν σοβαρά την ηθική μας ηγεσία.
Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω εγρήγορσης για να πιέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενταχθούν στη διεθνή κοινότητα και να απαγορεύσουν τη χρήση βομβών διασποράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Την Παρασκευή 6 Ιουλίου ανακοίνωσαν ότι τα πυρομαχικά διασποράς θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας Colin H. Kahl, τόνισε ότι μια τέτοια μεταφορά δεν παραβιάζει τους περιορισμούς του Κογκρέσου.
Why the US is willing to send Ukraine cluster munitions now - ABC News
Βραζιλία: Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης, θα πεθάνουν αθώα παιδιά

Ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας Celso Amorim επεσήμανε τους κινδύνους σε σχέση με το σχέδιο των ΗΠΑ να μεταφέρουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στο Bloomberg το Σάββατο 8 Ιουλίου .
«Όταν θραύσματα πέφτουν από τις βόμβες διασποράς, άλλα εκρήγνυνται και άλλα όχι.
Μετά από αυτό, τα παιδιά παίζουν ...
Παρακολουθούμε έναν πόλεμο στον οποίο δεν εμπλέκεται μόνο μια πυρηνική δύναμη, αλλά η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτός είναι λοιπόν ένας πολύ επικίνδυνος κόσμος», επισήμανε.
Όπως σημειώθηκε, η συνέντευξη δόθηκε όταν το σχέδιο μεταφοράς κελυφών διασποράς στο Κίεβο ήταν ακόμη υπό εξέταση στην Ουάσιγκτον.
Ο Amorim εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο και δήλωσε ότι η Βραζιλία αντιτίθεται στη χρήση τέτοιων πυρομαχικών στη σύγκρουση.
Report Points to Success in Global Campaign Against Cluster Bombs
Ισπανία: Παράνομη η αποστολή του οπλισμού – Αντίκειται στο διεθνές Δίκαιο

«Βόμβες διασποράς δεν πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, μια μέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν πυρομαχικά διασποράς στο Κίεβο για να βοηθηθεί στην αντεπίθεση του ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.
Οι βόμβες διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.
Οι βόμβες αυτές αποδεσμεύουν ένα μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε ευρεία περιοχή.
Όσες από αυτές τις μικρότερες βόμβες δεν εκρήγνυνται συνιστούν κίνδυνο για δεκαετίες.
«Η Ισπανία, με βάση τη σταθερή δέσμευση που έχει προς την Ουκρανία, έχει επίσης σταθερή δέσμευση προς το ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να παραδοθούν σε καμία περίπτωση», δήλωσε η Margarita Robles στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μαδρίτη ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Ιουλίου.
«Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, δεν πρέπει να πραγματοποιείται με βόμβες διασποράς», δήλωσε η Ρόμπλες.
Η Robles δήλωσε ότι η απόφαση να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία ελήφθη από την αμερικανική κυβέρνηση και όχι από το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Ισπανία.
Υπάρχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των ισπανικών κομμάτων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για τον πόλεμο.
Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, τη χρήση και τη μεταφορά των όπλων αυτών.
Ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan δήλωσε ότι η Ουκρανία παρείχε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα χρησιμοποιήσει τις βόμβες διασποράς «με πολύ προσεκτικό τρόπο», ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους.
Ερωτηθείς γιατί αποστέλλονται τώρα οι βόμβες διασποράς ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσπάθεια του Κιέβου να αμυνθεί κατά της Ρωσίας είχε «εξαντλήσει τα πυρομαχικά».
U.S. will send cluster bombs to Ukraine, Biden admin announces
Γερμανία Ρήγμα στην κυβέρνηση με το veto από τους Πράσινους

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής από τους Πρασίνους, Anton Hofreiter, αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «τα πυρομαχικά διασποράς δικαίως απαγορεύονται», καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της αποστολής πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία, όπως έχει ήδη πράξει η Μεγάλη Βρετανία.
Ο ίδιος θεωρεί επίσης ότι και η Γερμανία θα πρέπει να συνδράμει στη «συμμαχία μαχητικών αεροσκαφών», με την Δανία και την Ολλανδία να ηγούνται ήδη σχετικών προσπαθειών.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock αντιτίθεται στην παράδοση τέτοιων όπλων στην Ουκρανία.
«Η Συμφωνία του Όσλο δεσμεύει τη γερμανική κυβέρνηση» έχει δηλώσει η Baerbock.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, από το 2010 απαγορεύεται η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις 110 συμβαλλόμενες χώρες, ενώ 13 ακόμη κράτη έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, δίχως όμως να την επικυρώσουν – οπότε δεν υποχρεούνται να την εφαρμόσουν.

Ποιοι δεν έχουν απαγορεύσει τα πυρομαχικά διασποράς

Ωστόσο η Ρωσία, οι HΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Ουκρανία δεν εντάσσονται στη Σύμβαση του Όσλο.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδίως τα τελευταία χρόνια, λόγω της νέας χρήσης αλλά και της πιο εμπεριστατωμένης καταγραφής δεδομένων.
Οι μισές απώλειες καταγράφηκαν στη Συρία - τόσο από επιθέσεις, όσο και από πυρομαχικά που δεν εξεράγησαν. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα πυρομαχικά διασποράς κατά την εισβολή στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν επίσης χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με το HRW.
«Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των όπλων, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους» δήλωσε στην DW ο ερευνητής του HRW Rich Weir.
«Πολλά από αυτά τα πυρομαχικά δεν εκρήγνυνται και εκθέτουν τους πολίτες σε κίνδυνο για δεκαετίες».
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, τα πυρομαχικά διασποράς θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ουκρανία στην αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν ταμπουρωθεί σε χαρακώματα.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία θα μπορούσε να επισπεύσει με άλλους τρόπους το τέλος του πολέμου, χωρίς να καταφύγει σε αυτές τις βόμβες, υποστηρίζει ο Weir, προσθέτοντας ότι και η Ρωσία θα πρέπει να απέχει από τη χρήση βομβών διασποράς.

Τι ακριβώς είναι τα πυρομαχικά διασποράς;

Τα πυρομαχικά διασποράς ρίπτονται ως βόμβες από αεροσκάφη ή εκτοξεύονται από οβιδοβόλα και πυροβόλα.
Περιέχουν εκατοντάδες μικρές βόμβες που διασκορπίζονται σε ιδιαίτερα μεγάλες εκτάσεις, σκοτώνοντας όχι μονάχα στρατιώτες, αλλά κυρίως αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών.
Έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους, όπως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Άλλοτε η χρήση τους ήταν ακόμη πιο μαζική – για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είχαν εκτοξεύσει περίπου 260 εκατομμύρια μικρές βόμβες πάνω από το Λάος, καθιστώντας το την πιο «μολυσμένη» χώρα στον κόσμο.
Ακόμη και δεκαετίες αργότερα, οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί μπορούν να αποτελέσουν θανάσιμη απειλή, καθώς μόνο το 40% εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση, σύμφωνα με την οργάνωση Handicap International. Τα πυρομαχικά παραμένουν ικανά να εκραγούν και μπορούν να ακρωτηριάσουν ή να σκοτώσουν ένα άτομο ανά πάσα στιγμή, έχοντας παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα με τις νάρκες και αναγκάζοντας ενίοτε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές.
Η Handicap International αναφέρει επιπλέον ότι το 97% των θυμάτων κατά το 2022 ήταν άμαχοι και το 66% των τραυματιών και των νεκρών ήταν παιδιά. Από τον Αύγουστο του 2022, η Ουκρανία είναι σήμερα η μόνη χώρα όπου χρησιμοποιούνται πυρομαχικά διασποράς.

Ποιοι κατασκευάζουν πυρομαχικά διασποράς;

Σύμφωνα με το Cluster Munitions Monitor 2022, 16 χώρες εκτιμάται ότι εξακολουθούν να παράγουν πυρομαχικά διασποράς ή σχεδιάζουν να το πράξουν στο μέλλον, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και άλλες.
Σχετικά με την πιθανή προμήθεια πυρομαχικών διασποράς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής ΜΚΟ Arms Control Association, Ντάριλ Κίμπαλ, είχε ήδη δηλώσει πριν από λίγες μέρες πως «θα προκαλούσε κλιμάκωση, θα ήταν αντιπαραγωγική και θα αύξανε τους κινδύνους για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί σε εμπόλεμες ζώνες ή που μια μέρα θα επιστρέψουν στις πόλεις και τα αγροκτήματά τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης