Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τραγωδία της αντεπίθεσης, τα ψέματα και η αλήθεια: Οι Ουκρανοί που εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν ήδη από τους Ρώσους

Η τραγωδία της αντεπίθεσης, τα ψέματα και η αλήθεια: Οι Ουκρανοί που εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν ήδη από τους Ρώσους
Οι απώλειες της Ουκρανίας μέχρι στιγμής είναι πολύ σοβαρές για να αντισταθμιστούν με την απλή ανάπτυξη λίγων εκπαιδευμένων δυνάμεων από το ΝΑΤΟ, που και αυτές έπεσαν στο πεδίο των μαχών
Σχετικά Άρθρα

Η συλλογική Δύση και τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ επιχειρούν εις μάτην να δημιουργήσουν νέες προσδοκίες γύρω από την αντεπίθεση των Ουκρανών.
Αλλά αυτή η επιχείρηση εξαπάτησης της κοινής γνώμης πέφτει στο κενό καθώς αποκαλύπτεται πως οι Ουκρανοί που εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ είναι ...ήδη νεκροί.

Η Ουκρανία τώρα αρχίζει την κύρια φάση της αντεπίθεσής της, γράφουν οι New York Times ενώ λέγεται ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευμένων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ μετακινείται στις πρώτες γραμμές.
Στόχος είναι η κατάκτηση εδαφών στις περιοχές που κατελήφθησαν από τους Ρώσους, κυρίως στα νότια της χώρας.
«Οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν εκπαιδεύσει περίπου 63.000 Ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, και έχουν προμηθεύσει περισσότερα από 150 σύγχρονα άρματα μάχης, πολύ μεγαλύτερο αριθμό παλαιότερων αρμάτων μάχης, εκατοντάδες οχήματα μάχης πεζικού και χιλιάδες άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.
Κατά μήκος της νότιας γραμμής του μετώπου την Τετάρτη (26/7/2023), κατεγράφησαν ασυνήθιστα βαριά πυρά πυροβολικού καθώς ουκρανικά όπλα χτύπησαν από κρυφές θέσεις τις ρωσικές δυνάμεις και κατέλαβαν χωριά που κατείχε η Μόσχα.
Τα ουκρανικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν σε αυτό το τμήμα του μετώπου λένε ότι απωθούν σταθερά τα ρωσικά στρατεύματα προς τα πίσω σε αυτό που περιγράφουν ως βήμα - βήμα προσέγγιση, αντί για ριζοσπαστικές κινήσεις», αναφέρει το άρθρο.
Στην πραγματικότητα, το ρεπορτάζ των NYT είναι σύμφωνο με αυτό που αναφέρουν πρόσφατα ορισμένες άλλες εφημερίδες σχετικά με το θέμα.
Για παράδειγμα, το CNN δημοσίευσε ένα άρθρο την ίδια ημέρα με τίτλο «Η αντεπίθεση της Ουκρανίας εντείνεται μετά από μήνες αργής προόδου», στο οποίο λέγεται επίσης ότι το Κίεβο αναπτύσσει καλά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα στρατεύματα για να ανακτήσει θέσεις υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Ο ουκρανικός στρατός κρατούσε μεγάλο αριθμό εκπαιδευμένων στρατευμάτων, ορισμένοι εξοπλισμένοι με πιο ισχυρά δυτικά όπλα, από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση στις αρχές Ιουνίου.
Ενώ εξακολουθεί να διατηρεί κάποια μαχητική ισχύ σε εφεδρεία, έχει πλέον αναπτύξει τον κύριο όγκο των δυνάμεων που έχουν δεσμευτεί στις δυνάμεις της αντεπίθεσης», αναφέρει το CNN.
Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι εντελώς ψευδείς.

Δεν αρκεί η προπαγάνδα για μία στρατιωτική νίκη

Υπάρχει κάποια αλήθεια στα δεδομένα, καθώς το Κίεβο έχει όντως ξεκινήσει πρόσφατα μια δεύτερη φάση της «αντεπίθεσης» του κατά των ρωσικών δυνάμεων, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Lucas Leiroz.
Μετά την απόλυτη στρατιωτική αποτυχία στο Donbass, η ουκρανική εστίαση επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να ανακτήσει κάποιο έδαφος στο νότο, κυρίως στη Zaporizhia.
Για την επίτευξη αυτών των στρατηγικών στόχων, πράγματι, πολλά εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ στρατεύματα που μέχρι τώρα κρατούνταν στα μετόπισθεν εστάλησαν τελικά στην πρώτη γραμμή.
Η διατήρηση των ειδικών δυνάμεων έξω από το μέτωπο ήταν μια κοινή πρακτική της Ουκρανίας.
Το Κίεβο προσπαθεί να διατηρήσει ό,τι έχει απομείνει από το στρατιωτικό του δυναμικό, κρατώντας τα καλά εκπαιδευμένα στρατεύματά του όσο το δυνατόν περισσότερο στα μετόπισθεν, ενώ οι νεοσύλλεκτοι και κακώς εξοπλισμένοι στρατιώτες στέλνονται σε μεγάλους αριθμούς στην «κρεατομηχανή» στην πρώτη γραμμή.
Το Κίεβο επιτρέπει την ανάπτυξη των καλά εκπαιδευμένων δυνάμεών του στο μέτωπο μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές που υπάρχει κάποια εφικτή ελπίδα εδαφικού κέρδους.

phase_2.jpg
Κρεατομηχανή και η Zaporizhia

Επί του παρόντος, η Ουκρανία ποντάρει στο ενδεχόμενο να ανακτήσει έδαφος στο νότο, γεγονός που εξηγεί γιατί δυνάμεις που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό τελικά στέλνονται στην περιοχή.
Μένει να φανεί, ωστόσο, εάν τα ουκρανικά σχέδια θα πάνε πραγματικά όπως αναμενόταν από το καθεστώς και τα μέσα ενημέρωσης.
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει πολλά στρατεύματα εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ, το καθεστώς είναι στρατιωτικά αποδυναμωμένο μετά από μήνες έντονων μαχών.
Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει μια πολύ σταθερή αμυντική γραμμή με τα πρόσφατα εδαφικά τους κέρδη, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις εχθρικές δυνάμεις να επιτύχουν οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο.
Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν πολλά ναρκοπέδια γύρω από αυτές τις ρωσοκρατούμενες περιοχές. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν εκεί μεγάλο αριθμό ειδικών δυνάμεων και στρατιωτικά τανκς του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες.
Καθώς οι καλά εκπαιδευμένοι στρατιώτες του Κιέβου πεθαίνουν, το καθεστώς θα αναγκαστεί να στοιχηματίσει για άλλη μια φορά στην αποστολή άπειρων στρατευμάτων του, με αποτέλεσμα νέες «κρεατομηχανές».

Δεν αντιστρέφεται το ρωσικό πλεονέκτημα

Είναι απίθανο η Ουκρανία να επιτύχει κάποια σχετικά εδαφικά κέρδη, εκτός από την περίπτωση κάποιας στρατηγικής υποχώρησης από ρωσικές μονάδες.
Το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας δεν θα αντιστραφεί εύκολα με την απλή αποστολή των καλύτερων στρατευμάτων στο μέτωπο.
Στην πράξη, η ουκρανική δράση μοιάζει περισσότερο με κίνηση απόγνωσης, με το καθεστώς να στέλνει ό,τι έχει ακόμα στις γραμμές, προσπαθώντας να κερδίσει κάποιο έδαφος.
Όχι τυχαία, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου σχολίασε την υπόθεση χαρακτηρίζοντας την ουκρανική προσπάθεια ως «μεγάλη δοκιμασία».
Ακόμα κι αν υπάρξει μια «ώθηση», αυτό δεν φαίνεται αρκετό για να αντιστρέψει τα ρωσικά κέρδη στη σύγκρουση.
Οι απώλειες της Ουκρανίας μέχρι στιγμής είναι πολύ σοβαρές για να αντισταθμιστούν με την απλή ανάπτυξη λίγων εκπαιδευμένων δυνάμεων από το ΝΑΤΟ.
Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται μόνο με λίγα ειδικά στρατεύματα, εξαρτώνται επίσης από έναν ισχυρό συνδυασμό πυροβολικού και αεροπορίας, εκτός από την ικανότητα αντικατάστασης των απωλειών.
Σε όλους αυτούς τους τομείς, οι Ρώσοι συνεχίζουν να έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα, γι' αυτό η δυτική προπαγάνδα για την επίθεση στη Zaporizhia ακούγεται σαν μια ακόμη ανεύθυνη προσπάθεια να διαδοθούν προσδοκίες για μια αδύνατη νίκη.

Νεκροί οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ

Εν μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλούμενη γερμανικό στρατιωτικό έγγραφο, αποκαλύπτει σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών από το ΝΑΤΟ.
Η πληροφορία αυτή συμπίπτει με την αποκάλυψη Αυστριακού στρατιωτικού αξιωματούχου ότι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί στο ΝΑΤΟ είναι ήδη νεκροί λόγω της έλλειψης εμπειρίας τους.
Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, οι Βρετανοί απέρριψαν τους ισχυρισμούς της γερμανικής Bundeswehr.
Σύμφωνα με μια μυστική έκθεση της Bundeswehr που δημοσίευσε η εφημερίδα στις 25 Ιουλίου, οι αρχηγοί του γερμανικού στρατού είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο ο ουκρανικός στρατός διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις.
«Ορισμένες στρατιωτικές μονάδες είναι τόσο κατακερματισμένες που, αν και η καθεμία από αυτές κάνει κάτι, δεν μπορεί να λειτουργήσει με συνέπεια», αναφέρει το έγγραφο.
Τέτοιες ενέργειες του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, δεν τους επιτρέπουν να διασφαλίσουν την υπεροχή πυρός, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία, ανεξάρτητα από τον αριθμό του προσωπικού που εκπαιδεύεται στη Δύση και την ποσότητα του εξοπλισμού που παρέχεται.

ukranian.jpg
Ανίκανοι διοικητές και ...ένα πραγματικό μακελειό

Επιπλέον, αναφέρθηκε το λεγόμενο ουκρανικό δόγμα μάχης - νεαροί μαχητές που έχουν λάβει «αποτελεσματική δυτική εκπαίδευση» συχνά υπακούουν στις εντολές των διοικητών τους, οι οποίοι είναι ανίκανοι να ενεργήσουν σύμφωνα με το μοντέλο του ΝΑΤΟ.
Αυτό ακυρώνει τις προσπάθειες εκπαίδευσης, γράφει η Bild.
Το έγγραφο προσθέτει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που εκπαιδεύονται από τη Δύση δείχνουν «μεγάλη μαθησιακή επιτυχία», αλλά απογοητεύονται από διοικητές που δεν έχουν περάσει από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης.
Στις 23 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Aleksandrr Lukashenko είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τουλάχιστον 15 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard και περισσότερα από 20 αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Bradley.
Αυτό υποδηλώνει ότι όχι μόνο οι Γερμανοί στρατιωτικοί αρχηγοί παρατηρούν την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, αλλά βλέπουν επίσης τα πρώην αποθέματά τους στρατιωτικού εξοπλισμού να καταστρέφονται ατιμώρητα.
Παρά το προφανές, το οποίο αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους Ευρωπαίους και ακόμη και από ορισμένους Αμερικανούς, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να απορρίψουν οποιαδήποτε είδηση για αποτυχίες της Ουκρανίας και θα επινοήσουν μια εξήγηση.
Πλέον είναι πολύ αργά για τις ΗΠΑ να φιμώσουν τους ευρωπαίους δημοσιογράφους ή για τη Βρετανία να διαδώσει αποτελεσματική προπαγάνδα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αντιλαμβάνεται ότι το Κίεβο δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο και πως όλα τα άλλα είναι σαδισμός που καταστρέφει τις δυτικές οικονομίες και που οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους Ουκρανών.
Την αλήθεια, εξάλλου, την αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί, όπως ο διοικητής της ομάδας μάχης «Tavria» Alexander Tarnavsky ο οποίος αναγνώρισε ότι ο επαγγελματισμός του ρωσικού στρατού εμποδίζει το Κίεβο να σημειώσει μια επιτυχία στο πεδίο της μάχης.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο BBC, αποκάλυψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν στα ουκρανικά στρατεύματα να προχωρήσουν.
«Δεν μπορώ να υποτιμήσω τον εχθρό», είπε ο Ουκρανός διοικητής, ο οποίος είχε ήδη σημειώσει τον αργό ρυθμό προόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης