Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Politico: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - Ορόσημο ο Δεκέμβριος του 2023

Αποκάλυψη Politico: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - Ορόσημο ο Δεκέμβριος του 2023
Οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να δώσουν στο Κίεβο το «πράσινο φως» για την έναρξη των επίσημων συνομιλιών ένταξης πριν από το τέλος του έτους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τη μελλοντική της ένταξη στο μπλοκ των κρατών, μέσω επίσημης ανακοίνωσης που αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που επικαλείται το Politico και έχουν υπόψιν τους τις σχετικές συζητήσεις, οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να δώσουν στο Κίεβο το «πράσινο φως» για την έναρξη των επίσημων συνομιλιών ένταξης πριν από το τέλος του έτους.
Άλλωστε, εδώ και καιρό η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον επόμενο κύκλο επέκτασης της ΕΕ σε έως και 35 χώρες (στη φιλόδοξη εκδοχή του). 

δαδσασδασαδσδ.JPG
Διόλου τυχαία δεν έιναι η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen στην ετήσια ομιλία της στο Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, πως «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ένωση».
Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Ουκρανίας είναι οι «καλές επιδόσεις» στην έκθεση πρόοδου που αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση - μία διαδικασία που περνάνε όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.
Από την στιγμή που εγκριθεί η σχετική έκθεση η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει μία πολιτική δήλωση που θα το κάνει «πολύ δύσκολο για τα κράτη-μέλη να μην δώσουν έγκριση για την επίσημη έναρξη των διαδικασιών ένταξης», όπως τουλάχιστον λέει η ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Politico.
Ενώ ο ίδιος αξιωματούχος διευκρινίζει πως «η πολιτική ώθηση γύρω από αυτό θα είναι απλώς πολύ μεγάλη για να την απορρίψουν τα μεμονωμένα κράτη μέλη. Η υπόθεση μας είναι πράγματι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει αποφασίσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις»

Παράκαμψη της τυπικής διαδικασίας ένταξης;

Πάντως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, η Ουκρανία υποχρεούται νομικά να πληροί επτά προϋποθέσεις που θέτει η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών μεταρρυθμίσεων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Μέχρι τον Αύγουστο, μόνο δύο από τις επτά προϋποθέσεις είχαν εκπληρωθεί, ανακοίνωσε τότε η ουκρανική κυβέρνηση.
Ενώ η Ουκρανία μπορεί να μην έχει εκπληρώσει και τις επτά προϋποθέσεις, τη στιγμή που οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρωθούν για την σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου, οι ηγέτες θα προβούν σε μία πολιτική δήλωση που θα εξουσιοδοτεί τις διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Επ' αυτού, μία άλλη πηγή του Politico από τις Βρυξέλλες τόνισε πως «στόχος είναι να συμφωνήσουμε "πολιτικά" τον Δεκέμβριο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείς πόσο μακριά έχει προχωρήσει η Ουκρανία προς την εκπλήρωση των επτά κριτηρίων, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η πρόοδος ήταν ενθαρρυντική και μόνο ένας τομέας, φαινόταν προβληματικός: αυτός που αφορά στις μειονότητες.
Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά φωτογράφιζε το μεγαλύτερο, πολιτικά, πρόσκομμα για την είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κι αυτό δεν είναι άλλο από την στάση της Ουγγαρίας του Orban, που αναμένεται να ζητήσει πολλά και απαιτητικά ανταλλάγματα από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, προκειμένου να επιτρέψει την «σύνδεση» Βρυξελλών - Κιέβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης