Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαίωση για Ρωσία το διπλωματικό επεισόδιο Πολωνίας – Ουκρανίας: Η Βαρσοβία προειδοποιεί το Κίεβο ότι…παίζει με τη φωτιά

Δικαίωση για Ρωσία το διπλωματικό επεισόδιο Πολωνίας – Ουκρανίας:  Η Βαρσοβία προειδοποιεί το Κίεβο ότι…παίζει με τη φωτιά
Γιατί οδηγήθηκαν στα άκρα και αυστηρές προειδοποιήσεις οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία ανέμενε να κλιμακωθεί η διαμάχη μεταξύ Πολωνίας – Ουκρανίας και δεν χρειάστηκε να περάσουν ούτε 24 ώρες για την επιβεβαίωση της εξέλιξης αυτής με βαρύτατες εκφράσεις και κλήση του Πολωνού πρεσβευτή Bartosz Cichocki στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ουκρανία παίζει με τη φωτιά καλώντας τον Πολωνό πρεσβευτή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) Krzysztof Sobolewski.
«Με την κλήση του Πολωνού πρεσβευτή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών (του μοναδικού που παρέμεινε στο Κίεβο ενώ όλοι οι άλλοι τράπηκαν σε φυγή) η Ουκρανία παίζει με τη φωτιά», σημείωσε ο Sobolewski.
Ο Πολωνός πολιτικός κάλεσε την Ουκρανία να δει τον εχθρό στα ανατολικά.

Η πρόκληση

Σύμφωνα με τον Sobolewski, η κλήση του πρεσβευτή την 1η Αυγούστου, την επέτειο της εξέγερσης της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας, ήταν «ιδιαίτερα αυθάδης και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».
Νωρίτερα, ο Πολωνός πρέσβης Bartosz Cichocki κλήθηκε στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αφού ο υπουργός του Γραφείου του Προέδρου της Πολωνίας, Marcin Przydacz, δήλωσε ότι το Κίεβο είναι αχάριστο για την παρεχόμενη βοήθεια.
Ο Przydacz υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε εκτιμήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Πολωνία το τελευταίο διάστημα.
Ο Przydacz τόνισε επίσης ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών, αναφερόμενος σε μια απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών εμπορευμάτων, η ισχύς της οποίας λήγει τον επόμενο μήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ειπώθηκε ότι οι ισχυρισμοί για αχαριστία της Ουκρανίας σχετικά με τη βοήθεια της Βαρσοβίας είναι αναληθείς και απαράδεκτοι.
Σε δηλώσεις του ο Andrii Sybiha, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Zelensky, υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν είναι αχάριστη και ότι ευχαριστεί καθημερινά τους συμμάχους της για την στήριξη που της παρέχουν.

Επένδυση, όχι φιλανθρωπία

«Η Ουκρανία θεωρεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία μια υπαρξιακή μάχη για όλο τον ελεύθερο κόσμο.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προσπάθειες ορισμένων Πολωνών πολιτικών να επιβάλουν στην πολωνική κοινωνία την αβάσιμη ιδέα ότι η Ουκρανία δεν εκτιμά τη βοήθεια από την Πολωνία
Η υποστήριξη μας με όπλα δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επένδυση στην ασφάλεια της ίδιας της Πολωνίας.
Οι Ουκρανοί είναι αυτοί που προστατεύουν τις αξίες και την ασφάλεια της περιοχής μας, και το κάνουν επίσης προς το συμφέρον της Πολωνίας και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου» ανέφερε ο Sybiha, απαντώντας στις διάφορες αιτιάσεις Πολωνών αξιωματούχων που μεταξύ άλλων κατηγόρησαν το Κίεβο… για αχαριστία.

Δεν είμαστε … η Amazon

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια συμμαχική προς την Ουκρανία χώρα, κατηγορεί το Κίεβο για έλλειψη… ενσυναίσθησης.
Υπενθυμίζεται πως ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Ben Wallace είχε πει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία ότι η Ουκρανία πρέπει να δείξει «ευγνωμοσύνη» στους συμμάχους της, εάν ήθελε να διατηρήσει τη μακροπρόθεσμη δημόσια και πολιτική υποστήριξη.
«Τους είπα ότι πέρυσι, όταν οδήγησα 11 ώρες για να μου δώσουν μια λίστα των απαιτήσεων τους για όπλα, ότι δεν είμαι η Amazon» είχε αναφέρει ο Wallace ενώ και ο Jake Sullivan, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου είχε υποστηρίξει ότι «ο αμερικανικός λαός αξίζει έναν βαθμό ευγνωμοσύνης», απαντώντας σε ερώτηση από έναν Ουκρανό ακτιβιστή για το αν ο Joe Biden αρνείται την ένταξη στο ΝΑΤΟ επειδή «φοβόταν μήπως χάσει η Ρωσία και μήπως κερδίσει η Ουκρανία».

Προβληματικές σχέσεις

Τις δύσκολες σχέσεις Πολωνίας - Ουκρανίας επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Pawel Jablonski, ο οποίος παραδέχθηκε πως οι σχέσεις με το Κίεβο το τελευταίο διάστημα δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές.
Ο Jablonski τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα, στα οποία η Πολωνία και η Ουκρανία δεν μπορούν να συμφωνήσουν, επισημαίνοντας πως η Βαρσοβία υποστηρίζει την Ουκρανία στο βαθμό που αυτή η στήριξη ευθυγραμμίζεται με τα πολωνικά συμφέροντα.

Η απόφαση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε τον Μάιο στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σίτου, αραβόσιτου, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων.
Λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας λόγω της ρωσικής εισβολής, μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από αυτά που παράγονται στην ΕΕ, κατέληγαν να παραμένουν σε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης λόγω υλικοτεχνικής συμφόρησης, με δυσμενείς επιπτώσεις στις τιμές και τις πωλήσεις για τους ντόπιους αγρότες.
Οι πέντε αυτές χώρες θέλουν να παραταθεί η απαγόρευση εισαγωγών σιτηρών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Η ισχύς της απαγόρευσης έχει οριστεί να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν θα άρει την απαγόρευση στις 15 Σεπτεμβρίου ακόμη και αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει για την παράτασή της.
Το Κίεβο χαρακτήρισε την πολωνική απόφαση «μη φιλική» και προέτρεψε τους συμμάχους της Ουκρανίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εξαγωγή όλων των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ.

Η Ρωσία βλέπει κλιμάκωση στις σχέσεις Ουκρανίας – Πολωνίας

Η διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας θα ενταθεί, εκτιμά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Οι ίδιοι οι Πολωνοί έχουν πολλές αξιώσεις στην Ουκρανία, ένα ευρύ φάσμα ιστορικών γεγονότων μεταξύ αυτών των χωρών, τα οποία θυμόμαστε καλά, έχουν επίσης αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στη σύγχρονη κατάσταση των σχέσεών τους», είπε ο Peskov.
«Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη διχόνοια εκεί και αυτή η διχόνοια θα αυξηθεί», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας είναι μια περίπλοκη ιστορία, όχι λιγότερο περίπλοκη στις μέρες μας».
«Οι Πολωνοί αγρότες δεν αγαπούν πολύ τα ουκρανικά σιτηρά, οι Πολωνοί πολίτες δεν λατρεύουν να ξοδεύουν τον προϋπολογισμό τους σε Ουκρανούς πρόσφυγες που δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν και που εντείνουν τις απαιτήσεις για κάποια προνόμια για τους εαυτούς τους», είπε ο Peskov.
Επεσήμανε ότι η Μόσχα παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις στις σχέσεις Κιέβου-Βαρσοβίας, καθώς «η Ουκρανία είναι μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο ολόκληρου του αντιρωσικού κινήματος και οι Πολωνοί δεν φημίζονται ούτε για τη φιλικότητα τους απέναντί μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης