Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Λευκή πετσέτα» πέταξαν τα funds μετά το ράλι ανόδου των αγορών - Τι πυροδότησε την άνοδο

«Λευκή πετσέτα» πέταξαν τα funds μετά το ράλι ανόδου των αγορών - Τι πυροδότησε την άνοδο
Ο S&P 500 έχει σκαρφαλώσει 28% από την αρχή του έτους, απέχοντας περίπου 200 μονάδες από την πλήρη διαγραφή της bear market του 2022
Για τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που επιλέγουν μετοχές υπό την προοπτική μιας αρνητικής αγοράς το 2023, οι κίνδυνοι αρχίζουν να υπερτερούν των ανταμοιβών.
Οι επαγγελματίες μάνατζερ που κάνουν τόσο ανοδικά όσο και πτωτικά στοιχήματα μετοχών την περασμένη εβδομάδα μείωσαν τις θέσεις και στις δύο πλευρές, γνωστές και ως de-grossing, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την κύρια χρηματιστηριακή μονάδα της JPMorgan.
Η βιασύνη για προσαρμογές θέσεων ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να ωθήσει τις συνολικές ροές αποθεμάτων πελατών στο υψηλότερο επίπεδο από τη σύντομη συμπίεση που υποκινήθηκε από το λιανικό εμπόριο το 2021.
Οι πελάτες των hedge funds της Morgan Stanley παρουσίασαν παρόμοιο μοτίβο μείωσης του κινδύνου, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Η μειωμένη δραστηριότητά τους για την εβδομάδα ήταν η μεγαλύτερη φέτος.
Στην Goldman Sachs, οι πελάτες κεφαλαίων εξομοίωσαν τις θέσεις σε 12 από τις τελευταίες 14 συνεδρίες.

Αλλάζουν οι προοπτικές

Η υποχώρηση μπορεί να σηματοδοτήσει μια αλλαγή συναισθήματος σε μια αγορά όπου σχεδόν όλοι ξεκίνησαν το 2023 αμυντικά προτού αναγκαστούν να προσαρμοστούν στην πρόοδο που αψηφούσε τη βαρύτητα.
Σε όλους εκτός από δύο μήνες από τον Οκτώβριο, ο S&P 500 έχει σκαρφαλώσει 28% από την αρχή του έτους, απέχοντας περίπου 200 μονάδες από την πλήρη διαγραφή της bear market του 2022.
«Αν και το ράλι μετοχών μπορεί να είναι καλό για όσους είναι μακροχρόνιοι στην αγορά, είναι αρκετά δύσκολο για τα shorts και το ράλι φαίνεται να προκαλεί ευρεία συνθηκολόγηση με τη μορφή αποδυνάμωσης», έγραψε σε σημείωμα η ομάδα της JPMorgan.
Είναι η τελευταία δόση πόνου που προκάλεσε το ράλι του 2023.
Αντί να βυθίζονται όπως προέβλεπαν οι περισσότεροι αναλυτές, οι μετοχές αντίθετα έχουν εκτιναχθεί καθώς η οικονομία άντεξε απέναντι στην επιθετική εκστρατεία της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Στην πορεία, οι διαχειριστές γρήγορου χρήματος αναγκάστηκαν να καλύψουν τα shorts και να κυνηγήσουν κέρδη, ενώ οι στρατηγικοί αναγκάστηκαν να αυξήσουν τους στόχους τιμών τους στο τέλος του έτους για τον S&P 500.
Με όλη την αρνητικότητα τον Δεκέμβριο να θέτει τις βάσεις για μια διεγερτική πρόοδο, το ερώτημα που απασχολεί όλους τώρα είναι αν το εκκρεμές των συναισθημάτων έχει στριμωχτεί στο άλλο άκρο.
Η τοποθέτηση των επενδυτών ήταν καλύτερος δείκτης πρόγνωσης της κατεύθυνσης της αγοράς για το μεγαλύτερο μέρος του έτους εν μέσω οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.

Ξεμένουν από πυρομαχικά

Μια ομάδα πρώιμων ταύρων μπορεί να ξεμείνει από πυρομαχικά, σύμφωνα με την ομάδα πωλήσεων και συναλλαγών της Morgan Stanley.
Τα αμοιβαία κεφάλαια που βασίζονται σε κανόνες που πραγματοποιούν κατανομές περιουσιακών στοιχείων με βάση τα σήματα αστάθειας ή τάσεων έχουν βιαστεί να εξαγοράσουν μετοχές, με την καθαρή μόχλευση τους να είναι πλέον υψηλότερη από το 80% των φορών τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.
Με αυξημένη έκθεση, η Morgan Stanley βλέπει τον κίνδυνο να μετατραπούν οι συστημικοί διαχειριστές μακροοικονομικών υπηρεσιών σε μεγάλους πωλητές εάν ξεσπάσει αναταραχή.
Κατά τα άλλα, υπάρχει μια αίσθηση επιφυλακτικότητας.
Τα hedge funds είδαν την καθαρή έκθεσή τους σε μετοχές να διολισθαίνει στο 47% από 49% την περασμένη εβδομάδα, καθώς συνέχισαν να αποκομίζουν κέρδη από πρόσφατους νικητές, όπως μετοχές λογισμικού, σύμφωνα με στοιχεία πελατών της Morgan Stanley.
Με βάση αυτά, αυτή η αιώρηση της αγοράς έχει δελεάσει πολλούς να συμμετάσχουν στην άνοδο.
Οι μικροεπενδυτές επιστρέφουν με την αγάπη τους για τις μετοχές meme.
Οι επενδυτές δικαιωμάτων προαίρεσης συρρέουν σε ανοδικά συμβόλαια για να παίξουν ανοδικά.
Σε δημοσκόπηση του National Association of Active Investment Managers (NAAIM), η έκθεση σε μετοχές μόλις αυξήθηκε στο υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2021.
Για τα hedge funds που στοιχηματίζουν έναντι των μετοχών, το πλήγμα γίνεται πιο δύσκολο να αντέξει.
Τα μακροχρόνια αμοιβαία κεφάλαια παρουσίασαν εννέα συνεχόμενες ημέρες αρνητικών αποδόσεων άλφα ή χαμηλότερες από την αγορά, τη μεγαλύτερη περίοδο χαμηλότερης απόδοσης από τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman.
Ο Scott Rubner, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έχει μελετήσει τη ροή κεφαλαίων για δύο δεκαετίες, το αποδίδει σε λανθασμένα στοιχήματα στη μικρή πλευρά καθώς και σε επιδείνωση της απόδοσης στη μεγάλη πλευρά.
Δεδομένης της αδύναμης εποχικότητας της αγοράς τον Αύγουστο και μιας ανοδικής πορείας στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, ο Rubner λέει στους πελάτες είτε να επαναφορτώσουν τα shorts είτε να βάλουν πτωτική αντιστάθμιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης