Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ακραίες θερμοκρασίες στη Νότια Ευρώπη είναι η νέα κανονικότητα - Πλήγμα για Ελλάδα, Μεσόγειο

Οι ακραίες θερμοκρασίες στη Νότια Ευρώπη είναι η νέα κανονικότητα - Πλήγμα για Ελλάδα, Μεσόγειο
Η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών διακοπών μειώθηκε κατά 10% σε ένα χρόνο
Σχετικά Άρθρα
Οι ακραίες θερμοκρασίες στη Νότια Ευρώπη είναι η νέα κανονικότητα, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να αναζητούν πιο... δροσερούς προορισμούς στον Βορρά.
Όπως σημειώνει το αμεριναικό δίκτυο CNBC, οι συνθήκες καύσωνα στη νότια Ευρώπη θα μπορούσαν να επιταχύνουν μια ανερχόμενη τάση μεταξύ των παραθεριστών, καθώς όλο και περισσότεροι τουρίστες δίνουν προτεραιότητα σε ηπιότερες θερμοκρασίες ή σε ταξίδια εκτός εποχής για να αποφύγουν να περάσουν το χρόνο τους σε συνθήκες καύσωνα.
Η Ευρώπη βιώνει επί του παρόντος μερικές από τις πιο ζεστές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μέχρι στιγμής, ενώ ένα ακόμη κύμα καύσωνα αναμένεται να ωθήσει τον υδράργυρο κοντά σε επίπεδα ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.
Μια έντονη και παρατεταμένη σειρά από καύσωνες έφερε πρόσφατα θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου (113 Φαρενάιτ) σε περιοχές της Ελλάδας, της ανατολικής Ισπανίας και της Σαρδηνίας και της Σικελίας στη νότια Ιταλία.

Μειώνονται οι ταξιδιώτες του καλοκαιριού - Πλήγμα για τη Μεσόγειο

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στις Βρυξέλλες, έδειξαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ταξίδια μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου φέτος μειώθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με το 2022 - αλλά παρέμειναν σε υψηλό ποσοστό 69%.
Η Ισπανία ήταν ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, με το 8% των ερωτηθέντων να σχεδιάζει διακοπές σε τοπικό επίπεδο τους επόμενους μήνες, ανέφερε η ETC. Ακολουθούν Γαλλία (7%),  Ιταλία (7%), Ελλάδα (5%),  Κροατία (5%).
Η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών διακοπών, ωστόσο, μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν η Ευρώπη γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ.
Εν τω μεταξύ, η ETC δήλωσε ότι περιοχές διακοπών όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Δανία, γνώρισαν αύξηση της δημοτικότητάς τους, αποδίδοντας τα ευρήματα στους ταξιδιώτες που αναζητούν λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς και στην αναζήτηση δροσερότερων κλιμάτων.
Ο εμπορικός οργανισμός δήλωσε επίσης ότι πολλοί που προγραμματίζουν ταξίδια τους επόμενους μήνες αναζητούν πιο προσιτές εμπειρίες ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν εκτός εποχής.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στην έρευνα του ETC δήλωσε ότι ανησυχεί για τη συνολική αύξηση του κόστους των ταξιδιών, ενώ το 8% επικαλέστηκε πιθανές ακραίες καιρικές συνθήκες.

Κάθε πτήση επιδεινώνει το κλίμα

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δίνουν μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα - ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία διακοπών στη Μεσόγειο, σημειώνει το CNBC αναφερόμενο στις καταστροφικές πυρκαγιές που σαρώνουν την Ελλάδα.
Τεράστιες πυρκαγιές στο ελληνικό νησί της Ρόδου οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου εκκένωση περίπου 19.000 ανθρώπων την Κυριακή, ενώ πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στα νησιά της Εύβοιας και της Κέρκυρας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλοί παραθεριστές βρίσκονται σε αδιέξοδο, με το BBC να αναφέρει τη Δευτέρα ότι οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοιμούνται έκτοτε στο αεροδρόμιο, καθώς και σε αθλητικές αίθουσες, συνεδριακά κέντρα και στο δρόμο.

rodos2.JPG
Will Vassilopoulos | Afp | Getty Images

«Αυτό θα αντιμετωπίζετε όλο και περισσότερο αν κάνετε διακοπές στη νότια Ευρώπη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», έγραψε στο Twitter ο Bill McGuire, ομότιμος καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο University College του Λονδίνου.
«Και κάθε πτήση διακοπών επιδεινώνει την παγκόσμια θέρμανση», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν τον πλανήτη επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα και βαθύτερα.
Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός του ΟΗΕ, υπογραμμίζει γιατί «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να βοηθήσουμε την κοινωνία να προσαρμοστεί σε αυτό που δυστυχώς αποτελεί τη νέα κανονικότητα».

Στροφή σε προορισμούς του Βορρά

Η μείωση της δημοτικότητας των μεσογειακών χωρών ως τόπων διακοπών θα μπορούσε να συμπέσει με την αναδυόμενη τάση των παραθεριστών να αναζητούν νέους προορισμούς με χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Στην Εσθονία, για παράδειγμα, οι μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες τείνουν να κυμαίνονται γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και σπάνια ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης