Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κρίση σαρώνει και πολιτικά την Ευρώπη – Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Λετονίας

Η κρίση σαρώνει και πολιτικά την Ευρώπη – Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Λετονίας
Τα σοβαρά προβλήματα,  που αντιμετωπίζει και η κοινωνία της Λετονίας, πίσω από την πτώση της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Edgars Rinkevics.
Ο αρχηγός του κράτους επιβεβαίωσε την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου σε συνέντευξη Τύπου, ευχαρίστησε τον Karins για το έργο του και είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη Saeima (το κοινοβούλιο της Λετονίας) για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Rinkevics σημείωσε επίσης ότι η λετονική κοινωνία «αναμένει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα, όπως τα υψηλά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων και η αύξηση των τιμών των τροφίμων».
Νωρίτερα, το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Ενότητα, το οποίο ήταν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού και υπό τη σημαία του οποίου ο Karins επέστρεψε ως πρωθυπουργός στις εκλογές του 2022, ανακοίνωσε νέο υποψήφιο για την πρωθυπουργική θέση: την υπουργό Πρόνοιας Evika Silina.

Προσπάθειες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Η ίδια, με τη σειρά της, ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μαζί με τα κόμματα των Προοδευτικών και της Ένωσης Πρασίνων και Αγροτών (UGF), που ήταν στο παρελθόν στην αντιπολίτευση.
Η ειδησεογραφική πύλη Rus.lsm.lv ανέφερε στις 9 Αυγούστου ότι ο Karins είχε προσφέρει στους εταίρους του συνασπισμού -την Εθνική Ένωση και την Ενωμένη Λίστα- να τοποθετήσουν νέους υπουργούς και τομείς ευθύνης εντός της κυβέρνησής του.
Σε αντίθετη περίπτωση, υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί το σχηματισμό νέου συνασπισμού με το UGF και τους Προοδευτικούς.
Αργότερα, ο Rinkevics υποστήριξε ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα ήταν αδύνατος, καθώς σύμφωνα με το σύνταγμα αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο από τον αρχηγό του κράτους.
Η κυβερνητική κρίση στη Ρίγα πυροδοτήθηκε από μια σειρά διαφωνιών μεταξύ των μελών του κυβερνώντος συνασπισμού της Karins σε μια σειρά θεμελιωδών ζητημάτων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και τον προϋπολογισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης