Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Putin για το ρούβλι - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ελέγχων στην εκροή κεφαλαίων από τη Ρωσία

Παρέμβαση Putin για το ρούβλι - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ελέγχων στην εκροή κεφαλαίων από τη Ρωσία
Το ρούβλι, το τρίτο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έσπασε το επίπεδο των 100 ρουβλίων ανά δολάριο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας
Μέτρα για τον έλεγχο της εκροής κεφαλαίων από τη Ρωσία και τη μείωση της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εξετάζει το Κρεμλίνο, καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών μετά την πτώση του ρουβλίου.
Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ρωσίας «πρέπει να εργαστούν, μεταξύ άλλων, για να περιορίσουν τη μη παραγωγική, κερδοσκοπική ζήτηση στην οικονομία, να ελέγξουν την εκροή κεφαλαίων και να παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά άλλων συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Vladimir Putin σε τηλεοπτική συνάντηση με αξιωματούχους.
Το κύριο καθήκον τώρα είναι η παρακολούθηση του πληθωρισμού και οι αξιωματούχοι θα πρέπει «να χρησιμοποιήσουν ενεργά τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους», είπε.

Υπό πίεση το ρούβλι

Το ρούβλι, το τρίτο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έσπασε το επίπεδο των 100 ρουβλίων ανά δολάριο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Αυτό ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 12% από 8,5% την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει το νόμισμα.
Οι αρχές κινήθηκαν επίσης για να υιοθετήσουν άτυπα μέτρα κεφαλαιακού ελέγχου ζητώντας από τους εξαγωγείς να πουλήσουν περισσότερα από τα έσοδα τους σε ξένο νόμισμα.
Η αύξηση των επιτοκίων ήταν επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στην τακτική συνεδρίασή της τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά μετά τον άμεσο απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina έχει επισημάνει την επιδείνωση του εξωτερικού εμπορίου ως τον κύριο λόγο για την αδυναμία του ρουβλίου και απέδωσε τον ταχύτερο πληθωρισμό στις βαρύτερες κρατικές δαπάνες και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκαλούνται από την δαπανηρή πολεμική προσπάθεια που διανύει τώρα τον 18ο μήνα.
Ο Putin αναγνώρισε τις διαιρέσεις εντός της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την οικονομική πολιτική, αφού το ρούβλι πιέζεται.
«Αλλά πάντα βρίσκαμε μια συναίνεση μέχρι τώρα, και θα τη βρούμε τώρα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης