Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση για 3η ημέρα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,7% - Fed και Κίνα βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα

Πτώση για 3η ημέρα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,7% - Fed και Κίνα βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα
Νέες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων προαναγγγέλουν τα πρακτικά της Fed
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση για τρίτη ημέρα διιαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προοπτική νέας αύξησης των επιτοκίων της Fed και τα προβλήματα στην Κίνα να βαραίνουν την επενδυτική διάθεση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,5%, με τις μετοχές των κατασκευών και των υλικών να χάνουν 1,2% και να ηγούνται των απωλειών, ενώ η εξόρυξη ήταν ο μόνος τομέας σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,7% στις 15.681 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,5% στις 7.324 μονάδες.
Στις 7.215 μονάδες με πτώση 0,7% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,9% στις 27.908 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,4% στις 9.311 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν ήπια άνοδο.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 0,2% στις 3.055 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 37,7 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου να καταγράφει οριακές μεταβολές.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent διαμορφώνεται στα 83,89 δολ. το βαρέλι με άνοδο 0,5%, ενώ το αμερικανικό αργό στα 79,76 δολ. το βαρέλι και κέρδη 0,5%.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου της Fed για τη διαμόρφωση των επιτοκίων έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιμονή του πληθωρισμού και υπέδειξαν ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, εκτός εάν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Η ασιατική τεχνολογία πλήττεται από τη Fed


Οι δείκτες της Ασίας με μεγάλη τεχνολογική βαρύτητα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες την Πέμπτη, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να διολισθαίνει κατά 1,2%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχασε 0,6%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη Nifty 50 της Ινδίας έδειχναν επίσης ένα πιο ήπιο άνοιγμα, πιθανότατα λόγω της αδυναμίας των βαρέων τεχνολογικών μετοχών της χώρας.
Ο τεχνολογικός κλάδος επλήγη από τους ανανεωμένους φόβους για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστήριζαν υψηλότερα επιτόκια για να περιορίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
Η τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και προανήγγειλε περισσότερες πιθανές αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδειχθεί επίμονος.
Τα ισχυρά στοιχεία του πληθωρισμού από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχαν ήδη ασκήσει πιέσεις στην ασιατική τεχνολογία κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η προοπτική να παραμείνουν υψηλότερα τα αμερικανικά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πίεζε τις προοπτικές για τα κέρδη της τεχνολογίας.

Πιέσεις στην Κίνα λόγω Fitch

Οι κινεζικές μετοχές διεύρυναν τις απώλειες καθώς η Fitch επισημαίνει πιθανό κίνδυνο αξιολόγησης.
Οι κινεζικοί δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite υποχώρησαν κατά 0,3% και 0,2% αντίστοιχα, διευρύνοντας τις απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch επισήμανε πιθανό κίνδυνο για την κρατική αξιολόγηση της Κίνας.
Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε στο Bloomberg ότι οποιαδήποτε επιμήκυνση του κρατικού χρέους είναι πιθανό να προκαλέσει επανεξέταση της αξιολόγησης Α+ της Κίνας.
Αλλά ενώ η Fitch δεν αναμένει να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά επίσης ότι η κυβέρνηση θα παράσχει μικρή στήριξη χρέους στον παραπαίοντα τομέα των ακινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης