Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «Σλοβάκος Orban» θα σταματήσει τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία – Ένας εκλογικός πονοκέφαλος για ΝΑΤΟ και ΕΕ (30/9)

Ο «Σλοβάκος Orban» θα σταματήσει τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία –  Ένας εκλογικός πονοκέφαλος για ΝΑΤΟ και ΕΕ (30/9)
Η Σλοβακία θα σταματήσει τη στρατωτική ενίσχυση της Ουκρανίας με εκλογική νίκη Fico
Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην πρωθυπουργός Robert Fico φαίνεται πως έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, που θα διεξαχθούν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Η επιστροφή στην εξουσία του Fico «θα μπορούσε να σπάσει έναν βασικό κρίκο» στη δυτική στρατιωτική συμμαχία που υποστηρίζει την Ουκρανία, προειδοποίησε ο αμερικανικός Τύπος.
Η Σλοβακία είναι μέλος της ΕΕ των 27 κρατών, της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ.
Η Μπρατισλάβα ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει στο εξοπλιστικό ντελίριο της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία και έστειλε το σύστημα αεράμυνας S-300 της Σοβιετικής εποχής, 13 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, ελικόπτερα μεταφοράς, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού, πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, ραντάρ, οχήματα μάχης πεζικού, τανκς, πυραύλους, πυρομαχικά και MANPAD στο καθεστώς του Κιέβου.

Τελειώνει η στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία

Ωστόσο, αυτή η προσφορά είναι πιθανό να τελειώσει για το Κίεβο εάν το κόμμα της αντιπολίτευσης Direction - Social Democracy (Smer) του Fico κερδίσει τις εκλογές , σύμφωνα με τον Gabor Stier, κορυφαίο αναλυτή εξωτερικής πολιτικής στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet και μέλος του Valdai Discussion Club.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλη υποστήριξη στην Ουκρανία εάν κερδίσει ο Fico», είπε ο Stier στο Sputnik.
«Θυμάμαι όλα τα αεροπλάνα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, η Σλοβακία ήταν στην πρώτη γραμμή για να επικρίνει τη Ρωσία.
Δεν θα δοθεί τίποτα άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άθλια κατάσταση ο στρατός της Σλοβακίας

Μιλώντας στον Τύπο στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Fico εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι Σλοβακικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση αφού η Μπρατισλάβα εξάντλησε σχεδόν πλήρως τα αποθέματά της.
«Δεν έχουμε μαχητικό αεροσκάφος, σύστημα αεράμυνας, ούτε αρκετά πυρομαχικά», τόνισε ο ηγέτης του Smer, προσθέτοντας ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο.
Ο Fico δεν κρύβει τον σκεπτικισμό του για τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας.
Για αυτόν, η αποστολή περισσότερων όπλων στο Κίεβο σημαίνει παράταση της αιματοχυσίας.

Επικρίσεις για Zelensky

Επιπλέον, ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, επειδή ακόμη και οι υποστηρικτές του Κιέβου βλέπουν τώρα ότι η δαπανηρή σύγκρουση είναι απαράδεκτη μακροπρόθεσμα, σημείωσε ο Fico σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της 29ης Σεπτεμβρίου που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ηγέτης του Smer επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στον Zelensky δεν επετράπη να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, ενώ στον Καναδά ακτιβιστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση κατά του Ουκρανού προέδρου.
Ο Fico επέκρινε συγκεκριμένα τον Zelensky επειδή χαιρέτησε τον βετεράνο των Waffen SS Yaroslav Hunka, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο παππούς του Ουκρανού προέδρου, Semyon Zelensky πολέμησε ηρωικά κατά των Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης