Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με το πυρηνοκίνητο θωρηκτό Pyotr Velikiy της Ρωσίας; - Αλλάζει το ναυτικό δόγμα η Μόσχα

Τι συμβαίνει με το πυρηνοκίνητο θωρηκτό Pyotr Velikiy της Ρωσίας; - Αλλάζει το ναυτικό δόγμα η Μόσχα
Το σχέδιο εκσυγχρονισμού έχει ακυρωθεί, με το καταδρομικό μάχης να πρόκειται να παροπλιστεί
Στις 15 Ιουλίου, μια πηγή του ρωσικού ναυτικού δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια απόσυρσης του πυρηνοκίνητου θωρηκτού κλάσης Kirov "Pyotr Velikiy" (ή "Peter the Great" στα αγγλικά).
Το σχέδιο εκσυγχρονισμού έχει ακυρωθεί, με το καταδρομικό μάχης (βαρύ πυρηνοκίνητο πυραυλικό καταδρομικό στη ρωσική στρατιωτική ονοματολογία) να πρόκειται να παροπλιστεί αντ' αυτού.
Τα πολεμικά πλοία κλάσης Kirov είναι μακράν τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία επιφανείας στον κόσμο, με εκτόπισμα 28.000 τόνων, γεγονός που τα καθιστά συγκρίσιμα σε μέγεθος με τα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα κλάσης Izumo-.
Επιπλέον, είναι πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερα από τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι 4 γίγαντες

Η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε τέσσερις από αυτούς τους γίγαντες, με τελευταίο ακριβώς το θωρηκτό "Pyotr Velikiy".
Κατασκευάστηκε το 1986 και καθελκύστηκε το 1989, ενώ τα δύο πρώτα πλοία, το "Admiral Ushakov" και το "Admiral Lazarev", παροπλίστηκαν κατά τη διάρκεια της προβληματικής δεκαετίας του 1990, όταν το κράτος απλώς δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τη συντήρηση τόσο εξελιγμένων πολεμικών πλοίων.
Και τα δύο πλοία είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες διάλυσης το 2021.
Τα δύο νεότερα πλοία, δηλαδή το "Admiral Nakhimov" και το "Pyotr Velikiy" αναμενόταν να εκσυγχρονιστούν με τα πιο σύγχρονα όπλα, ηλεκτρονικά και αισθητήρες για τον ναυτικό πόλεμο του 21ου αιώνα.
Το "Admiral Nakhimov" πρόκειται να επανατοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του το 2024-2025.
Το ίδιο σχεδιαζόταν και για το "Pyotr Velikiy", αλλά φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό έχει ακυρωθεί, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του ρωσικού ναυτικού.
Αν και η πληροφορία δεν έχει ακόμη επαληθευτεί επίσημα, έχει αναφερθεί ευρέως από μεγάλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Εάν αληθεύει, αυτό θα αφήσει το ρωσικό Ναυτικό με μόνο ένα ενεργό πολεμικό πλοίο κλάσης Kirov.
Βέβαια, δυτικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ήδη ότι ο ρωσικός στρατός είναι δήθεν "ανίκανος να εκσυγχρονίσει" τα πλοία της σοβιετικής εποχής και ότι αυτό θα αποτελέσει "πλήγμα στη ναυτική ισχύ της Ρωσίας".

Το νέο δόγμα της Ρωσίας

Ωστόσο, παρά την τεράστια δύναμη πυρός τέτοιων πολεμικών πλοίων, καθώς και τη δυνατότητά τους να μεταφέρουν μεγαλύτερο αριθμό προηγμένων υπερηχητικών και των τελευταίων αντιπλοϊκών και υπερηχητικών πυραύλων πολλαπλών χρήσεων, το νέο ναυτικό δόγμα που υιοθετήθηκε από το ρωσικό Ναυτικό καθιστά ένα τέτοιο πολεμικό πλοίο περισσότερο βάρος παρά πλεονέκτημα.
Από την διάλυση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία έχει μειώσει το μέγεθος του στόλου των μαχητικών επιφανείας "γαλάζιου νερού" (δηλαδή των ωκεανών) υπέρ ενός μεγαλύτερου και ικανότερου στόλου "καφέ" (εσωτερικά και ρηχά παράκτια ύδατα) και "πράσινου νερού" (ευρύτερες παράκτιες περιοχές) βαριά οπλισμένων κορβετών και φρεγατών, αν και οι τελευταίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς "γαλάζιου νερού" λόγω της μεγαλύτερης αντοχής τους.
Χάρη την πρόοδο των ρωσικών πυραυλικών δυνατοτήτων, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των υπερηχητικών πυραύλων κρουζ με κινητήρα scramjet, όπως ο 3M22 "Zircon", καθώς και των πολυάριθμων παραλλαγών της υβριδικής οικογένειας υποηχητικών-υπερηχητικών πυραύλων "Kalibr", οι οποίοι είναι ιδιαίτερα συμπαγείς, ενώ είναι εξίσου ή περισσότερο ικανοί από τους πολύ μεγαλύτερους προγόνους τους της σοβιετικής εποχής, τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν γίνει ικανά να προσβάλλουν στόχους σε ακραίες αποστάσεις.
Με άλλα λόγια, ακόμη και οι σχετικά μικρές κορβέτες και φρεγάτες μπορούν να μεταφέρουν αξιόλογα οπλοστάσια πυραύλων πρακτικά στρατηγικής εμβέλειας που μπορούν να εκτοξευθούν άνετα από περιοχές κοντά στις ρωσικές ακτές.

Το βάρος σε πιο ευέλικτα πλοία

Το ρωσικό Ναυτικό έχει επανειλημμένα επιδείξει αυτή τη δυνατότητα από το 2015, όταν οι κορβέτες του κλάσης Buyan και οι φρεγάτες του κλάσης Gepard που εδρεύουν στην Κασπία Θάλασσα χρησιμοποίησαν πυραύλους "Kalibr" για να πλήξουν τους υποστηριζόμενους από το εξωτερικό τρομοκράτες στη Συρία.
Τα ίδια πλοία ήταν σε θέση να διασχίσουν το περίπλοκο δίκτυο υδατοδρομίων στη νότια Ρωσία και να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου χρησιμοποιήθηκαν επίσης στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO).
Το αποτέλεσμά τους ήταν καταστροφικό για το καθεστώς του Κιέβου με ένα κλάσμα του κόστους των μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων, όπως το "Pyotr Velikiy".
Επιπλέον, οι περισσότερες ρωσικές κορβέτες και φρεγάτες χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες "stealth", καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Η θέση έναντι της Δύσης

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό επιδεινώνεται περαιτέρω (για τους εχθρούς της Ρωσίας) από το γεγονός ότι φέρουν πυραύλους πολύ μεγάλου βεληνεκούς, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτά τα πολύ πιο οικονομικά πολεμικά πλοία ως "αόρατα" ελεύθερα σκοπευτικά μεγάλου βεληνεκούς ικανά να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα πολεμικά πλοία ή ακόμη και ολόκληρες ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων (CVBG).
Αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο τη σύγχυση του ΝΑΤΟ μετά την αποστολή της φρεγάτας "Ναύαρχος Γκορσκόφ", εξοπλισμένης με υπερηχητικούς πυραύλους, στη Μεσόγειο νωρίτερα φέτος.
Και για καλό λόγο, καθώς αυτό το ρωσικό πολεμικό πλοίο είναι σε θέση να εμπλέκει πολύ μεγαλύτερα εχθρικά ναυτικά μέσα (ιδίως τα προαναφερθέντα CVBG), διατηρώντας παράλληλα μια ασφαλή απόσταση από αυτά.
Επιπλέον, το "Admiral Gorshkov" χρησιμοποιεί προηγμένα συστήματα SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος) που μπορούν να κάνουν σύντομη δουλειά με τα εχθρικά αεροσκάφη.
Εκτός από το οπλοστάσιο των πυραύλων cruise "Kalibr" (συγκεκριμένα την παραλλαγή NK εμβέλειας 4500 χλμ.) και τους υπερηχητικούς πυραύλους cruise 3M22 "Zircon", η ρωσική φρεγάτα είναι επίσης οπλισμένη με ανθυποβρυχιακούς πυραύλους "Otvet", υπερηχητικούς πυραύλους "Oniks", σύστημα SAM "Poliment-Redut" με 32 πυραύλους μέσου βεληνεκούς ή 128 πυραύλους μικρού βεληνεκούς, σύστημα τορπιλών "Paket-NK", πυροβόλο AK-192M "Armat" των 130 mm και δύο CIWS "Palash" (οπλικά συστήματα εγγύς βολής).
Η φρεγάτα φέρει επίσης ένα μόνο ελικόπτερο Ka-27PL ASW (ανθυποβρυχιακού πολέμου).

Η παρουσία του θωρηκτού

Παρόλα αυτά, το ρωσικό ναυτικό θα χρησιμοποιήσει το μοναδικό εναπομείναν θωρηκτό κλάσης Kirov, αναπτύσσοντάς το στην Αρκτική ως μέρος του Βόρειου Στόλου, όπου θα χρησιμεύσει ως στρατηγικό πλεονέκτημα στην ολοένα και πιο αμφισβητούμενη βόρεια περιοχή.
Όντας το μοναδικό στον κόσμο πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο επιφανείας, το "Admiral Nakhimov" έχει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την αντοχή του, επιτρέποντάς του να παραμείνει αναπτυγμένο για μήνες.
Και ενώ σίγουρα θα ενισχύσει την άμυνα των βορειότερων στρατηγικών περιοχών της Ρωσίας, οι νεότερες κατηγορίες πολεμικών πλοίων, όπως οι προαναφερθείσες φρεγάτες και κορβέτες, θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της ναυτικής ισχύος της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης