Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία συμπεριέλαβε και τη Νορβηγία στον κατάλογο με τις εχθρικές χώρες

Η Ρωσία συμπεριέλαβε και τη Νορβηγία στον κατάλογο με τις εχθρικές χώρες
Εγκρίθηκε διάταγμα για  περιορισμούς στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Νορβηγίας στη Ρωσία
H ρωσική κυβέρνηση συμπεριέλαβε τη Νορβηγία στον κατάλογο των ξένων χωρών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό, αναφέρει η Μόσχα.
«Εγκρίναμε το ρωσικό προεδρικό διάταγμα ‘’Σχετικά με την εφαρμογή μέτρων κατά των εχθρικών ενεργειών ξένων κρατών’’.
Το διάταγμα ορίζει περιορισμούς, έως και πλήρη απαγόρευση, στη δυνατότητα των μη φιλικών χωρών να προσλαμβάνουν προσωπικό για τις πρεσβείες, τα προξενεία, τα γραφεία αντιπροσωπείας τους κρατικών φορέων και κρατικών ιδρυμάτων μεταξύ των ατόμων που κατοικούν στη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Εκτός από τα ονόματα των σχετικών μη φιλικών χωρών, ο εγκεκριμένος από την κυβέρνηση κατάλογος υποδεικνύει τον συγκεκριμένο αριθμό Ρώσων κατοίκων που δικαιούνται να προσλάβουν οι διπλωματικές αποστολές μη φιλικών χωρών.
«Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, στη Νορβηγία ορίζεται όριο 27 υπαλλήλων», επεσήμανε το υπουργικό συμβούλιο, όπως μεταδίδει το Tass.
Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι, τον Μάιο του 2021, επιβλήθηκαν περιορισμοί στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ και της Τσεχικής Δημοκρατίας και τον Ιούλιο του 2022 επιβλήθηκαν κυρώσεις στις διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας, της Δανίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σλοβακίας.
«Ο κατάλογος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση δεν είναι οριστικός και μπορεί να επεκταθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων χωρών κατά των ρωσικών αποστολών στο εξωτερικό», τονίζει το υπουργικό συμβούλιο.
Εκτός από αυτόν τον κατάλογο, που αφορά το έργο των διπλωματικών αποστολών, η Ρωσία διατηρεί έναν ακόμη κατάλογο μη φιλικών χωρών, ο οποίος καταρτίστηκε τον Μάρτιο του 2022 για την εφαρμογή του διατάγματος για την προσωρινή διαδικασία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς τους ξένους πιστωτές.
Περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τον Καναδά, χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπερπόντια εδάφη του, την Ουκρανία, μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και άλλα κράτη και εδάφη που υποστήριξαν αντιρωσικές κυρώσεις.

Η αντίδραση της Νορβηγίας

«Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει λάβει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τη συμπερίληψη της Νορβηγίας από τη ρωσική κυβέρνηση στον κατάλογο των ξένων χωρών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό. Ωστόσο, αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Anniken Huitfeldt.
«Δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι η Νορβηγία συμπεριφέρεται εχθρικά προς τη Ρωσία», ανέφερε σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NRK.
Σύμφωνα με την ίδια, η σημερινή κατάσταση οφείλεται στην ουκρανική σύγκρουση.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι και οι δύο χώρες, ως γειτονικά κράτη, ενδιαφέρονται για τη λειτουργία των διπλωματικών σχέσεων και των καναλιών επαφής, «ακόμη και σε δύσκολες στιγμές».
Καθώς το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από τις ρωσικές αρχές, δεν έχει προβεί ακόμη σε περαιτέρω σχόλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης