Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Προτιμήστε ομόλογα αντί μετοχών - Τα 10ετή των ΗΠΑ ετοιμάζονται για διψήφιες αποδόσεις έως και 19%

UBS: Προτιμήστε ομόλογα αντί μετοχών - Τα 10ετή των ΗΠΑ ετοιμάζονται για διψήφιες αποδόσεις έως και 19%
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι διατηρούν «ουδέτερη άποψη» για τις μετοχές, προβλέποντας ότι ο δείκτης αναφοράς S&P 500 θα αυξηθεί μόλις 4% από τώρα έως τον Ιούνιο του 2024
Σχετικά Άρθρα
Οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμούν τα ομόλογα αντί των μετοχών, παρά την κατάρρευση της αγοράς που οδήγησε σε πτώση των τιμών των σταθερών τίτλων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την UBS.
Η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι η βασική απόδοση του 10ετούς αμερικανικού δημοσίου θα μειωθεί από το τρέχον επίπεδο του 4,7% σε μόλις 3,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, κάτι που εκτιμά ότι θα αποφέρει στους κατόχους ομολόγων αποδόσεις της τάξης του 13%.
«Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνεται και η Fed ολοκληρώνει τη σύσφιξη και αρχίζει να χαλαρώνει την πολιτική αργότερα το επόμενο έτος», ανέφερε μια ομάδα στρατηγικών με επικεφαλής τον CIO της UBS Global Wealth Management, Mark Haefele, σε ερευνητικό σημείωμα που είδε το Insider.
«Βλέπουμε τα ομόλογα ως μια αποτελεσματική αντιστάθμιση των χαρτοφυλακίων των επενδυτών», προσθέτουν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι το 10ετές θα μπορούσε να αποφέρει αποδόσεις έως και 19% σε ένα σενάριο όπου η αμερικανική οικονομία πέφτει σε ύφεση.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι διατηρούν «ουδέτερη άποψη» για τις μετοχές, προβλέποντας ότι ο δείκτης αναφοράς S&P 500 θα αυξηθεί μόλις 4% από τώρα έως τον Ιούνιο του 2024.
Η ανοδική άποψη της UBS για τα ομόλογα έρχεται με τον κλάδο να έχει βυθιστεί σε μια ύφεση που συγκαταλέγεται μεταξύ των χειρότερων κραχ της αγοράς που έχουν συμβεί ποτέ. Οι τιμές των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας έχουν καταρρεύσει σχεδόν 50% από τον Μάρτιο του 2020 και οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 5% πριν από δύο εβδομάδες, πριν υποχωρήσουν, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αύξησαν την ελκυστικότητα των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων.

Το βασικό σενάριο

Το βασικό σενάριο της UBS είναι ότι οι αποδόσεις -που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές- συνεχίζουν να διολισθαίνουν καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ καθιστά τα ομόλογα ακόμη πιο ελκυστικά.
Αναμένουν επίσης ότι η Fed θα μειώσει τον πόλεμό της κατά του πληθωρισμού κατά το α' 6μηνο του 2024. Όταν τα επιτόκια σταματούν να αυξάνονται, τα ομόλογα τείνουν να επωφελούνται επειδή προσφέρουν καλύτερες σχετικές αποδόσεις για τους επενδυτές από το να παρκάρουν μετρητά σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου.
Η τράπεζα είναι πιο επιφυλακτική όσον αφορά τις μετοχές παγκοσμίως.
«Διατηρούμε ουδέτερη άποψη για τις διεθνείς μετοχές. Ενώ βλέπουμε ανοδικές δυνατότητες στον ορίζοντα των προβλέψεών μας -8% για τον MSCI All Country World Index μέχρι τον Ιούνιο του 2024 στη βασική μας περίπτωση- η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής μπορεί να κρατήσει τις αγορές σε ένα εύρος τιμών και με διακυμάνσεις προς το παρόν» αναφέρουν οι αναλυτές της UBS.
«Στο καθοδικό μας σενάριο ύφεσης, οι διεθνής μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 16% έως τον Ιούνιο του 2024. Αλλά για τους διαφοροποιημένους επενδυτές, θα περιμέναμε ότι αυτή η πτώση θα αντισταθμιστεί από τις επιδόσεις των ομολόγων, καθώς οι αγορές κινούνται προς την κατεύθυνση της τιμολόγησης ταχύτερων μειώσεων των επιτοκίων της Fed. Εν τω μεταξύ, στο ανοδικό μας σενάριο μιας θετικής έκπληξης στην οικονομική ανάπτυξη, οι διεθνείς μετοχές θα μπορούσαν να σημειώσουν ράλι κατά 16%», προσθέτουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης