Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, μετά τα πρακτικά της Fed – Στο +0,43% ο S&P 500, o Nasdaq +0,71%

Άνοδος στη Wall, μετά τα πρακτικά της Fed – Στο +0,43% ο S&P 500, o Nasdaq +0,71%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Ανοδο σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed
Παράλληλα, συνεχίζεται η υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ από τα υψηλά 16ετίας, στα οποία είχαν φτάσει τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές, λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, αναζητούν καταφύγιο στους αμερικανικούς τίτλους χρέους.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow σημείωσε άνοδο 0,19% στις 33.804 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 0,43% στις 4.376 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +0,71% στις 13.659 μον.
σδασαδσαδφ.JPG
Την ίδια στιγμή, υψηλότερα επιτόκια επί μακρόν και περιοριστική νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον διακηρυχθέντα στόχο του 2% θέλουν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, σύμφωνα με το κείμενο των πρακτικών από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Και ενώ οι αμερικανοί policy makers διετύπωσαν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το αν χρειάζονται ή όχι άλλες επιτοκιακές αυξήσεις αν και στη σούμα βγήκε πως θα υπάρξει τουλάχιστον άλλη μία αύξηση– δεν υπήρχε καμία διαφωνία για το αν θα υπάρξει περικοπή…
«Τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πεισθούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2%» αναφέρεται σχετικά.
Πιο συγκεκριμένα, «η πλειονότητα των συμμετεχόντων έκρινε ότι ακόμη μια αύξηση στο επιτόκιο στόχου σε μια μελλοντική συνάντηση θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη, ενώ ορισμένοι έκριναν ότι δεν δικαιολογούνταν περαιτέρω αυξήσεις».

Στο μέτωπο της οικονομίας, ανησυχία προκάλεσαν για ακόμη μία φορά τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει πρόβλημα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά το κόστος για τα τελικά προϊόντα που πληρώνουν οι παραγωγοί, αυξήθηκε 0,5% τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτίμησης του Dow Jones για άνοδο 0,3%.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός PPI αυξήθηκε κατά 0,3%, έναντι της πρόβλεψης για 0,2%.
Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με την εκτίμηση.
«Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα, νομίζω ότι αυτό θα είναι ο κύριος μοχλός μιας λογικής ανάκαμψης στην αγορά μετοχών» δήλωσε η Lauren Goodwin, διευθύντρια στρατηγικής χαρτοφυλακίου στη New York Life Investments, στο «Closing Bell» του CNBC την Τρίτη.
«Αφορά επίσης τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης», πρόσθεσε.
«Αυτές τις τελευταίες δύο ημέρες, είχαμε λίγη ανακούφιση από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed».

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, η Exxon Mobil αναμένεται να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο επιχειρηματικό deal εντός του 2023, με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό να ανακοινώνει την Τετάρτη πως θα εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Pioneer Natural Resources έναντι 59,5 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πρόκειται προσφορά μετοχών αξίας άνω των 250 δολαρίων ανά μετοχή για την Pioneer.
Σημειώνεται πως η μετοχή της τελευταίας έκλεισε στα 237,41 δολάρια στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Τρίτη, έχοντας καταγράψει άνοδο 11% κατά τη χθεσινή μέρα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Pioneer θα λάβουν 2,3234 μετοχές της Exxon για κάθε μετοχή της Pioneer που κατέχουν.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεταβολές με συνεχείς εναλλαγές προσήμων παρατηρούνται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 15.460 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE κατέγραψε πτώση 0,11% στις 7.620 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 7.131 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,44%, στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,36% στις 28.419 μονάδες
σδφσφδφδσφσδσ.JPG
Στα μάκρο, στο 4,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο του 2023, ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 6% (+6,1% και +6,2%, αντίστοιχα).
«Ο ρυθμός του πληθωρισμού έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παραμένει ωστόσο υψηλός», δήλωσε η Ruth Brand, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).
Και πρόσθεσε: «Οι καταναλωτές εξακολουθούν να αισθάνονται ξεκάθαρα τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων». Η Destatis ανέφερε επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων τον Σεπτέμβριο ήταν 1,0% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, μετά από αύξηση +8,3% τον Αύγουστο του 2023.
Η πολύ χαμηλότερη αύξηση της τιμής τους οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών το προηγούμενο έτος (υψηλή βάση), παρόλο που παρατηρήθηκαν διαφορετικές εξελίξεις στις τιμές: Τον Σεπτέμβριο, η ηλεκτρική ενέργεια ήταν ακόμα αισθητά πιο ακριβή (+11,1%) σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Στην περίπτωση ορισμένων ενεργειακών προϊόντων, οι τιμές τον Σεπτέμβριο ήταν ακόμη χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο πριν (π.χ. φυσικό αέριο: -5,3%, καύσιμα κίνησης: -6,0%). Ιδιαίτερη πτώση σημειώθηκε στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (-26,0%).
Ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, επιβεβαιώθηκε επίσης στο 4,3% σε ετήσια βάση και στο 0,2% σε μηνιαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης