Τελευταία Νέα
Διεθνή

Global Times – Κίνα: Το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα κλεμμένα εκθέματα μετά το σκάνδαλο

Global Times – Κίνα: Το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει  τα κλεμμένα εκθέματα μετά το σκάνδαλο
Η Βρετανία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά των εκθεμάτων και πρέπει να ξεπλύνει το αποικιακό της παρελθόν, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα
Η κινεζική εφημερίδα Global Times κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο την Κυριακή 27 Αυγούστου να επιστρέψει χιλιάδες κλαπέντα κινεζικά κειμήλια – σε συνδυασμό με τις σχετικές ελληνικές διαμαρτυρίες - λόγω ανησυχιών ότι το μουσείο του Λονδίνου δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.
Η εφημερίδα υποστήριξε σε ένα άρθρο ότι η πρόσφατη κλοπή αντικειμένων από την αποθήκη του μουσείου έριξε φως στην αποτυχία του ορνανισμού να ανταποκριθεί στον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι ξένοι θησαυροί «προστατεύονται καλύτερα» στο μουσείο παρά στις χώρες προέλευσής τους.
«Προτρέπουμε τη βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί στις νομικές και άλλες διαδικασίες για τη διευκόλυνση της επιστροφής (των εκθεμάτων)  η οποία θα είναι και απόδειξη  της ειλικρίνειας της Βρετανίας όσον αφορά τον.. λεκέ του αποικιακού παρελθόντος της και στην επανόρθωση των ιστορικών αμαρτιών της», αναφέρει το άρθρο.
Η εφημερίδα εκτίμησε ότι το μουσείο κατείχε περίπου 23.000 κομμάτια πολιτιστικών κειμηλίων από την Κίνα
 Από αυτά, περίπου 2.000 αντικείμενα φέρεται να εκτίθενται εδώ και πολύ καιρό.
Η Κίνα είναι η τελευταία χώρα που απαίτησε από τους Βρετανούς να επιστρέψουν ό,τι της έκλεψαν ή απέκτησαν με δόλια μέσα κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.
Η Ελλάδα ανανέωσε πρόσφατα τις εκκλήσεις της για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, για να κατηγορηθεί για «κατάφωρο οπορτουνισμό» από τους Βρετανούς νομοθέτες.
Το Βρετανικό Μουσείο, που αποκλήθηκε από τους ειδικούς ως ο μεγαλύτερος παραλήπτης κλοπιμαίων στον κόσμο, παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι περίπου 2.000 αντικείμενα από τη συλλογή του, κυρίως πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. φέρεται να δημοπρατήθηκαν στο eBay.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης