Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Συνελήφθη ο εθνικιστής επικριτής του Putin Igor Girkin - Θα του απαγγελθούν κατηγορίες για εξτρεμισμό

Ρωσία: Συνελήφθη ο εθνικιστής επικριτής του Putin Igor Girkin - Θα του απαγγελθούν κατηγορίες για εξτρεμισμό
Ο Girkin ήταν επικριτικός για την εισβολή από τον ρωσικό στρατό, αποκαλώντας τους ανώτατους στρατηγούς αναποτελεσματικούς και ασκώντας δριμύα κριτική στον Putin και σε άλλους ανώτατους αξιωματούχους
Η Ρωσία συνέλαβε τον φιλοπολεμικό πολέμιο του Putin, Igor Girkin σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς οι πράκτορες της FSB «επισκέφθηκα» στο σπίτι του Girkin και τον συνοδεύσαν μακριά «προς άγνωστη κατεύθυνση», όπως ανέφερε η γυναίκα του.
Ο Igor Girkin, είναι πρώην διοικητής πεδίου μάχης των δυνάμεων της στην ανατολική Ουκρανία, και συνελήφθη με κατηγορίες περί  εξτρεμισμού που πιθανώς τροφοδοτήθηκαν από την κριτική του στη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία από εθνικιστική σκοπιά βεβαίως.
Πράκτορες της FSB ήρθαν στο σπίτι του και τον συνόδεψαν «προς άγνωστη κατεύθυνση», είπε η σύζυγός του, Μιροσλάβα, μέσα από τον λογαριασμό του Girkin στο Telegram.
«Οι φίλοι μου μου είπαν ότι ο σύζυγός μου έχει κατηγορηθεί βάσει του άρθρου 282 του ποινικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (εξτρεμισμός)», είπε.
Ο Girkin, ο οποίος φέρει επίσης το όνομα de guerre Strelkov, ήταν κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής των φιλορωσικών δυνάμεων που κατέλαβαν πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.
Ουσιαστικά, η ένοπλη επέμβασή του με την υποστήριξη της Ρωσίας αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Επίσης, είχε κριθεί ένοχος ερήμην και από ολλανδικό δικαστήριο για τη δολοφονία 298 ατόμων στην πτήση MH17, το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.
Ο Girkin καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το ολλανδικό δικαστήριο για το ρόλο του στην αποστολή ενός πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος Buk που ελέγχεται από τη Ρωσία σε πεδίο κοντά στο χωριό Pervomaisky από όπου πυροβόλησε το επιβατικό τζετ.
Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι φιλοξενεί τον Girkin.
Το τελευταίο διάστημα, ο Girkin έχει γίνει δημοφιλής blogger και σχολιαστής του Telegram για τον πόλεμο.
Όπως και άλλοι φιλοπόλεμοι εθνικιστές, ήταν επικριτικός για την εισβολή από τον ρωσικό στρατό, αποκαλώντας τους ανώτατους στρατηγούς αναποτελεσματικούς και ασκώντας δριμύα κριτική στον Putin και σε άλλους ανώτατους αξιωματούχους.
Η εφημερίδα RBC ανέφερε ότι η σύλληψή του ενδεχομένως να σχετίζεται με ένα αίτημα ενός μέλους της ομάδας Wagner, της παραστρατιωτικής οργάνωσης με επικεφαλής τον Yevgeny Prigozhin που οργάνωσε μια σύντομη ανταρσία τον περασμένο μήνα.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι πιθανό η σύλληψη του Girkin να υποδηλώνει μια ευρύτερη εκκαθάριση των ρωσικών εθνικιστικών φωνών που μέχρι στιγμής ακούγονται αρκετά στη ρωσική δημόσια σφαίρα, ενώ αντιθέτως φιλελεύθεροι και οι φιλειρηνιστές ακτιβιστές έχουν φυλακιστεί κατά χιλιάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης