Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall, λόγω πτώσης στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο +0,52% ο S&P 500, ο Nasdaq +0,58%

Κέρδη στη Wall, λόγω πτώσης στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο +0,52% ο S&P 500, ο Nasdaq +0,58%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, λόγω πτώσης στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ενώ παράλληλα οι επενδυτές σταθμίζουν το γεωπολιτικό ρίσκο μετά την επίθεση την οποία εξαπέλυσε η οργάνωση Hamas εναντίον του κράτους του Ισραήλ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow σημείωσε άνοδο +0,40% στις 33.739 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,52% στις 4.358 μον. και ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,58% στις 13.562 μον.
σφδαφσδασφδα.JPG
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, στο 4,653%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο λόγω και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Αυτές οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν την πρώτη αντίδραση της αγοράς ομολόγων στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
Η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων έδωσαν ώθηση στις μετοχές, παρότι η Wall Street εξακολουθεί να ανησυχεί για την πρόσφατη γρήγορη άνοδο των επιτοκίων.

Οι επενδυτές επίσης έχουν στραμμένη την προσοχή τους στους γεωπολιτικούς κινδύνους που προκαλούνται από τη σύγκρουση, βοηθούμενοι από την ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση μισθοδοσίας του Σεπτεμβρίου και την αισιοδοξία ενόψει των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο.
Οι μετοχές της PepsiCo σημείωναν άνοδο περίπου 1,8% αφού η εταιρεία παραγωγής ποτών και σνακ ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο.
Η εταιρεία αύξησε επίσης τις προοπτικές κερδών της.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι επενδυτής μετοχών στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund, Paul Tudor, στο CNBC την Τρίτη.
«Έχουμε από τη μια τη γεωπολιτική αβεβαιότητα... και από την άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανώς στην πιο αδύναμη δημοσιονομική τους θέση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με χρέος προς το ΑΕΠ στο 122%».
Την εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων επανέλαβε ο αξιωματούχος της Fed Atlanta Raphael Bostic.
Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκούντως περιοριστική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
«Πιστεύω ότι τα επιτόκια μας βρίσκονται σε αρκούντως περιοριστικό επίπεδο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%» δήλωσε ο Bostic κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Αμερικανών Τραπεζιτών.
«Βασικά δεν πιστεύω ότι πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια» πρόσθεσε.

Στα μάκρο, αύξηση της τάξεως των 300 δισεκ. δολαρίων κατέγραψε το δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών το οικονομικό έτος 2023 (Οκτώβριος 2022 – Σεπτέμβριος 2023), καθώς διαμορφώθηκε στα 1,7 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με την εκτίμηση του αμερικανικού Γραφείου Προϋπολογισμού (CBO).
Το έλλειμμα οφείλεται εν μέρει και στο αυξημένο κόστους δανεισμού, καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve έχει εκτοξεύσει σε υψηλά 16 ετών τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ.
Το οικονομικό έτος 2022 (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022), το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε φθάσει το 1,4 τρισεκ. δολάρια, καθώς είχε υποχωρήσει σημαντικά από τα 2,6 τρισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή

Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα (10/10/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη γεωπολιτική κρίση και τους φόβους για την κρίση στη Μέσα Ανατολή.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,95% στις 15.423 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE κατέγραψε κέρδη 1,82% στις 7.628 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 7.162 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 2,01%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 2,3% στις 28.318 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 1,96% στις 452 μονάδες.
σδφαδαδαδαδα.JPG
Στα μάκρο, ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω στο 2% έως το 2025, παρά τη βία στο Ισραήλ που επιβαρύνει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, François Villeroy de Galhau.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο franceinfo, είπε ότι η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τις εξελίξεις των τιμών του πετρελαίου, αλλά πρόσθεσε ότι οι τιμές αντιστοιχούσαν μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του συνολικού πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να μειώνεται «σαφώς» συνολικά.
Κάποιοι φοβούνται ότι ο πόλεμος μεταξύ μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στις τιμές του πετρελαίου με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, όταν επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ ένας συνασπισμός αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία οδήγησε σε μεγάλη ενεργειακή κρίση στη Δύση.
«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε παρόμοια κατάσταση (όπως ο πόλεμος του Κιπούρ), αλλά πρέπει φυσικά να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί. Αυτό αυξάνει την οικονομική αβεβαιότητα», είπε ο Villeroy και συμπλήρωσε ότι τα τρέχοντα επιτόκια της ΕΚΤ, που έφτασαν τον περασμένο μήνα στο ρεκόρ του 4% μετά από 10 διαδοχικές ανόδους, βρίσκονται σε «καλό επίπεδο», προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω αυξήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης