Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρουν οι Βρετανοί ηττήθηκε η Ουκρανία, με 60 τανκς σχεδιάζουν νέα μάταιη επίθεση – McGregor: Η Ρωσία έχει τρομερό στρατό

Σοκάρουν οι Βρετανοί ηττήθηκε η Ουκρανία, με 60 τανκς σχεδιάζουν νέα μάταιη επίθεση – McGregor: Η Ρωσία έχει τρομερό στρατό
Ο κυνικός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Jake Sullivan τονίζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία κερδίζουμε… ενώ ο αμερικανός συνταγματάρχης McGregor, τόνισε ότι εμείς οι αμερικάνοι είμαστε τρομερά ανόητοι
(upd  27) Πλέον η Δύση… αναγνωρίζει ότι ηττήθηκε η Ουκρανία…
Όχι δεν το υποστηρίζει ένα μέσο ενημέρωσης αλλά το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας που στην ανασκόπηση του τονίζει ότι οι Ουκρανοί καθήλωσαν τις ρωσικές δυνάμεις αλλά δεν προέλασαν…
Η αντεπίθεση που είχε στόχο να φθάσουν οι Ουκρανοί στην Θάλασσα του Azov και να καταλάβουν την Κριμαία… εξελίχθηκε σε καθήλωση ρωσικών δυνάμεων…
Ο συνταγματάρχης των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων Markus Reisner είναι ξεκάθαρος… η Δύση βρίσκεται στη διαδικασία να παραδεχτεί την αποτυχία της επίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων
Από την άλλη ο αμερικανός συνταγματάρχης McGregor, τόνισε ότι εμείς οι αμερικάνοι είμαστε τρομερά ανόητοι, η Ρωσία έχτισε έναν τρομερό στρατό λόγω των πολιτικών λαθών των ΗΠΑ… και το καταλάβαμε δραματικά στην Ουκρανία…
Ο κυνικός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Jake Sullivan τονίζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία κερδίζουμε…
Και ενώ οι Ουκρανοί είναι τα θύματα που σκοτώνονται μάταια… οι αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, ετοιμάζουν την τελευταία μεγάλη αντεπίθεση αφού οι εναπομείνασες Ουκρανικές Ταξιαρχίες συγκεντρώνουν έως και 60 τανκς και άλλα τεθωρακισμένα για μια ακόμη μάταιη προσπάθεια επίθεσης νότια του Orikhiv.
Οι ρώσοι έχουν προετοιμαστεί, αντεπιτίθενται στο Robotyne και ανακαταλαμβάνουν εδάφη, ενώ στο Kupyansk η ρωσική προέλαση είναι σε εξέλιξη…
Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Avdiivka της περιφέρειας Donetsk και νοτιοδυτικά του Orikhiv στη δυτική Zaporizhia οι οποίες πιθανότατα στοχεύουν να απομακρύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή Robotyne
Το ρωσικό drone Lancet αποκτάει μυθικά χαρακτηριστικά αφού οι αμερικανοί το έχουν χαρακτηρίσει ως το πιο αποτελεσματικό όπλο του πολέμου στην Ουκρανία…

ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας 200 εκατ. στην Ουκρανία – Lloyd Austin (Υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Στήριξη για όσο χρειαστεί

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin, ο οποίος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους Ουκρανούς για όσο χρόνο χρειαστεί.
«Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.
Είμαστε εδώ για να καλύψουμε τις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας, ιδιαίτερα την αεράμυνα και τα πυρομαχικά» είπε ο Austin κατά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ όπου έδωσε το παρών και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Όπως είπε ο Austin, το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα περιλαμβάνει πυραύλους αεράμυνας AIM-9M, πυρομαχικά πυροβολικού, όπλα υψηλής ακρίβειας, συστήματα αντι-drone και αντιαρματικά όπλα.
Σύμφωνα με τον Αμερικάνο υπουργό Άμυνας, η συνολική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέλθει έτσι σε σχεδόν 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πέρα από τις ΗΠΑ, νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 123 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε η Μ. Βρετανία και άλλοι Βορειοευρωπαίοι, ενώ και η Φινλανδία ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Θα δώσουμε αντιαεροπορικά, πυρομαχικά και οβίδες στην Ουκρανία

Θα στηρίξουμε την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα, με πυρομαχικά και με οβίδες πυροβολικού είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου το παρών δίνει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
«Η υποστήριξη προς την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ θα αφορά την αεράμυνα.
Θα αφορά το πυροβολικό, και τα πυρομαχικά» υπογράμμισε ο Stoltenberg, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παραγωγή όπλων.
«Η αεράμυνα είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των πόλεων, της οικονομίας, των ζωτικών υποδομών της Ουκρανίας, και αυτό τις βοηθά να βοηθήσουν τον εαυτό τους, γιατί τότε η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει.
Τότε τα πράγματα μπορούν να λειτουργήσουν στην Ουκρανία.
Και αυτό θα βοηθήσει τους Ουκρανούς να παράγουν, να εμπορεύονται, να λειτουργούν ως μια κανονική χώρα.
Και αυτό θα αυξήσει την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν και να παρέχουν επίσης πυρομαχικά για τον πόλεμο» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως η Συμμαχία πρέπει να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει τη στήριξη της προς το Κίεβο.
Όπως είπε ο Stoltenberg, οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τον χειμώνα ως όπλο.
«Όσο πιο ισχυρή είναι η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης τόσο πιο ισχυρή θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Και αυτό θα φέρει ένα πιο γρήγορο τέλος στον πόλεμο.
Ο αγώνας σας είναι και δικός αγώνας» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μισθοφόροι από 13 χώρες της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Μισθοφόροι από 13 ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες (PMC) από την Ευρώπη και μέλη εννέα ξένων παραστρατιωτικών σχηματισμών συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκάλυψε την Τετάρτη (11/10/2023) ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Alexander Bortnikov.
«Έχουμε καταγράψει τη συμμετοχή μισθοφόρων από 13 ευρωπαϊκές PMC και μέλη από εννέα ξένες παραστρατιωτικές δυνάμεις στις εχθροπραξίες», δήλωσε ο Bortnikov σε συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αρχηγών Οργανισμών Ασφαλείας και Ειδικών Υπηρεσιών.
Έχουν εξακριβωθεί οι ταυτότητες 794 μισθοφόρων από 35 χώρες που πολεμούν εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος.
Υπάρχουν 17 στρατόπεδα εκπαίδευσης σε χώρες της ΕΕ υπό την αιγίδα των ειδικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ, όπου μαχητές από μέλη διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων και μισθοφόροι εκπαιδεύονται για την Ουκρανία, αποκάλυψε ο Alexander Bortnikov.
Η Ουκρανία, χάρη στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, έχει γίνει πηγή στρατιωτικών και τρομοκρατικών απειλών στα σύνορα Ρωσίας και Λευκορωσίας, πρόσθεσε.
Η προτεραιότητα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, που διευθύνονται ενεργά από τις αμερικανικές και βρετανικές ειδικές υπηρεσίες, είναι να καταλάβουν την εξουσία κυρίως στο Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν και να τα ενσωματώσουν στο λεγόμενο «παγκόσμιο χαλιφάτο του ISIS», είπε ο Alexander Bortnikov.

Markus Reisner (Αυστριακός Συνταγματάρχης): Η Δύση βρίσκεται σε διαδικασία παραδοχής της αποτυχίας της αντεπίθεσης των Ουκρανών

Η Δύση βρίσκεται σε διαδικασία παραδοχής της αποτυχίας της αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο συνταγματάρχης των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων Markus Reisner αφού μελέτησε την έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Είναι με μεγάλη απογοήτευση που η Δύση παραδέχεται ότι η ουκρανική επίθεση απέτυχε», είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι N-TV .
Όπως σημείωσε ο Markus Reisner, σύμφωνα με τους Βρετανούς, η προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων από την αρχή της «αντεπίθεσης» φέρεται να επέτρεψε στην Ουκρανία να «καθηλώσει» ρωσικές μονάδες, αλλά αυτό απέχει «πολύ από αυτό που ήταν ο επιχειρησιακός στόχος» - «που ήταν η προέλαση στην Αζοφική Θάλασσα» σε συνδυασμό «με στρατηγικό στόχο» να αναγκάσουν την Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Θα έλεγα ότι οι Βρετανοί εδώ προσπαθούν να ερμηνεύσουν εκ νέου αυτήν την ιστορία με νέο τρόπο και έτσι να περιορίσουν τη φήμη της φήμης», δήλωσε ο αυστριακός συνταγματάρχης.

McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Είμαστε πολύ ανόητοι, η Ρωσία δημιούργησε ένα τρομερό στρατό…

Η Ρωσία δημιούργησε έναν μεγάλο και ισχυρό στρατό κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, αμερικανός συνταγματάρχης McGregor.
Οι ρώσοι αύξησαν πολύ τις Ένοπλες Δυνάμεις τους σε αυτή την επιχείρηση, τις εκσυγχρόνισαν και τις αναδιοργάνωσαν.
Μπορεί να μην έχουμε δει τόσο ισχυρό και θανατηφόρο στρατό στην Ευρώπη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, τόνισε ο McGregor
Ο αμερικανός συνταγματάρχης είπε σαρκαστικά ότι αυτό ήταν εν μέρει ένα «κατόρθωμα» της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ακολούθησαν μια κοντόφθαλμη πολιτική έναντι της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον προσπάθησε να εμποδίσει τη Μόσχα να δημιουργήσει ένα ισχυρό στρατό, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, σημείωσε.
«Φερθήκαμε πολύ ανόητα», κατέληξε ο συνταγματάρχης McGregor.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η ενίσχυση του στρατού παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Όπως τόνισε ο αρχηγός του κράτους, η Ρωσία θα συνεχίσει να δημιουργεί νέα μοντέλα τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραυλικών και αεροπορικών συστημάτων κρούσης, συστημάτων αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου.
Τα στρατεύματα θα λάβουν επιθετικά drones, η παραγωγή των οποίων θα αυξηθεί, τόνισε ο Putin…

Ritter (πρώην CIA): Οι ΗΠΑ θα αναγκάσουν την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία

Η Δύση θα εξαναγκάσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και να παραχωρήσει τα εδάφη που απέκτησε η Μόσχα, ως αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, πιστεύει ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν απόψεις ότι το Κίεβο θα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα αναγκάσουν την πρώην σοβιετική δημοκρατία στο τέλος να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.
Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει τα εδάφη που απέκτησε η Ρωσία.
Έχει ήδη γίνει σαφές ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα μπορέσει να καταλάβει αυτά τα εδάφη ακόμη και με τη χρήση όπλων του ΝΑΤΟ, είπε ο ειδικός.
Η Ουκρανία κατανοεί ότι δεν θα πάρει πίσω αυτά τα εδάφη και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στο Κίεβο αρκετά όπλα για την ανακατάληψή τους, είπε ο Ritter.

Ακίνητοι και λίγοι οι Ουκρανοί - Bild: Τους καθηλώνουν με drones και οβίδες οι Ρώσοι

Ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να κινηθεί, δεν μπορεί να επιχειρήσει καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες τους έχουν καθηλώσει με τα drones και τις δυνάμεις του πυροβολικού.
Δημοσίευμα της Bild αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα στους Ουκρανούς με πυροβολικό και όλμους, αφού προηγουμένως έχουν εντοπίσει τις θέσεις τους μέσω drones.
«Οι Ρώσοι ελέγχουν την περιοχή με τη βοήθεια των drones, που βιντεοσκοπούν τα πάντα και στη συνέχεια πυροβολούν τις θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με πυροβολικό και όλμους.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου, δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς να υποστούν απώλειες» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επιπλέον αναφέρει πως ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα των Ουκρανών, είναι ο μικρός αριθμός των στρατιωτών που πηγαίνει στο μέτωπο.
«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεράστιο πρόβλημα.
Έχουν ολοένα και λιγότερους ικανούς στρατιώτες να πάνε στο μέτωπο.
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κάποιοι άλλοι που προετοιμάζονται για μια μεγάλη επίθεση ή εάν απλά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαντλήσει όλες τους τις δυνάμεις» τονίζει η Bild.

Το Βέλγιο θα στείλει F-16 στην Ουκρανία το 2025 – Στις Βρυξέλλες ο Zelensky

Το 2025 αναμένεται να στείλει το Βέλγιο τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Ludivine Dedonder.
Σε δηλώσεις της στο rtl η Dedonder είπε ότι εκτός από την αποστολή των αεροσκαφών, το Βέλγιο θα συνεχίσει τις προσπάθειες εκπαίδευσης πιλότων και θα προσφερθεί να φροντίσει για τη συντήρηση του στόλου των F-16.
«Στόχος είναι η παροχή συνεχούς βοήθειας στην Ουκρανία» είπε η υπουργός Άμυνας του Βελγίου.
Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ βρίσκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ πρόκειται επίσης να συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Rustem Umerov κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ουκρανίας, το οποίο συστάθηκε στη διάρκεια της συνόδου της Συμμαχίας τον περασμένο Ιούλιο στη Λιθουανία.
Επιπλέον, αναφέρεται πως ο Zelensky μπορεί να συμμετάσχει και στη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία», η οποία αναμένεται να εστιάσει στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία έτσι ώστε αυτή να είναι έτοιμη για τον χειμώνα.

Ο Zelensky πούλησε RPG στη Hamas

Η Hamas ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky για την πώληση όπλων του ΝΑΤΟ στο ισλαμιστικό κίνημα.
Ένα βίντεο, στο οποίο μαχητές της Hamas εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Zelensky βρίσκεται στο Διαδίκτυο.
«Τα περισσότερα από τα RPG (σ.σ. αντιαρματικά ρουκετοβόλα) που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση Al-Aqsa Storm προμηθεύτηκαν από τους Ουκρανούς», αναφέρουν τα κανάλια Telegram της Μέσης Ανατολής.
H Hamas η παλαιστινιακή οργάνωση με πολιτικές και στρατιωτικές πτέρυγες, ευχαρίστησε δημόσια την Ουκρανία για τον οπλισμό της, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο BNN, το οποίο επικαλείται η Pravda.
Αυτή η δήλωση, που μεταδόθηκε από πλατφόρμες της Μέσης Ανατολής, επικεντρώνεται στο υπόγειο εμπόριο όπλων και τη συμμετοχή της Ουκρανίας σε περιοχές που προκαλούνται συγκρούσεις.

Ρωσία: Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τον Zelensky

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη κατάσταση, καθώς παίζει με τα νεύρα όλων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Ο Zelensky βρίσκεται σε μια μάλλον δύσκολη θέση. Πρώτα από όλα, αρχίζει να παίζει με τα νεύρα όλων. Αρχίζει να ενοχλεί τους πάντες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη», είπε ο Peskov.
«Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται: σε τι ξοδεύει αυτός ο άνθρωπος τα χρήματά μας, η Ουκρανία είναι διάσημη για ένα πράγμα, ξέρετε, ότι είναι μια… όαση διαφθοράς στη Γη» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Σίγουρα, σε κανέναν δεν αρέσει και αυτή η δυσαρέσκεια για τον Zelensky θα μεγαλώσει», υπογράμμισε Peskov, επισημαίνοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος το νιώθει και «αρχίζει να σπάει».
Επιπλέον, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «ο Zelensky έχει ακόμα αυτή την επαγγελματική απληστία: Πώς θα μπορούσα τα όπλα που μου υποσχέθηκαν να δοθούν στο Ισραήλ;».
«Γι' αυτό τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα γι 'αυτόν. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα», κατέληξε ο Peskov.

Ο Fico σχηματίζει κυβέρνηση στη Σλοβακία - Τέλος η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Σλοβακία με άλλα δύο κόμματα υπέγραψε την Τετάρτη (11/10/2023) ο αρχηγός του κόμματος Smer και πρώην πρωθυπουργός Robert Fico.
Επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας θα είναι ο αρχηγός του κόμματος Smer που κέρδισε τις εκλογές Robert Fico ενώ πρόεδρος της Βουλής ο αρχηγός του κόμματος Hlas, Peter Pellegrini.
Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπεγράφη από τον Fico, τον αρχηγό του κόμματος Hlas, Peter Pellegrini και τον πρόεδρο του Εθνικού Κόμματος της Σλοβακίας (SNS) Andrej Danko.
Το κόμμα Smer κέρδισε τις εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου με το 22,94% των ψήφων.
Ο Fico έχει διατελέσει τρεις φορές πρωθυπουργός και είχε δηλώσει πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης ότι θα το επιδιώξει ξανά.
Την Τετάρτη, ο αρχηγός του κόμματος Hlas, που ήρθε τρίτο στις κοινοβουλευτικές εκλογές, Peter Pellegrini, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει περαιτέρω συνομιλίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του Ficο, που έχει δεσμευτεί να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Jake Sullivan (Εθνική Ασφάλεια ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ κερδίζουν στηρίζοντας την Ουκρανία

Είναι πιο κερδοφόρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν την Ουκρανία παρά να επιτρέψουν στη Ρωσία να κυριαρχήσει, δήλωσε ο βοηθός του Αμερικανού Προέδρου για την Εθνική Ασφάλεια Jake Sullivan.
«Είναι πολύ πιο αποδοτικό να αναλάβουμε δράση τώρα παρά να πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα αργότερα», τόνισε ο Jake Sullivan
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πεπεισμένες ότι θα υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, η στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία έχει ήδη ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια αγγίζει τα 111 δισεκ. δολάρια.
Νωρίτερα, το αίτημα του Biden προς το Κογκρέσο για βοήθεια 24 δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία σχεδόν προκάλεσε προσωρινό κλείσιμο της κυβέρνησης: οι αντίπαλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό για τις ομοσπονδιακές αρχές, ο οποίος περιελάμβανε κεφάλαια για την Ουκρανία.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας προϋπολογισμός που δεν περιελάμβανε βοήθεια προς την Ουκρανία…
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν νέα κεφάλαια για την Ουκρανία και αυτά που έχουν συμφωνηθεί αφορούν μόνο βραχυπρόθεσμα διαστήματα.

Forbes: Το ρωσικό Lancet εκπλήσσει, έχει αποκτήσει νέες δυνατότητες καταστρέφει την Ουκρανική αεροπορία

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή λόγω μιας νέας έκδοσης του ρωσικού drone Lancet, το οποίο έπληξε ένα επιθετικό αεροσκάφος Su-25 αναφέρει το αμερικανικό Forbes.
Ένα από τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Lancet φορτωμένα με εκρηκτικά χτύπησε ένα επιθετικό αεροσκάφος Su-25 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο έδαφος στην αεροπορική βάση Dolgintsevo κοντά στο Krivoy Rog.
Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση με drone μέσα σε τρεις εβδομάδες σε ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που ήταν σταθμευμένο στο Dolgintsevo
Η αεροπορική βάση Krivoy Rog βρίσκεται σε απόσταση 45 μιλίων (72,4 χιλιόμετρα) από την πρώτη γραμμή στη νότια Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι το Lancet που πραγματοποίησε το χτύπημα ήταν ένα νέο drone μεγάλης εμβέλειας της έκδοσης Izdeliye-53 με εμβέλεια πτήσης 45 μιλίων και όχι παλιό προϊόν της έκδοσης Product-51 με εμβέλεια 25 μιλίων (40 χιλιόμετρα)», αναφέρει το αμερικανικό Forbes
Η νέα έκδοση του Lancet αποτελεί σοβαρή απειλή για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προφανώς, δεν πήρε κανένα μάθημα από την καταστροφή του ουκρανικού MiG-29 από αυτό το drone στο 19 Σεπτεμβρίου.
Το αμερικανικό Forbes κάλεσε επίσης τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να κρύψουν τα αεροσκάφη τους, διαφορετικά θα μπορούσαν να χάσουν «πολύτιμα» αεροσκάφη λόγω των ρωσικών drones.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Dolgintsevo στην περιοχή Dnepropetrovsk, ένα ουκρανικό μαχητικό MiG-29 χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet αναπτύχθηκαν από τη Zala Aero.
Είναι ικανά να χτυπήσουν στόχους σε βεληνεκές αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων.
Τα drones φέρουν κεφαλές βάρους τριών ή πέντε κιλών διαφορετικών τύπων, ανάλογα με τον τύπο του στόχου.
Στην έκδοση Product-52, ένα τέτοιο drone είναι εξοπλισμένο με δύο φτερά σε σχήμα Χ και είναι ικανό για σχεδόν κάθετη εφόρμηση, στην έκδοση Product-51, το drone είναι εξοπλισμένο με ένα μεγάλο φτερό σε σχήμα Χ.
Ο επικεφαλής σχεδιαστής του ομίλου Zala Aero, Alexander Zakharov, δήλωσε ότι η νέα γενιά πυρομαχικών περιπλανώμενων Lancet στην έκδοση Izdeliye-53 θα είναι πρακτικά άτρωτη σε αντίμετρα.
Lancet_2.jpg

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 14 χτυπήματα σε Ουκρανικές Ταξιαρχίες στο Kupyansk

Ελικόπτερα και επιθετικά αεροσκάφη της ρωσικής ομάδας «Δύση» πραγματοποίησαν 14 χτυπήματα σε ταξιαρχίες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση του Kupyansk στην Βόρεια Ουκρανία.
«Στην κατεύθυνση Kupyansk, τα πληρώματα των επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 και Mi-28, τα επιθετικά αεροσκάφη της ομάδας δυνάμεων της Δύσης πραγματοποίησαν 14 επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες στη συσσώρευση ανθρώπινου δυναμικού, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού της 25ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, της 14ης και η 32ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας στις περιοχές των οικισμών Sinkovka, Ivanovka, Stelmakhovka και Berestovoe».
Πληρώματα βαρέων φλογοβόλων πραγματοποίησαν δύο χτυπήματα σε σημεία της Ουκρανικής 4ης Ταξιαρχίας Αρμάτων στην περιοχή Makiivka.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μάχης, το πυροβολικό του Zapad κατέστρεψε μια αυτοκινούμενη βάση πυροβολικού Akatsiya 152 mm και δύο πληρώματα όλμων στις περιοχές Kislovka και Novoosinovka.

Dmitry Rogozin (Άνω Βουλή Ρωσίας): Η Ουκρανία συγκέντρωσε 60 τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στο Orikhiv - Robotyne

Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 60 τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στην πόλη Orikhiv στην περιοχή Zaporozhye, δήλωσε ο Dmitry Rogozin, ο οποίος εκπροσωπεί την περιοχή στην Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.
Από ότι μπορούμε να δούμε τώρα, είναι 60 τεθωρακισμένα οχήματα: τανκς, οχήματα μάχης πεζικού.
Είναι πολλά.
Είναι περισσότερα από ότι είχαν μέχρι τώρα»
Οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν κίνηση ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή Robotyne της περιφέρειας Zaporizhia.
Ο ουκρανικός στρατός έχει δραστηριοποιηθεί στην περιοχή Robotyne.
Οι εμπρός θέσεις μας παρατηρούν μεγάλες κινήσεις του εξοπλισμού των Ουκρανών.

Επιθετικές επιχειρήσεις Ρώσων στην Avdiivka της περιφέρειας Donetsk και νοτιοδυτικά του Orikhiv στη δυτική Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Avdiivka της περιφέρειας Donetsk και νοτιοδυτικά του Orikhiv στη δυτική Zaporizhia στις 9 Οκτωβρίου, οι οποίες πιθανότατα έχουν στόχο να απομακρύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή Robotyne.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθετικές επιχειρήσεις βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Ocheretyne, Tonenke και Berdychi και νοτιοδυτικά της Avdiivka στη γραμμή Vodyane-Opytne.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης νοτιοδυτικά του Orikhiv στη γραμμή Pyatykhatky-Zherebyanky.
Οι
ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν δύο χιλιόμετρα στην περιοχή.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο επιβεβαίωσε ότι έως και τρία ρωσικά τάγματα πραγματοποίησαν επίθεση στην κατεύθυνση Avdiivka και η ISW παρατήρησε πλάνα από μάχες στην περιοχή.
Οι
Ρώσοι παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις της περιοχής Avdiivka ως μια σημαντική επιθετική προσπάθεια με στόχο την περικύκλωση της ουκρανικής ομάδας δυνάμεων στην Avdiivka και την κατάληψη της πόλης.
Μια επιτυχής περικύκλωση της Avdiivka, μιας από τις πιο οχυρωμένες περιοχές της πρώτης γραμμής της Περιφέρειας Donetsk, θα απαιτούσε πολύ πιθανότατα περισσότερες δυνάμεις από αυτές που η Ρωσία έχει αφιερώσει επί του παρόντος στην προσπάθεια Avdiivka....
Οι αυξημένες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στις περιοχές Avdiivka και Zherebyanky συμπίπτουν με άλλες τοπικές επιθετικές προσπάθειες στην περιφέρεια Luhansk και στην ανατολική Zaporizhia, όλες πιθανώς στοχευμένες στον καθορισμό των ουκρανικών δυνάμεων και στην αποτροπή της ουκρανικής διοίκησης από τη μεταφορά εφεδρειών σε κρίσιμες περιοχές του μετώπου στη δυτική Zaporizhia.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει ορισμένες δηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες για το σκοπό αυτό, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Avdiivka-Donetsk City έχουν σκοπό να εμποδίσουν τους Ουκρανούς να μεταφέρουν δυνάμεις στην περιφέρεια Zaporizhia.

Η Ουκρανία έχασε 330 στρατιωτικούς σε 24 ώρες στο Donetsk

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν έως και 330 στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην κατεύθυνση του Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη (11/10/2023) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι συνολικές απώλειες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας προς αυτή την κατεύθυνση ημερησίως ανήλθαν σε 330 στρατιωτικούς ως νεκρούς και τραυματίες, ένα τανκ, 11 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τρία αυτοκίνητα.
Κατά τη διάρκεια της μάχης καταστράφηκαν δύο πολωνικά αυτοπροωθούμενα πυροβόλα Krab και ένα D-howitzer », αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης η Ουκρανία έχασε έως και 155 στρατιώτες στο νότιο Donetsk.

Προέλαση ρώσων προς Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 10 Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν σε ορισμένες περιοχές.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Kupyansk κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και την Ivanivka (20 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) και νοτιοδυτικά του Svatove κοντά στο Makiivka (20 χλμ νοτιοδυτικά).
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν «ισχυρές ομάδες τεθωρακισμένων» για να ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στη Synkivka την Ivanivka και τη Makiivka, επίσης οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές ουκρανικές θέσεις κοντά στη Synkivka.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι στοιχεία του 6ου Συνδυασμένου Στρατού Όπλων (Δυτική Στρατιωτική Περιοχή) αναπτύσσονται στην κατεύθυνση Kupyansk, ενώ στοιχεία του νεοσύστατου 25ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων επιτίθενται σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Makiivka.

Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν την Avdiivka, περικυκλώνουν την πόλη... 

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 9 Οκτωβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε έως και τρία ρωσικά τάγματα με υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων εντάθηκαν οι επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka, Tonenke (7 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka), Keramik (14 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι
ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν από το Krasnohorivka (8 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) προς το Berdychi (10 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka), κατά μήκος της γραμμής Opytne-Vodyane (3-7 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και κοντά σε Tonenke και Pervomaiske μετά από έντονη προετοιμασία πυροβολικού. 
Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στα περίχωρα του Berdychi αλλά δεν κατέλαβαν τον οικισμό.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν επίσης ότι οι μάχες συνεχίζονται κοντά στην Ocheretyne (15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka).
Επίσης
κατέλαβαν απροσδιόριστες θέσεις κοντά στην Avdiivka και στο Krasnohorivka.
Οι
ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να κόψουν τις ουκρανικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) που τροφοδοτούν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Avdiivka και να τις περικυκλώσουν, αν και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα διεξάγουν επιχειρήσεις επιδιόρθωσης με σκοπό να καθηλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην Avdiivka αντί να επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν μια πλήρη επιχειρησιακή περικύκλωση του οικισμού.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη Marinka στις 9 Οκτωβρίου, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά στη Marinka και τη Novomykhailivka (10 χιλιόμετρα νότια της Marinka).
Οι
ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Novomykhailivka και πραγματοποίησαν μια «ισχυρή» επίθεση στη Marinka.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 9 Οκτωβρίου δείχνουν στοιχεία της 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (8ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων, Νότια Στρατιωτική Περιοχή) που επιχειρεί στη Marinka


Luhansk_Battle_Draft_Map_October_102023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_October_102023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_October_102023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_October_102023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_October_102023.png
Zaporizhia_Battle_Map_Draft_October_102023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης