Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύσκολη εβδομάδα στη Wall: Οριακή πτώση για S&P 500, αρνητικό σερί για Nasdaq - Οι αγορές επανεξετάζουν την αισιοδοξία τους

Δύσκολη εβδομάδα στη Wall: Οριακή πτώση για S&P 500,  αρνητικό σερί για Nasdaq  - Οι αγορές επανεξετάζουν την αισιοδοξία τους
Αρνητικό εβδομαδιαίο σερί για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq
(upd 4)  Οι μετοχές έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής (18/8/2023) στη Wall με εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς συνεχίζεται ο δύσκολος Αύγουστος.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρέθηκε σε θετικό έδαφος κατά 26 μονάδες ή 0,07%.
Οριακή πτώση - 0,01% για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,2%.
Ο τεχνολογικός δείκτης υποχωρεί για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο αρνητικό σερί από τον Δεκέμβριο 2022.
Η μετοχές των Deere και η Estee Lauder υποχώρησαν επίσης περίπου 5,2% και 3,1% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση των κερδών τους.
Μετοχές μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Amazon, Microsoft και Alphabet συνέχισαν την πτώση τους για την εβδομάδα.
«Αισθάνομαι ότι οι αγορές επανεξετάζουν την αισιοδοξία τους από τον Ιούλιο, όπου είχαμε το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης», δήλωσε η Michelle Cluver στρατηγική αναλύτρια στο Global X ETFs.
«Τώρα εξακολουθούν να βλέπουν οικονομική ανάπτυξη, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το πόσο υψηλότερα πρέπει να ανέβουν τα επιτόκια», πρόσθεσε η Culver.
wall_4_4.JPG

Εξάλλου  τα χρηματιστήρια επλήγησαν από την «τέλεια καταιγίδα» αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τα επίμονα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ επιβαρύνουν το παγκόσμιο κλίμα.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε τις συναλλαγές της Παρασκευής (18/8) σε bear market, σημειώνοντας πτώση 2,1% την ημέρα και σχεδόν 21% από τα υψηλά του Ιανουαρίου, αφού ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande υπέβαλε αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο των ΗΠΑ.
Αυτό οδήγησε σε ευρεία πτώση των μετοχών σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας -Ειρηνικού.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ακολούθησε το παράδειγμα, με πτώση 1% την ημέρα και περισσότερο από 3% για την εβδομάδα.
 
Δεν πείθουν τα μέτρα της Κίνας

Πακέτο μέτρων για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς και του γουάν ανακοίνωσε η Κίνα, εν μέσω της αναταραχής που έχουν προκαλέσει οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη και την κρίση στην αγορά ακινήτων, με τους επενδυτές διεθνώς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, τα οποία ωστόσο δεν πείθουν τις αγορές. 
Ειδικότερα, η  ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μειώσει το κόστος συναλλαγών, θα στηρίξει την επαναγορά μετοχών και θα εισαγάγει μακροπρόθεσμο κεφάλαιο, καθώς παρουσίασε μια δέσμη μέτρων με στόχο την αναζωογόνηση της χρηματιστηριακής αγοράς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει μείωση του τέλους χαρτοσήμου, ένα μέτρο που συζητήθηκε έντονα πρόσφατα, αλλά είναι εκτός της αρμοδιότητας της CSRC, σύμφωνα με το Reuters.
Άλλα μέτρα που καθορίστηκαν από την CSRC περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης των μετοχικών κεφαλαίων, τη μελέτη σχεδίων για την επέκταση των ωρών διαπραγμάτευσης και τη βελτίωση της ελκυστικότητας των εισηγμένων εταιρειών.
Σε νέα παρέμβαση για τη στήριξη του γουάν προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα όρισε το ημερήσιο επίπεδο για το γουαν - γύρω από το οποίο το νόμισμα επιτρέπεται να διαπραγματεύεται με απόκλιση 2% προς κάθε κατεύθυνση- στα 7,2006 γουάν για το δολάριο.
Αυτό έρχεται σε σύγκριση με μια μέση εκτίμηση από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg στο 7,3047. Το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών και του επιπέδου που έθεσε η κεντρική τράπεζα είναι το μεγαλύτερο από την έναρξη της έρευνας το 2018. Οι traders και οι αναλυτές στρατηγικής είπαν ότι αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσφορία στην κεντρική τράπεζα για την ταχύτητα της πτώσης του κινεζικού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης